(395) Ořechový koláč

600 g hladká mouka
100 g cukr
100 g máslo nebo Hera
2 žloutky
mléko
droždí

Ořechová náplň
Ze základních surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi 1/2 hodiny vykynout.
Smícháme najemno nastrouhané ořechy s cukrem a nasypeme do vařícího mléka, tak aby vznikla tužší hmota.
Z vykynutého těsta vytvarujeme 1 kulatou „buchtu“ kterou umístíme doprostřed, a celkem 16 úzkých podlouhlých. Ty naskládáme kolem a ostrým nožem je 3x nařízneme.

Potřeme žloutkem a pečeme do zčervenání.

Recept poslala: Eliška M.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (395) Ořechový koláč

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Ten je kráááááááááááááásnej!

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Ale nevím, jestli by to nechtělo fotonávod 🙁

  3. francizska1 napsal:

    Nádhera, sbíhají se mi sliny a to nejsem na sladké. Já bych to asi nedala i s tím fotonávodem. Ale jo opravdu moc krásné.

  4. henriet13 napsal:

    Nechybí v receptu droždí? Píše se v něm „nechat vykynout“… Kdyby někdo upekl, dala bych si kousek…, ?

  5. Devětapadesátka napsal:

    Nádhera ?.,Já bych ten fotonavod brala?. I když dnes jsem byla v Berouně a v Hořovicích, jsou tam malé trhy a ořechy pod 300 nešly. Neloupané měli taky, byly mokré a byly to kameňáky – tzn. rozbíjet kladivem. Tak letos je to s ořechama na levačku ?

    • kveta.batkova napsal:

      Fotonávod by byl dobrý, nicméně mně to připomíná jinak dělanou pizzu, jen nevím, kde jsem to viděla. Návod byl asi takový – těsto vyválet do kruhu, potřít náplní, přikrýt druhým kruhem těsta. Doprostřed obtisknout skleničku a kolem těsto rozkrájet na 16 dílů. Každý díl potom dvakrát obtočit kolem osy a položit. Poté upéct. A teď si vlastně vzpomínám, že takovou technikou jsem někde viděla i péct sladký koláč plněný myslím tvarohem nebo marmeládou. A šlo by to i jako estonský kringl, čili naplnit jen máslem se skořicovým cukrem, nebo těsto potřít nutelou, prostě fantazii se meze nekladou. Já bych si to radši dala ve slané verzi.

  6. BOYE napsal:

    FOTONÁVOD:
    Milé spolukuchatky, neb jsem IT úplný tupoun, nejsem schopna z počítače vylovit a poslat, nicméně do vyhledávače zadejte „pinterest jídlo“ a vybafne na vás strašná spousta někdy i strašných věcí. Berte hned první odkaz a tam se proklikáte obrázky. Rozhodně dříve či později narazíte na tyhle koláče. Je to jen nakrojování a přetáčení dílků o 90 -180°. Až spatříte, pochopíte. Recepisy jsem moc nezkoumala, ale technika je bezva. A vůbec nevadí, že některé návody jsou rumunsky a v lepším případě maďarsky 🙂 . Je tam i spousta dalších krás i potrhlostí. Pokud vás neinspirují, rozhodně pobaví.

  7. Jiřina napsal:

    Nádherná buchtička a s ořechama bude moc dobrá, jak píše BOYE ty hvězdičky vznikají přetáčením těsta, vystoupí ořechová náplň a jak se to upeče, tak to krásně vypadá. Ale bude to chtít cvik. Mrknu na ten odkaz „pinterest jídlo“. Šikulka Eliška M.:)

  8. a.rena napsal:

    ProŽeny 2.4.2014 – Michal pekl „Koláč jako květina“ Je to tvořené trochu jinak, než tento od Elišky, ale velmi jednoduché. Dělávám ho často – dětem se líbí – a dělám ho s různými náplněni. 🙂

  9. jarybarka napsal:

    Paráda už jsem ho párkrát viděla právě na pintrestu. A když se tam proklikáte na koláče od Rusek budou se vám protáčet oči z toho co se dá z těsta vytvořit.??

  10. Vera M. napsal:

    I aaa, Járybarko, dokonce jsem se dočkala rolády od lakysky (sice kdyby dala kávovou, po té já nejvíc pasu. Když napsala na PŽ, že ji to chlapi sež…i, bylo mi to jasné.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..