(401) Zapraženka s nudlemi a houbami

2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
hrst sušených hub
hrst polévkových nudlí
sůl
Z mouky a másla připravíme jíšku, zalijeme vařící vodou. Přidáme sušené houby, které jsme namočili do vody asi na 1/2 hodiny.
Vaříme cca 20 minut, přidáme nudle a dovaříme s nimi. Dochutíme solí, můžeme přidat špetku pepře nebo petrželku.
Podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.

Pozn: Tohle byla oblíbená polévka mého tchána, je to rychlá a sytá večeře nebo s palačinkami nebo lívanečky i oběd.

Recept připomněla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (401) Zapraženka s nudlemi a houbami

  1. kveta.batkova napsal:

    U nás se dělávala polévka tzv. „zakudlanka“, což znamenalo na suché nepřilnavé pánvi opražit dětskou krupičku, na ni vklepnout vejce a nechat srazit, pak zalít vývarem nebo vodou s kostkou masoxu a povařit. Lze doplnit strouhanou zeleninou a určitě na závěr přidat čerstvé bylinky. Dobrá a rychlá polévka.

  2. blahovka.h napsal:

    U nás se dělá „zamudlanka“. V hrnci osmahnout na kousku másla nastrouhanou kořenovou zeleninu s kouskem cibule. Osolit, opepřit, zalít vodou, povařit. Může se přidat masox, ale já dávám, když dojde domácí, tak Kuchárka bez konzervantů. Na pánvi s kouskem másla opražit krupici, nechat vychladnout, trochu osolit, přidat vejce, počkat až se vsákne. Dělat noky, pozor, navaří se a trvá jim to trochu déle. Uvařit v polévce, petrtelku a je hotovo. V téhle polévce mám ráda libeček.

  3. Devětapadesátka napsal:

    Cha, copak poblífky, to je sranda. Já teď dodělala kančí na způsob…. hm….po brdsku?? Včera jsem odblanila, nakrájela a naházela do mísy s celerem, libečkem, tymianem, bobkem, novým kořením a pepřem a zalila to sedmickou modrého portugalu. Ráno jsem osmahla do červena dvě cibule, přidala česnek a protože v lednici se krčila půlka žluté papriky, šla tam taky. Na to jsem dala maso, opekla, přidala tři lžičky maďarské papriky, na řadu přišla kostka masoxu, sůl a pepř, zalila vařící vodou, jen aby bylo maso potopené. A dusila a dusila. Přidala jsem samozřejmě větev libečku (ten se pak vyhodí). Pak jsem tam mrskla lžíci pasty z černých fazolí a na kostičky nakrájený plátek iberského špeku. Nepatrně jsem zahustila a teď už jen čekám, až mi vykynou houskáče. Já vím, že to není extra recept, ale je to dobrý. Jo, to víno, ve kterém to bylo naložené, jsem vylila. Maso jeho chuť natáhlo a víc nebylo třeba. Tož tak.

    • Katyp50 napsal:

      Tak to muselo být excelentní. Já bych tam část vína klidně i nechala. Dělám podobné jídlo a víno dá omáčce skvělou chuť, je to takové ragů. Hmmmm, hned bych si dala. Jen doufám, že jsi měla zdravé kančí masíčko!
      Já až budu mít konečně mrazák a prostor na uskladnění, bych ráda někde splašila dobrou zvěřinu. Mám jí moc ráda. Vánoční svíčková bývala vždy ze srnčího, z daňka nebo jelena…… dobře naložená na pár dnů v láku, pak pomaloučku upečená v kachlácích, hodně kořenové zeleniny a cibule, tím se omáčka zahustila a nebyla zapotřebí žádná jíška. Jo, to už je pryč! Kachláky zůstaly na chalupě, která ovšem nezůstala mně! Smutné, ale je to realita.

      • Devětapadesátka napsal:

        No doufám, že maso bylo zdravé, dostali jsme ho od predsedy místního mysliveckého svazu, vysvětloval nám nedávno, jakou strašnou procedurou musí maso projít. A vzhledem k tomu, že ho sám konzumuje, tak mu věřím. Oběd byl výborný, manžel si pochvaloval – ovšem já měla zemlbábu, chichi ?. Nemám totiž divočinu ráda. Není problém cokoliv z toho uvařit, ale nejím to.

  4. kvetula.v napsal:

    Přesně stejná polévka se u nás podávala na štědrovečerní večeři. Na ni dělával tatínek specielně trochu širší nudle – jinak do vývarů dělával tenoučké vlasové.
    Já ji sice na štědrovečení menu nedělám, ale „vánoční“ se jí u nás říká pořád a patří mezi oblíbené

  5. Katyp50 napsal:

    Tak podobnou polévku jsem nedávno udělala. Byla vynikající a všechny kočky vylízaly hrnec naprosto dočista.
    Milovala jsem maminčinu krupicovou s vejcem. Vývar, osmahnutá postrouhaná zelenina na másle, pórek (zelená část), koření – libeček, petrtelka, vajíčko. Povařila se zelenina ve vývaru, ale jen krátce, aby křoupala. Pak se sypla dětská krupička. Nechalo se provařit a mezitím se rozšlehala vajíčka v hrníčku a ta se vlila do horké polévky, která se hned odstavila z ohně. Přidaly se bylinky a bylo jídlo hotové. K tomu jsme mívaly krajíc chleba a nic víc už nebylo potřeba.

  6. jarybarka napsal:

    Jo podobnou polévku taky dělám a jíme k ní topinky na sádle – taky dobré.
    Někdy jsem místo nudlí a hub do polévky dávala jikry z nalovených ryb a to pak byla
    „Kaviárová“.

  7. BOYE napsal:

    Taky chystám jednu jednoduchou houbovku. Protože je ze syrových, zkusím ji z dostupných z obchodu, aby nemusely bezhoubové domácnosti jen komentovat (tedy pokud vyjde srovnatelně dobrá). A zapraženka je taky moje oblíbenka. My jí říkáme zimní houbovka, protože se vaří, „dyž homby spinkaj“ – říkával synovec, když býval synovečkem…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..