(416) Rybí polévka paní Musilové

2 rybí hlavy
1-2 porce ryby
rybí vnitřnosti
kořenová zelenina
máslo, krupička
sůl
Veka

(tak jsem vám ty hlavy vyměnila, ať máte klidné spaní)

Rybí hlavy a porce uvaříme ve slabě slané vodě. Po vychladnutí vybereme použitelné maso a zbavíme jej všech kostí. Vývar přecedíme. Maso vrátíme do vývaru.
Na másle nejprve osmažíme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (asi 2 díly mrkve a po jednom celer a petržel) a nasypeme do vývaru.
Potom stejným způsobem opražíme rybí vnitřnosti nakrájené na menší kousky, pokud nemáme rybí jikry, posypeme ostatní vnitřnosti trochou krupice. Což doporučuji udělat i když jich máme dost.
Přendáme do vývaru, dosolíme a  ještě asi 10 minut povaříme na mírném ohni.
Podáváme s opečenou vekou nakrájenou na malé kostičky.

Pozn: moje maminka dávala do rybí polévky muškátový květ nebo oříšek, tady jde o polévku čistě přírodní, ale velice dobrou.

Recept podle paní Musilové vaří již dlouhé roky: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (416) Rybí polévka paní Musilové

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Jojojo, to je naše vánoční podle prababiččina receptu!!!

  2. Katyp50 napsal:

    Milovala jsem maminčinu rybí Vánoční polévku. Mohla jsem jí mít hektolitr! Nebyly mrazáky, takže jsem jedla a jedla a jedla……….. Dávala nám ji i domů, vozili jsme jí i na chalupu, když tam maminka s námi nemohla být.
    Maminka umřela a já byla postavena před problém: RYBÍ POLÉVKA! Tak jsem nakoupila, zvedal se mi žaludek z těch hlav, ale přežila jsem to. Uvařila jsem podle jejího receptu a nežraly to ani toulavé kočky v kůlně.
    Nevím, v čem byla chyba. Asi v tom, že nejsem maminka.
    Jednou to třeba vyzkouším, ale spíš ne. Ty hlavy prostě nějak nedávám!

  3. jarybarka napsal:

    Dělám ji taky tak ale ten muškátový květ si neodpustím.
    Katyp zkuste ji podle tohoto receptu.Jsem přesvědčena že se povede ?.

  4. Katyp50 napsal:

    Asi ne. Já ty hlavy nedám. Vydloubat oči? To bych nepřežila. Když to pak na mě z hrnce kouká….. to bych taky nerozchodila.
    Určitě ne.
    Nosí mi ji kamarádka, která dělá vynikající a to mi stačí.

    • BOYE napsal:

      Kdyby ses přeci jen rozhodla: Nedávej hlavu, dej porci z ocasu i s ploutví – stejně má nejvíc kostí. Já hlavy dávám, ale moc se s nimi nepářu, kočky jsou pak lesklejší a vděčnější 🙂
      Tahle základní polívka je jedna A! Na Vánoce vždycky s muškátovým, mimo sezonu přidám někdy do základu paprikový lusk, k němu občas i trochu kukuřice a často nasekané chilli. Pak jde o model „maďarský“, případně „mexický“ 🙂
      Ale nikdy nevynechám petrtelku.

  5. Vera M. napsal:

    Ježíši , ta Jana zase děla chutě !! ??

  6. a.rena napsal:

    Tuto polévku nedělám – nemáme ji nikdo rádi. Za mě – také mi vadí hlavy. Ale za hlubokého totáče, když jsme jezdívali do Zlína na nákup hlavně botů, jsme se nezapomněli zastavit v rybí jídelně a tam jsem si dávala rybí polévku. Byla bílá, hustá (asi zapražená krupicí?), se spoustou zeleniny a rybího masa a určitě i z hlav (nedělám si iluze, neb co oko nevidí…). Když se podařila porce s hodně jikrami… mana nebeská. Další porce jídla netřeba. Možná to byla polévka podle dnešního receptu, jen zasmažená a se smetanou, nevím. Každopádně bych si ji dala i dnes. 😀

  7. 60anda napsal:

    Dělám podobně, musí jí být 5l hrnec. Sbírám hlavy a vnitřnosti po sousedech. Když byly děti ještě doma, tak na Štědrý den musela být polívka již k obědu, a syn si ji během večera dal ještě 3x. Teď si všichni chodí s konvičkou. Takto ji vařila už má babička a i když jsem se ji učila vařit od maminky a dělám ji tak jako ona, tak ta moje je ve výsledku jiná než ta od ní. Obě výborné, asi je to poměrem surovin, všechno dáváme od oka. Neumím si vánoce bez rybí polévky vůbec představit. Třeba smaženého kapra ani salát nedělám, ale polévka být musí. Rybu dělám jinak.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..