2 oškubaná a vykuchaná holoubata
(místo holoubat lze použít malá kuřátka)
kuřecí jatýrka
houska nebo veka
2 vejce
naťová petrželka
máslo
sůl
Na másle podusíme kuřecí jatýrka a necháme trochu vychladnout
V misce namočíme nadrobno nakrájenou veku, přidáme jatýrka, vejce a vše dobře propracujeme s troškou soli. Touto směsí naplníme osolená hloubata.
Otvor pomocí jehel nebo párátek dobře uzavřeme, položíme do pekáčku a obložíme máslem. Zbytek nádivky upečeme spolu s holoubětem.
Podlijeme a pečeme.
Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Holoubátka upravovala: Jana Macůrková
Tak děvčata, čtěte, komentujte, já jsem od 1/2 5 vzhůru (nějak jsem se blbě vzbudila a už nazabrala) a jdu se dospat. Manžel jede na Vavřinec pro ryby a já tu mám klid.
To vypadá hodně jedle, nádivečka ještě k tomu. Holoubě nemám, musí stačit kuře. Bude to taky dobré a k tomu bude bramborová kaše. To je dietní a ta bábovka musí počkat.
Holoubě jsem nikdy nejedla a asi ani nebudu(není kde brát?).Nádivku ke kuřeti dělám a mám jí straně ráda.Se sosíkem z pečeného kuřátka hmmm,už ani maso k tomu nepotřebuju.
Já také dělám té nádivky o hodně víc, než co se vejde do kuřete nebo holoubat, dávám ji péct vedle a dělám hodně sosu, aby ho nasákla. A samozřejmě ta zmizí z pekáče nejdřív.
No tak jsem se vrátila ze „stěhovacího dne“. Hladová, utahaná…… a tady holoubátka nadívaná!
Nikdy jsem holoubě nejedla, ale vzhledem k velikosti holuba si myslím, že to je tak jen akorát obírání kostiček. Plus ta nádivka a asi chuť výpeku, ale jinak nevím….. ani netuším, kde holoubě sehnat.
Malá kuřátka z MAKRA bych asi také nenadívala, ta miluju jen tak pečená a jedno kuře + já akorát tak dobrá porce.
Já bych jedla!!!!!!!!!!!!!!! Jdu to zaspat. Dneska byl „výživný“ den. I bez nadívaných holoubat!
Vím, že na Šumavě jsem ve věku starší žákyně holoubě jedla, ale v tom věku jsem přijímala potravu a příliš nezkoumala, oč zrovna jde, pokud se mi z toho nerolovaly uši… Tudíž si chuť nevybavuju. Zato si vybavuju stovky holoubátek při vyklízení historických půd a věží v rámci brigád na gymplu. Byla to taková hodně hnusná zviřátka, jejichž rodiče škodili. Nemám k nim kladný vztah. Já vím, že se nejedí ta věžní, ale vzpomínka na to, že holubi sami lítaj do huby zásadně nepečení, je silnější než chuť to zkoušet…
Nicméně nádivka je moooc dobrá s jakoukoli pipinkou a tuhle jednoduchou mám ze všech nejraději. Co může být chuťově nejpříbuznější? Perlička? Křepelka?
Asi spíš ta křepelka, perlička má maso tmavé spíš jako zvěřina (bažant). Když jsem to zjistila, tak mne to docela překvapilo.
Já jsem jednou dostala bažanta. Tak jsem ho předala kamarádovi, aby mi ho oškubal a připravil na další použití. Donesl mi takové podivné „kuře“, hnáty to mělo, masa podle pohledu prvního nic-moc.
Učinila jsem skvělou nádivku, nadila ptáka, zbytek odložila vedle něj do pekáčku, okořenila, vypadal trochu „jedlejší“.
Po upečení jsme se sešli s kamarádem, jeho manželkou a mým ex, abychom si krmi užili. Hmmm, teda nic moc! Maso tuhé, broky jsme plivali do talířku vedle spolu s kostičkami, mé oblíbené stehýnko chutnalo jak polystyrenové, jen ta nádivka chutnala skvěle.
Bažanta už nikdy!
Já takhle nemohu divokou kachnu – jednou mi manžel s velikou radostí dvě přinesl. Oškubala jsem je a měla jsem pocit, že jsou to králíci, měly tak hustou podsadu, že to šlo dolů jen pomocí voskové „depilace“.
U bažanta zase musíš počítat s tím, že polovinu váhy tvoří broky…. a že když si nedáš pozor, že zubní náhrady jsou drahé.
Což mi připomíná,že semtam dělám kuře 100x jinak,tj.třeba á la bažant,divoké koření včetně jalovce,chvilku v troubě dusit,potom na kůrčičku,samozřejmě naplněné nádivkou.
Holoubata jsem kdysi jedla,ale už si to nepamatuji,jen mi v paměti uvízlo,že moje první tchýně jim stříhala hlavičku nůžkama,bylo mi jich líto.