Fazole
rajčatové pyré nebo protlak, 1-2 rajčata
hladká mouka
olej
bobkový list, bazalka, nové koření
hovězí vývar nebo masox
trochu cukru, sůl, ocet
ostravská klobása nebo vařené hovězí maso
kousek anglické slaniny
Předem namočené fazole uvaříme.
Připravíme si z mouky a oleje jíšku, zalijeme vývarem, přidáme rajčatové pyré nebo protlak a na nudličky nakrájená rajčata, koření.
Povaříme, ochutíme octem, cukrem dle chuti, jak kdo má rajskou omáčku rád.
Na oleji opečeme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu a kolečka klobásy.
Přidáme do omáčky, nakonec vmícháme vařené fazole a vařené hovězí maso, pokud jsme dělali omáčku z vývaru.
Podáváme s pečivem.
Pozn: lze docela dobře dělat i zcela bez masa.
Recept pro vás vyzkoušela: Jana Macůrková
Já si kupuju fazole v rajské omáčce v LIDLu, mají vynikající. Přidám jen na anglické slanině osmahnutou cibulku, poté lehce oprásknutou dobrou klobásku pokrájenou na tenké plátky a promíchám. Je to vynikající a když mám chuť, sypnu kvalitním strouhaným sýrem.
Já kupuji k tomuto účelu Gabriellu Mexicana. A tu můžu i
bez masa.
Omlouvám se za OT: jukněte na Pro Ženy a nebudete se stačit divit. Ze starých CD vyrobené dekorace?????? Něco šílenějšího jsem snad neviděla ani nečetla. Ještě tak je pověsit na lodžii proti holubům, ale dělat si z nich hodiny, lepit je na strop, vánoční dekoraci? – to si už můžu rovnou na strop přilepit zrcadlo abych byla dokonale perverzní. Bóže to už fakt nemají o čem psát?
Já jsem z těch vyřazených CD vyráběla s dětmi nejrůznější hejblátka. Návody na ně jsou na Výtvarná výchova pro starší děti. A některé jsou docela hezké – takže ti tady budu trošku odporovat – líbí se mi z nich právě ty hodiny, rybičky, neklidy – ty bych použila na plašení třeba ptáků nad jahodami, borůvkami ap. Ani ten nápad na označení sloupků odrazkami pro lepší vidění v noci není nápad tak úplně od věci, zejména třeba u nás na vesnici, kde je v noci tma jak v perdéli a dojít z hospůdky domů není tak úplně jednoduché. Ale že na PŽ asi nemají o čem psát, ti dávám za pravdu. Netýká se to totiž jen tohodle jednoho nápadu.
A pěkně se štěkají u zvěřinového guláše… My už tu máme mírumilovného daňka i divočáčka za sebou. (Jen ta vobááálka mi naskočila, když jsme u voleb počítali hlasy 🙂 , ale to nebylo v konfliktu…)
Já si to naštěstí nemohu přečíst – mám pořád ještě blok, asi jsem se jim opravdu zdála nabezpečná, tak se mi doma komentáře neotevřou. Jinak právě kvůli některým osobám je na Bramboračce ta složitější forma registrace, nechtěla jsem pořád mazat výlevy některých „Yntelygentů“.
Dobrota, fazole můžu na jakýkoliv způsob i bez masa, ale dobrý klobás taky není k zahození.