2 rybí hlavy
1-2 porce ryby
rybí vnitřnosti
kořenová zelenina
máslo, krupička
sůl
Veka
(tak jsem vám ty hlavy vyměnila, ať máte klidné spaní)
Rybí hlavy a porce uvaříme ve slabě slané vodě. Po vychladnutí vybereme použitelné maso a zbavíme jej všech kostí. Vývar přecedíme. Maso vrátíme do vývaru.
Na másle nejprve osmažíme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (asi 2 díly mrkve a po jednom celer a petržel) a nasypeme do vývaru.
Potom stejným způsobem opražíme rybí vnitřnosti nakrájené na menší kousky, pokud nemáme rybí jikry, posypeme ostatní vnitřnosti trochou krupice. Což doporučuji udělat i když jich máme dost.
Přendáme do vývaru, dosolíme a ještě asi 10 minut povaříme na mírném ohni.
Podáváme s opečenou vekou nakrájenou na malé kostičky.
Pozn: moje maminka dávala do rybí polévky muškátový květ nebo oříšek, tady jde o polévku čistě přírodní, ale velice dobrou.
Recept podle paní Musilové vaří již dlouhé roky: Jana Macůrková
Jojojo, to je naše vánoční podle prababiččina receptu!!!
Milovala jsem maminčinu rybí Vánoční polévku. Mohla jsem jí mít hektolitr! Nebyly mrazáky, takže jsem jedla a jedla a jedla……….. Dávala nám ji i domů, vozili jsme jí i na chalupu, když tam maminka s námi nemohla být.
Maminka umřela a já byla postavena před problém: RYBÍ POLÉVKA! Tak jsem nakoupila, zvedal se mi žaludek z těch hlav, ale přežila jsem to. Uvařila jsem podle jejího receptu a nežraly to ani toulavé kočky v kůlně.
Nevím, v čem byla chyba. Asi v tom, že nejsem maminka.
Jednou to třeba vyzkouším, ale spíš ne. Ty hlavy prostě nějak nedávám!
Bez hlav, + 2 porce navíc…
Taky hlavy nesnáším,dělám tak,že dám porce ryby a vnitřnosti.
Přes rok,když nejsou kapři,tak dělám falešnou rybí polévku z vepřových kostí,jinak vše jako do rybí,včetně oříšku a petrtelky z máslovou jíštičkou,máme rádi.
Někde jsem viděla „Masox“ ale rybí, tak co použít tenhle vývar jako základ? Nějak mi k těm rybám nejdou ty vepřové kosti.
Janě: Mám pocit, že právě ta falešná s rybama nepočítá vůbec. Já jako Kájomaříkovec si pamatuju, že paní lesní ji jednou vařila (a Kája nechtěl, protože měl z domova faleš zakázanou) a dávala do ní místo jiker ságo…
Myslim, že kdyby bylo málo ryb na vývar, volila bych zeleninový. Kdysi jsem ten rybí masox v něčem zažila (asi jsem to dokonce byla já, tehdejší novomanželka, nebo něco podobnýho) a nic moc. Rozhodně to jídlo nebylo o nic lepší, spíš naopak.
Dělám ji taky tak ale ten muškátový květ si neodpustím.
Katyp zkuste ji podle tohoto receptu.Jsem přesvědčena že se povede ?.
Asi ne. Já ty hlavy nedám. Vydloubat oči? To bych nepřežila. Když to pak na mě z hrnce kouká….. to bych taky nerozchodila.
Určitě ne.
Nosí mi ji kamarádka, která dělá vynikající a to mi stačí.
Kdyby ses přeci jen rozhodla: Nedávej hlavu, dej porci z ocasu i s ploutví – stejně má nejvíc kostí. Já hlavy dávám, ale moc se s nimi nepářu, kočky jsou pak lesklejší a vděčnější 🙂
Tahle základní polívka je jedna A! Na Vánoce vždycky s muškátovým, mimo sezonu přidám někdy do základu paprikový lusk, k němu občas i trochu kukuřice a často nasekané chilli. Pak jde o model „maďarský“, případně „mexický“ 🙂
Ale nikdy nevynechám petrtelku.
To co píšeš s paprikami, dělám jako halaszlé, neboj také bude. Jen co se dostanu na sádky pro nějaké další ryby.
Já se vyhýbám těm oficiálním názvům, právě proto, že třeba ta hálászlé chce víc druhů ryb a pak to zbytečně vyvolává dohady, které na výsledných chutích stejně nic nemění. U nás se souhrnně všem rybím polífkám říká ucha. Když dojde na echt uchu, je to ucha ucha (podle vzoru Bufo Bufo 🙂 )
Ježíši , ta Jana zase děla chutě !! ??
To já ráda, brouku, máš něco proti tomu? Vžďyť tu někdo psal, že se mu stejská po mém teroru.
Tuto polévku nedělám – nemáme ji nikdo rádi. Za mě – také mi vadí hlavy. Ale za hlubokého totáče, když jsme jezdívali do Zlína na nákup hlavně botů, jsme se nezapomněli zastavit v rybí jídelně a tam jsem si dávala rybí polévku. Byla bílá, hustá (asi zapražená krupicí?), se spoustou zeleniny a rybího masa a určitě i z hlav (nedělám si iluze, neb co oko nevidí…). Když se podařila porce s hodně jikrami… mana nebeská. Další porce jídla netřeba. Možná to byla polévka podle dnešního receptu, jen zasmažená a se smetanou, nevím. Každopádně bych si ji dala i dnes. 😀
To co píše nahoře BOYE, vynech hlavy a dej nějaké porce navíc. Já z nich potom dělám…, ale ne, to dám asi zítra nebo pozítří….Tak budu teď trochu tajuplná.
Dělám podobně, musí jí být 5l hrnec. Sbírám hlavy a vnitřnosti po sousedech. Když byly děti ještě doma, tak na Štědrý den musela být polívka již k obědu, a syn si ji během večera dal ještě 3x. Teď si všichni chodí s konvičkou. Takto ji vařila už má babička a i když jsem se ji učila vařit od maminky a dělám ji tak jako ona, tak ta moje je ve výsledku jiná než ta od ní. Obě výborné, asi je to poměrem surovin, všechno dáváme od oka. Neumím si vánoce bez rybí polévky vůbec představit. Třeba smaženého kapra ani salát nedělám, ale polévka být musí. Rybu dělám jinak.