250 g žampionů
máslo
olej
sůl,
pepř,
2 lžíce hladké mouky
250 ml smetana ke šlehání
veka nebo housky
Žampiony očistíme, nakrájíme na menší kousky a vaříme v mírně osolené vodě asi 20 minut.
Necháme trochu vychladnout, a rozmixujeme.
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme rozmixovanými žampiony a rozmícháme dohladka. Přidáme sladkou smetanu a ještě asi 5 minut povaříme. Podle chuti přidáme trochu pepře, případně dosolíme.
Podáváme s osmaženou vekou nebo houskami.
Polévku uvařila a ochutnala: Jana Macůrková
Mám malou připopoznámku: Ta jedna 250 ml šlehajda vypadá jako tisíc sto pětadvacet… Nejdřív mě to trochu poděsilo a kdyby nahlédl někdo ze startujících kuchatek, mohl by si způsobit problém… Litr a půl šlehny je dost 🙂 (Mezi ta čísla bych vrzla slovo kelímek, třeba)
Už jsem ti to upravila
Já bych to nedala, jsem lakotná dietářka – jak by řekla slečna Kateřin B. 🙂
KateřinAAAA
Dělám. Dávám do ní sýrové krutonky – na kostičky nakrájený chléb opražím na sádle a horké krutonky obalím v jemně strouhaném parmezánu.
To si musím zapamatovat, dík 🙂
To neznám, ale určitě udělám. Musí to být mňam ?
zdravím všechny kuchatky:-)
vím, že jsem mimo téma, ale prosím, prosím, prosím nebudete radit jak na Svatomartinské rohlíčky, že bych je letos konečně zkusila?
Já zkouším každý rok alespoň troje. Tak ti zasvěceně poradím: Nejlepší peče školnice u naší Benjamíny na školní martinskou slavnost. Vstup zdarma. 🙂
já tě žeru:-))))) kdeže máte školu, že bych se stavila????
Helemese, recept, který mi nic neříká, natož abych ho znala (taky jsem jen člověk i když ženská), upéct, vyfotit, poslat, sežrat….
Švagrová je dělá, vymámím recept a pošlu. Péct je ovšem nebudu, je to dost pracné. Jinak myslím, že se dají vygooglit?
jsi hodná, díky. Vím, že jsou na netu, ale když vy jste tak šikovné, tak jsem myslela, že budou i s vychytávkama:-)))
Už jsem si je stáhla, zkusím s makovou náplní, tak složité zase nejsou.
sladké po mě bohužel nikdo nevyžaduje, tak mi to nejde od ruky, a většina mě odrazuje, ale letos to dám! I kdybych je pak měla donést do práce:-)))) (tedy za předpokladu, že se povedou)
Já do těchto krémových polévek nedávám zásmažku, ale vařím s bramborou, která po rozmixování polévku zahustí. Před mixováním vyberu pár hezkých plátků a pak vložím zpět do polévky (stejně tak třeba brokolici, květák…). Ale ty kkrutony s parmazánem musí být fakt dobrotka. Udělám, díky za tip, Katyp! 😀
Já letos měla k dispozici 2 (slovy dva) pěkný hříbky ideální velikosti a tvaru, nakrájela si z nich plátečky, radost pohledět, a jala se je konfitovat. Vidina něžně a s láskou zamrazených, lahodných a zdobných, jak se budou krásně vyjímat na slávy stole při nějaké echt příležitosti, mě úplně pohltila… Já káva se zakecala a ze všeho mého gastrouměleckého počinu zbyly krásné maliličké houbotvary konzistence a chuti podrážtiček od botiček zatraceně pidižvíkovitého trpaslíčka. Máslíčko, ve kterým se vařily, jsem vyhlásila kulturní rodinnou památkou s příchutí lanýže, dva dny se mu klaněla v lednici a pak ho mrskla do karbanátků. Takže zdobit budu taky žampiony…
Jsem ochotná ti za odvoz věnovat krabičku (1 kg) nakrájených hříbků. Nejsem ale ještě ve stavu ti je dovézt. přidám i něco sušeného – ale to je směs všech možných muchomůrek.
To jsi moooc hodná. Stejně ti musim doručit ty lodičkový skořápky – trvá-li zájem… Ty Hrusice jsou furt v programu 🙂 Jen musim nahnat tu spolubojovnici.