(397) Lomnické suchary

500g hladké mouky
500g polohrubé mouky
500g másla
200g upražených oloupaných a překrájených lískových ořechů

citronová kůra
špetka soli
3 žloutky
1 kostka droždí
100g cukru
1/2 l mléka

 Zaděláme těsto a necháme v teple vykynout. Utvoříme 3 veky a pomaleji
upečeme v mírně předehřáté troubě asi půl hodiny. Upečené veky po vychladnutí nakrájíme na řezy, na povrchu z obou stran je potřeme rozpuštěným máslem, obalíme ve vanilkovém cukru a necháme ještě na plechu v troubě prosušit. Ze tří vek nakrájíme 50 – 60 kusů

Pravé lomnické suchary začal vyrábět pan Michal Jína již v roce 1810. V polovině roku 2007 získaly pravé lomnické suchary ochrannou známku EU.

Recept našla a vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (397) Lomnické suchary

  1. Devětapadesátka napsal:

    Ty miluju! Sice je to nářez, půl kila másla, ale zkusím z poloviční dávky.

    • Jana Macůrková napsal:

      Velkou část másla spotřebuješ na to potření. Já jsem do těsta dala asi 50 g a úplně to stačilo. Jinak – jestli potřebuješ ořechy, u nás ve Skvrňově má neloupané papíráky za 80,- a loupané pěkné za 200,-. Ale já tam už nepojedu, budu teď minimálně 14 dní mimo. Musel by ti tam dojet manžel a domluvila by jsi se s ním.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Jani, jsi moc hodná, ale,my odjíždíme a vracíme se až 28.10. Někde je splaším…. A diky?

  3. Jiřina napsal:

    Tak dneska, děvčátka, jedna nádhera vedle druhé. Nikdy jsem o „Lomnických sucharech“ neslyšela. Vypadají skvostně a dobrota to bude určitě. Tady naštěstí stačí lískové ořechy – nakrájet. Nevím, co na to moje zuby, možná bude stačit projet je mixerem. A ta vůně máslíčka, to bude dokonalé. Děkuji za dnešní receptíky:)

  4. Katyp50 napsal:

    Ano, Lomnické suchary jsem milovala a škoda, že už nejsou. Jako spousta jiných dobrůtek.

  5. Katyp50 napsal:

    Zkusila jsem vygůglovat – povedlo se!
    Je to zajímavé povídání o jejich historii a nakonec i recept – trochu jiný. Ale nelituju času na vyhledání. Jsou i Lomnické kroužky, ty jsem také ochutnala.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..