(445) Svatomartinské rohlíčky

1/2 kg hladké mouky
1 smetana ke šlehání nebo 1 zakysaná smetana (z té jsou křehčí)
1 tuk na pečení (Hera, Stela)
2 lžíce cukru

Ze surovin (tuk změklý) smícháme těsto a necháme chvilku odpočinout. Mezi tím si uděláme náplň.
Maková náplň – 50 g másla, 50 g cukru, 1,5 dcl mléka 250 g mletého máku (náplně je hodně, ještě vám zbyde na koláče nebo buchty). Lze použít i tuhá jablečná povidla nebo tvaroh, případně péci neplněné, jen obalit v cukru.
Těsto rozdělíme na čtvrtiny, každou vyválíme na kruh o průměru asi 30 cm. Pak kruh rádýlkem rozkrájíme na osminy. Na vnější (širší) stranu vzniklých osmin dáme náplň a směrem dovnitř zarolujeme rohlíček. Z této várky je tedy 32 rohlíčků.
Pečeme naplno (plyn) cca 20 – 25 minut.
Upečené rohlíčky pocukrujeme nebo přímo obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.

Pro vaše mlsné huby pekla na objednávku: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (445) Svatomartinské rohlíčky

  1. jarybarka napsal:

    Zrovna si jdu uvařit kafe a takový rohlíček bych si dala mňam.
    Jsme ale namlsaní těch zkušebních dortů,tak nic nepeču.A dorty už načisto budu dělat příští týden.

  2. Jiřina napsal:

    Děkuji za recept, dívala jsem se na internet, je jich tam dost, ale udělám tyto odzkoušené. Dnes rozpékám kačenu, husa je pro nás dva moc,/na 130°C/. Zítra udělám zelí/dostala jsem od dcery kameňák už naložený asi 10kg. Tak mi chybí jen ty rohlíčky a samozřejmě Svatomartinské vínečko – to bude určitě.
    Rohlíčky vypadají nádherně 🙂

    • Jana Macůrková napsal:

      Já nemám zítra kluky doma, vyhnala jsem je do Německa na nákup, takže kachnička bude také až v neděli. Koupila jsem jen kachní prsa, večer je naložím a bude kachna na pomerančích a br. kaší. Rohlíčky jsem také našla na internetu a protože mi to těsto přišlo hodně jednoduché, tak jsem je vyzkušela a fakt jsou výborné. A dej raději tu zakysanku, já ji dala po porovnání těst také.

    • Devětapadesátka napsal:

      Já budu kačenu dávat do trouby kolem 22. Hodiny, zítra je u nás posvícení, tak si zavařím ve větším množství. Kachnu peču pomalu 14 hodin, je výborná a je to bez práce. Zítra už jen dodělám polévku, knedle a zelí. Sladké tentokrát nepeču, zamrazila jsem ty frgale, tak to mám bez práce. Rohlíčky ale vypadají moooc dobře, určitě je vyzkouším.

  3. lakysa22 napsal:

    Rohlíčky, a ještě vyzkoušené…mňam!
    Jedna Hera, to je mi jasné, že myslíš 250 g, a ta zakysanka?? U nás je 120, 150,…? šlehačka 200, 250….
    Abych to neto….

  4. Katyp50 napsal:

    My měly kachnu v týdnu s kamarádkou. Byla teda trochu tužší – z té halogenové horkovzdušné trouby se nějak moc nevyvedla. Ale v pohodě. Dneska jsem dojížděla zbytky. Podělila jsem se s kočkami, ohlodávali všichni společně kostičky, Ťapík je žrout, takže jim to kradl, jeho sestřička Číčulínka by si taky dala, jenže je halt o dost menší, takže nemá moc šanci. Ale dostala svůj díl. Jen aby se nám Ťapínek po té porci nepo….

  5. krutopazout napsal:

    tak tyto taky udělám, nakonec jsem je dělala podle Cuketky, a byla jsem pochválena. Holky, fotku jsem ani nepořizovala, i když alespoň byste se pobavily:-))))

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..