(431) Živáňská z pekáče

2 plátky krkovičky nebo plecka
1 ks cibule, 4 stroužjky česnek
2 plátky uzená slanina
plnotučná hořčice
300 g brambory
2 ks zeleninová paprika , 2 ks rajčata
2 lžíce slunečnicový olej
podle chuti sůl
mletý pepř, mletá sladká paprika
Krkovičku nebo plecko (já jsem použila kousky kuřecího a králíka) omyjeme, osušíme, pokrájíme na řízky a okraje po obvodu vícekrát nařežeme. Maso naklepeme, z obou stran osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, posypeme mletou červenou paprikou, potřeme plnotučnou hořčicí a necháme volně odpočinout na pultě.

Papriky nakrájíme na kroužky. Rajčata pokrájíme na plátky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 2 až 3 mm. Cibuli pokrájíme na tenké měsíčky. Česnek ponecháme v celku. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na plátky a domácí pikantní uzenou klobásu pokrájíme na kolečka.

Do pekáče na spodek položíme cibuli a česnek. Na cibuli dáme brambory a na brambory položíme plátky domácí uzené slaniny, na kterou položíme připravené řízky z masa a kolečka pikantní domácí uzené klobásy, které zakryjeme kroužky čerstvé papriky a plátky čerstvých rajčat. Pokračujeme ve vrstvení v tomto pořadí, dokud všechno nepoužijeme, přitom každou vrstvu osolíme a okořeníme.

Poslední vrstvu tvoří brambory, které polijeme 2 lžícemi oleje, více tuku netřeba, maso, klobása a slanina pustí dost tuku a zelenina uvolní dostatek tekutiny, během pečení vznikne velmi chutná voňavá šťáva. Můžeme použit také pálivou feferonku, různé bylinky a zeleninu podle vlastního výběru a chuti.

Pečeme asi hodinu. Během pečení se line nádherná dráždivá vůně po celé kuchyni.

Recept našla a vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (431) Živáňská z pekáče

  1. Katyp50 napsal:

    Hmmmm, tak to vypadá moc dobře. Už vidím, jak nechávám „volně odpočinout na pultě“. Já tam nemůžu nechat ani krajíc chleba natož maso! Už vidím, jak radostně s tlamkami plnými masíčka prchají do bezpečí si to zbodnout hořčice nehořčice a pepř nepepř.

  2. IvaC napsal:

    Já jsem se zase inspirovala,dělám to dnes k obědu, ale pobavily mně ty 2plátky
    krkovičky a nebude ani domácí uzenina. Ale za tu inspiraci díky
    A teď se zase já pokusím inspirovat vás, bylo to minulý týden na Joj, zapečené brambory s houbama a to na sádlo brambory, cibuli, na to houby, koření a petrtel a opakovat, nakonec zalít smetanou s vejci. (Koření: pepř, sůl a kmín). Dostala jsem na to „obyčejné“ jídlo takovou chuť, že to udělám. Ale jste houbaři,vy to určitě znáte.

  3. jarybarka napsal:

    Živáňskou mám nejraději na jehle, ale toto by taky šlo!
    Dnes je ale na pořadu kuře ala kachna (Kuřohus příště – nemám doma slaninu ani uzené).
    Včerejší výlet na Dívčák se povedl. Očekávaná výprava osmdesáti studentů z USA dorazila včas. Rádi se ohřáli u ohně a horkým čajem. Opékali Mašmelouny (jak říká vnučka). Po hradu je provedla snacha, které za výklad poděkovali a zatleskali. Počasí slunečné. Dětičky a psi vyvenčení. Krásný podzimní den.?

  4. Katyp50 napsal:

    Já jsem si uvařila pytíček rýže. Ke zbylému hovězímu po burgundsku. Z kuchyňky se ozývaly podivné zvuky – bodejť ne, když jsem nevypnula varnou konvici a ta se tak lehce pálila nasucho, tak jsem to šla zkontrolovat a mezitím mi Ťapík šlohl kus masa. Hbitě se s ním zasunul pod postel a už bylo slyšet jen jak vrčí na ostatní a mlaská! Hmmmmm, nemám jídlo nechávat bez dozoru. Pak mi do misky vlezla Cecilka a olízala ta zrníčka rýže od omáčky docela do běla. Ubohá hladová podvyživená Číčulínka ta zrníčka dojela. No, dieta! Mázla bych si chleba, mít ho! A do večerky se mi nechce.

  5. BOYE napsal:

    No, u nás je dneska odlehčovací den, neděle neneděle, byl kuřecí vývar jen s trochou zeleniny a topinky na sucho s trochou rozpečeného sýra. To proto, že večer dorazí kus zabijačky a to si klidně na noc napereme nácky (některé věci by se přeci mohly začít kazit 🙂 ). Zítra probírkou zjistím, co a kdy bude. Ale po té krmi chudičké tady slintám jak Pavlovův vořech.

    • jarybarka napsal:

      Závidím!Zabijačku!Miluju prdelačku.Jitrnice a jelítka z domácí zabijačky jsou nejlepší.
      Jenže už nikdo ze známých čuníky nechová a tak zbývají jen vzpomínky.?

      • BOYE napsal:

        Právě dorazilo. Holky ohřívají prdelačku a loupou česnek. Nášup budou jitrnice pěkně opečené a kus obrjelita, kyselý zelí a chleba. Já přiberu křen. A protože dorazili brzy, tak ještě ovařim koleno a šupnu do mrazáku na někdy pro upečení. Kus krkny to máme jasno – flákota je flákota. Ocásek a žebro utroubim s česnekem a nejspíš špenát a brknedl a pak jsou tu ořezky. Když se tady tak živání, možná…, že by….?
        Vezmu-li v úvahu, kolik lidí na toho jednoho čuňdu bylo, výslužka pro někoho, kdo tam nebyl, velice slušná.
        Rybářko, promiň. Kdybych byla prasochovná, pozvala bych tě, vopravdu 🙂
        To se mi ty včerejší statě o zelí a špenátech trefily do projektu, co?
        Než začne mrznout, mohli bychom nadhodit ještě kapitolu křen. Dokud lze kopat. Pak už bychom jedině slintali…

        • kvetula.v napsal:

          Tak já jdu namazat krajíc a tiše slintat nad vidinou zabijačkových pochoutek -jo jo… bejvávávalo 🙁
          Co se křenu týče, tatínek na podzim obcházel s košíkem zoraná pole a nosil domů dostatečné množství křenu – do červené řepy , přímou konzumaci i pro dítka zahrad nemající. Já můžu obcházet pole i ouhory jak chci, křen nevidím (fakt jeho lupen i kořen dobře poznám).

          • BOYE napsal:

            U nás taky vymizel. Já mám na zahradě dvě hnízda a když vidím, kolik stojí v krámě, asi začnu množit. Platit takový peníze za plevel mi připadá hloupý. Nevim, jestli mám pravý selský hanácký, či jak se to jmenuje, ale rozhodně je řízný… U sousedů při zabijačkách dokázal rozplakat nejednoho chlapa. Zvláště toho prvního, který ho musel v únoru dobývat ze země na kámen zmrzlé. Bylo to pravidlo: Objevil-li se za dveřma chlap s krumpáčem v ruce a odhodláním ve tváři, bylo jasné, že sousedi zabíjejí a z hostů vybrali nejblbějšího Pražáka a pověřili důležitým úkolem (zbavili se ho na dobrou hodinu a ještě se mohl cítit užitečným).

      • Jana Macůrková napsal:

        Zabíjačkau babičky to byla vždy věc. Babička ovdověla těsně před válkou a v té době měla 5 dětí – mému tátovi bylo jako nejstaršímu 17. A tak se prase vždy vykrmilo na maximum. Kvůli sádlu, aby bylo čím namazat chleba a omastit knedlík. Taky si pamatuji prase
        330 kg.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..