600 g hladká mouka
100 g cukr
100 g máslo nebo Hera
2 žloutky
mléko
droždí
Ořechová náplň
Ze základních surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi 1/2 hodiny vykynout.
Smícháme najemno nastrouhané ořechy s cukrem a nasypeme do vařícího mléka, tak aby vznikla tužší hmota.
Z vykynutého těsta vytvarujeme 1 kulatou „buchtu“ kterou umístíme doprostřed, a celkem 16 úzkých podlouhlých. Ty naskládáme kolem a ostrým nožem je 3x nařízneme.
Potřeme žloutkem a pečeme do zčervenání.
Recept poslala: Eliška M.
Ten je kráááááááááááááásnej!
Je fakt krásný,to musela být práce,obdivuji……….
Ale nevím, jestli by to nechtělo fotonávod 🙁
Nádhera, sbíhají se mi sliny a to nejsem na sladké. Já bych to asi nedala i s tím fotonávodem. Ale jo opravdu moc krásné.
Nechybí v receptu droždí? Píše se v něm „nechat vykynout“… Kdyby někdo upekl, dala bych si kousek…, ?
Ale ono tam je – v surovinách a potom – ze základních surovin….
A jo… fakt nevím, kam koukám… ješte že jsem po noční, tak mám dobrou výmluvu pro akutní záchvat slepoty ?? a jdu spát ?
Nádhera ?.,Já bych ten fotonavod brala?. I když dnes jsem byla v Berouně a v Hořovicích, jsou tam malé trhy a ořechy pod 300 nešly. Neloupané měli taky, byly mokré a byly to kameňáky – tzn. rozbíjet kladivem. Tak letos je to s ořechama na levačku ?
Fotonávod by byl dobrý, nicméně mně to připomíná jinak dělanou pizzu, jen nevím, kde jsem to viděla. Návod byl asi takový – těsto vyválet do kruhu, potřít náplní, přikrýt druhým kruhem těsta. Doprostřed obtisknout skleničku a kolem těsto rozkrájet na 16 dílů. Každý díl potom dvakrát obtočit kolem osy a položit. Poté upéct. A teď si vlastně vzpomínám, že takovou technikou jsem někde viděla i péct sladký koláč plněný myslím tvarohem nebo marmeládou. A šlo by to i jako estonský kringl, čili naplnit jen máslem se skořicovým cukrem, nebo těsto potřít nutelou, prostě fantazii se meze nekladou. Já bych si to radši dala ve slané verzi.
FOTONÁVOD:
Milé spolukuchatky, neb jsem IT úplný tupoun, nejsem schopna z počítače vylovit a poslat, nicméně do vyhledávače zadejte „pinterest jídlo“ a vybafne na vás strašná spousta někdy i strašných věcí. Berte hned první odkaz a tam se proklikáte obrázky. Rozhodně dříve či později narazíte na tyhle koláče. Je to jen nakrojování a přetáčení dílků o 90 -180°. Až spatříte, pochopíte. Recepisy jsem moc nezkoumala, ale technika je bezva. A vůbec nevadí, že některé návody jsou rumunsky a v lepším případě maďarsky 🙂 . Je tam i spousta dalších krás i potrhlostí. Pokud vás neinspirují, rozhodně pobaví.
Jo, pinterest je dobrej na všechno možný. Jednou jsem si tam prohlížela pletení a zalíbil se mi dětský svetr s norskými vzorem. Nebyl tam popis, tak jsem to zvětšila co to šlo a vzor si rozkreslila. Upletla jsem dva svetry pro moje milovaný vnoučky. Práce jak na kostele (3 barvy, ale hrozný střídaní), vlna dost drahá. Vyprala jsem je, aby byly voňavý, a… Kluci je možná budou nosit tak za dva roky. Sv…ně se to tak vytáhl, že mi bylo do breku. Ale pinterest za to nemůže,?
To znám,úplně jsem se rozchechtala,jsa doma zrovna sama,to se holt stává.
Holky,jak se dostanete na pinterest,už se neodtrhnete,tam je spousta věcí,někdy nedokoukám,jsa z toho už utahaná.
Přepošlu ti něco. Pobavila mě tím kamarádka, která plete furt.
Nádherná buchtička a s ořechama bude moc dobrá, jak píše BOYE ty hvězdičky vznikají přetáčením těsta, vystoupí ořechová náplň a jak se to upeče, tak to krásně vypadá. Ale bude to chtít cvik. Mrknu na ten odkaz „pinterest jídlo“. Šikulka Eliška M.:)
ProŽeny 2.4.2014 – Michal pekl „Koláč jako květina“ Je to tvořené trochu jinak, než tento od Elišky, ale velmi jednoduché. Dělávám ho často – dětem se líbí – a dělám ho s různými náplněni. 🙂
Paráda už jsem ho párkrát viděla právě na pintrestu. A když se tam proklikáte na koláče od Rusek budou se vám protáčet oči z toho co se dá z těsta vytvořit.??
Pokud jde o Rusy a pečení: Vždycky je nač koukat, ale nikdy nezapomenu na gruzínský film Pokání, kde pekli chleby ve tvaru chrámů. To ve mně zanechalo doživotní dojem (i ten film, ale teď vaříme, že jo…). Oni jak jsou takoví zdobní, tak i jejich obložené mísy jsou neuvěřitelný. Jen si nedovedu představit to množství použitých surovin. To Janiny tady na Bramborajdě jsou podstatně češtější. 🙂
No to je jasné že Bramborajda vede!
Tady se člověk poučí a v mém případě spoustu naučí.
A přes to že jsem už stará halapartna(jak mi něžně říká švagr o 8 let starší ) zrovna Lomnické suchary vidím prvně.
Mně zase zeťák říká, že už mám po záruce….no, nezabila bys ho?
I aaa, Járybarko, dokonce jsem se dočkala rolády od lakysky (sice kdyby dala kávovou, po té já nejvíc pasu. Když napsala na PŽ, že ji to chlapi sež…i, bylo mi to jasné.
A co dát do té Bezé do šlehačky lžičku mleté kávy? nebo lžičku instantní?