(440) Krémová žampionová polévka

250 g žampionů
máslo
olej
sůl,
pepř,
2 lžíce hladké mouky

250 ml smetana ke šlehání

veka nebo housky

Žampiony očistíme, nakrájíme na menší kousky a vaříme v mírně osolené vodě asi 20 minut.
Necháme trochu vychladnout, a rozmixujeme.
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme rozmixovanými žampiony a rozmícháme dohladka. Přidáme sladkou smetanu a ještě asi 5 minut povaříme. Podle chuti přidáme trochu pepře, případně dosolíme.
Podáváme s osmaženou vekou nebo houskami.

Polévku uvařila a ochutnala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (440) Krémová žampionová polévka

  1. BOYE napsal:

    Mám malou připopoznámku: Ta jedna 250 ml šlehajda vypadá jako tisíc sto pětadvacet… Nejdřív mě to trochu poděsilo a kdyby nahlédl někdo ze startujících kuchatek, mohl by si způsobit problém… Litr a půl šlehny je dost 🙂 (Mezi ta čísla bych vrzla slovo kelímek, třeba)

  2. Katyp50 napsal:

    Dělám. Dávám do ní sýrové krutonky – na kostičky nakrájený chléb opražím na sádle a horké krutonky obalím v jemně strouhaném parmezánu.

  3. krutopazout napsal:

    zdravím všechny kuchatky:-)
    vím, že jsem mimo téma, ale prosím, prosím, prosím nebudete radit jak na Svatomartinské rohlíčky, že bych je letos konečně zkusila?

  4. a.rena napsal:

    Já do těchto krémových polévek nedávám zásmažku, ale vařím s bramborou, která po rozmixování polévku zahustí. Před mixováním vyberu pár hezkých plátků a pak vložím zpět do polévky (stejně tak třeba brokolici, květák…). Ale ty kkrutony s parmazánem musí být fakt dobrotka. Udělám, díky za tip, Katyp! 😀

    • BOYE napsal:

      Já letos měla k dispozici 2 (slovy dva) pěkný hříbky ideální velikosti a tvaru, nakrájela si z nich plátečky, radost pohledět, a jala se je konfitovat. Vidina něžně a s láskou zamrazených, lahodných a zdobných, jak se budou krásně vyjímat na slávy stole při nějaké echt příležitosti, mě úplně pohltila… Já káva se zakecala a ze všeho mého gastrouměleckého počinu zbyly krásné maliličké houbotvary konzistence a chuti podrážtiček od botiček zatraceně pidižvíkovitého trpaslíčka. Máslíčko, ve kterým se vařily, jsem vyhlásila kulturní rodinnou památkou s příchutí lanýže, dva dny se mu klaněla v lednici a pak ho mrskla do karbanátků. Takže zdobit budu taky žampiony…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..