750 g….hladká mouka
200 g….cukr moučka
150 g….máslo, 3 ks…vejce
230 g….med…rozpuštěný
2 lžíce kakaa
1 lžíce jedlé sody
1 lžíce perníkového koření….já si tluču hřebíček, nové koření, anýz
1 lžička mleté skořice
(1 vejce na potření)
V míse smíchám sypké , přidám med, měkké máslo a vejce. Důkladně zpracované těsto do sáčku, do druhého dne v lednici.
Druhý den znovu těsto propracuju , rozválím na 4-5 mm, vykrájím tvary, dám na pečící papír, peču na 180°, asi 6-7 minut ….podle toho, jak trouba peče…
Po vytažení z trouby už číhám se štětcem v ruce, abych je hned potřela rozšlehaným vejcem. Kdybyste chtěly rozmařile polévat čokoládou, ušetříte si to vejcové mazání.
Zdobím bílkovou polevou….2-3x prosetý moučkový cukr….200g vymíchám s 1 bílkem a pár kapek citronové šťávy…….třu dobrou čtvrthodinu, někdy i víc.
Recept poslala: Lakysa22
Ježkovy brejle, UŽ???
Ještě, že nepeču! Už bych začala být ve stresu.
Loni jsem si objednala kilo cukroví z cukrárny v Rohovládově Bělé, mají tam úžasné dorty i cukroví. Sice je to štangle zlata, ale aspoň si pochutnám.
Letos netuším kde budu, jak vůbec Vánoce strávím, takže to neřeším.
Pěkné, pěkné, pěkné. Toho, kdo to umí tak nazdobit obdivuji.
Já perníčky jen máčím v čokoládě a sypu kupovaným zdobením. 🙂 🙂
Pche…to byl první loňský zoufalý pokus. Měla jsem deset kousků, na kterých jsem si dala opravdu záležet, schovala jsem do hrnce na balkon, přišli mladí…šla jsem uvařit kávu. Když jsem se vrátila, seděl prcek na zemi se psem, mezi sebou hrnec a bratrsky se dělili. Jak to tak rychle našel – nevím.
Taky mi chybí výtvarný talent a smekám před každým kdo zvládá takhle naparádit. Maminka dělávala na perníčky bílkovou, citronem ochucenou polevu a lípla půlky buráků. Já to jako mladá mamina vyřešila jinak – polevu jsem si postupně odebírala a obarvovala cukrářským barvivem, takže na míse zářily žluté komety, červená srdíčka, růžová prasátka a pod… Když jsem jednou jen tak z legrace na bílá kolečka udělala modrá očička, červenou pusinu a žluté čárky jako ježaté vlásky, musím i ty „kluky“ malovat dodnes. Všechny děti, co se k mému tácu s cukrovím nachomýtnou, vyzobávají perníčky 🙂
Vypadá to na vychytaný recept. Prosím, jak dlouho dopředu se dají udělat? Teď, když jedu za dcerou do Němec, to je asi moc brzy … Děkuji. Přesto asi udělám, ovšem výtvarného talentu se mi nedostává ?
Já bych i zdobit dokázala ale cukroví mě strašně nebaví.
Když ty děcka pak chodí a celé se na to třepou a šup s tím do pusinek. Je to taková radost, že vždycky před Vánoci trávím noci nad linkou s válečkem a nad plechy v troubě (též mě to hrubě nebaví jako tak…)
Jo Věrko já neříkám že nepeču to musí být a zdobení dělám krapet abstraktni.Hlavní zdobení perníčků ale dělají vnučky.náramně si to užívají sladká poleva je všude a hlavně v pusinkách.jsou z toho tak nadšené že estetickou stránku neŕešime.
Takže peču i když mě to neba.já raději dělám věnečky svícny s holčičkama andělíčky,nebo děláme jesličky s malým Ježíškem a různé ozdobičký ze šišek….?
Tak to fakt neumím. To raději budu pect a u toho se povzbuzovat ?. Upecu každoročně a nikdo neví celou dobu , ze je to na pif paf
Nádhera. Ale mě to zdobení nebaví, vybičuji se jenom na chaloupku. A perník dělávám z dvojího těsta a je moooc dobrý.
1. těsto: 12 dkg cukru, 25 dkg medu, 25 dkg hl. mouky
Suroviny smíchat a rozheřát. Pak přimíchat mouku a znovu nechat stát dvě hodiny.
Mezi tím připravit druhé těsto
2. těsto 25 dkg hl. nebo žitné mouky (dávám žitnou), 6 dkg tuku (másla), 2 žloutky, 3 lžíce mléka, perníkové koření, lžička amonia (sody)
Do prosáté mouky rozdrobit tuk, přidat koření, žloutky, amonium (sodu) rozšlehané v mléce – zadělat těsto. Když je první těsto odpočaté, sválíme obě těsta dohromady. Zpracováváme alespoň čtvrt hodiny, snažit se už moc nepodsypávat moukou. Ve folii (mezi dvěma miskami) nechat odpočinout do druhého dne.
Je to trochu pracnější těsto, ale výsledek stojí za to. Bývají i brzo měkké. Je to dost starý recept, takže opravdu osvědčený.