Máslo
2 velké mrkve
3 kostky droždí
strouhanka
2 vejce
česnek
Masox
sůl
listová petrželka
Na máslo dáme opražit nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme až pustí barvičku. Přidáme 3 kostky droždí a necháme rozpustit.
Stáhneme z plotny a přidáme špetku strouhanky (má tam asi svoji roli při tvoření cucek), a dvě vajíčka . Snažíme se, aby šla vajíčka do horké směsi .
Ihned zalijeme vařící vodou a nemícháme!!! Vytvoří se čistý vývar s kousky vajíček . Nakonec přidáme : masox , sůl , česnek a zelenou plocholistou petrželku.
Všechno tam musí být, jinak to nefunguje . Polívka je lahodná.
Polévku poslala: Věra M.
Ještě dodám , ze kvůli této polevce mám doma magi ? a manžel si do ni vkládal jako do každého vývaru nudle (Protože se někdy vydaří čirá )
Tak tuhle polévku neznám, ale vyzkouším, protože droždí já moc ráda. Už od dětství jsem ho mamince užírala. Já dělávala drožďové knedlíčky a drožďovou pomazánku. Akorát se špatně shání to krájené na váhu. A to z těch kostiček už mi tolik nechutná, nevím proč.
Polívka je skvělá! I když ji dělám maličko jinak, stojí to na droždí 🙂 Dávám do základu cibuli na drobno a nedávám masox. Česnek jak kdy. Mám-li, zalévám zeleninovým vývarem, nebo v ní zeleniny povařím v kusech a pak jdou do nějaké variace na sekanou. A jak píše Katy: Drožďová pomazánka a knedlíčky – eňo ňůňo!
Vážené droždí už je vzácná potravina, ale občas je k mání desetidekové Vivo. Já jsem klikař. Dostávám od kamarádky, která peče v práci, čtvrtkilovky. Tak mám doma sušené pro jistotu a když potřebuju, zadám požadavek a do pár dní mám zase zásobu. Taky jsem dosud nepochopila, proč v malých kostičkách je jiné. Jsem-li ve stavu nouze, kostičky používám, ale kam se všechno hrabe na to vážené.
A co teprve drozdova vajecina !!! Když se nanda na Chleby , pohosti se cely regiment !! A musí tam být mladá cibulka ( v nouzi cibule kostičky ) , kmín , pepř. To je zraaadlo
Nebo spoooousta šnitlíku… 🙂
Vážené jsem kupovala v sámošce na Strossmayeráku, ale nevim, jestli tam vůbec ještě je….
Kvasnicovou polévku máme moc rádi. Dělám ji podobně jako BOY, zpěním na oleji/sádle/nadrobno nakrájenou cibulku, nato tak 3-4 balíčky kvasnic/u nás mají vážené v malém obchůdku/ opékám až se spojí/nejprve se roztečou a pak se spojí do hroudy/. Zaleju vodou-když mám tak vývarem. Přidám v kusech mrkev, celer,petržel – zelenina jde pak všechna ven. Nakonec přidám domácí nudle, nebo domácí drobění. Jen osolím. Magi ani není třeba, kvasnice ho nahradí dokonale. Zajímavé je, že tuto polévku dělám jen na podzim a v zimě, v létě na ni nějak nemáme chuť.
Pro BOY „lahůdkové kvasnice“ používám místo magi, děkuji, jsou skvělé, objednala jsem si dva balíčky a jeden dala dceři na vyzkoušení. Je fakt, že poštovné bylo dražší než ty dvy balíčky, ale nevadí, ráda to dám. Příště jich objednám víc a podělím se.
To jsem ráda, že ti vyhovují. My jak máme občasné nálety vegetariánů, veganů a jiných exotů, tak už jsme si zvykli na různé zvláštnosti a mnohé nám začaly opravdu chutnat. Někdy pak nejsem schopna si vybavit, jestli to bez újmy zvládnou i normální lidi 🙂 .
Ještě jiná variace – pro zimní dny. Nasucho opražit ovesné vločky. Na másle (tuku) zpěnit cibulku, nechat rozpustit kvasnice, přidat opražené vločky, zalít vodou, (vývarem), případně masox, osolit, okořenit majoránkou, česnekem, pepřem, přidat rozkvedlané vajíčko, provařit. Letní variantu dělám takto: na másle zpěnit cibulku, nechat rozpustit kvasnice, zasypat hl. moukou a hned na to vajíčko, rozmíchat, zalít vodou, osolit, někdy přidávám mletý kmín, provařit. Přidat nudle a nezapomenout na petrtelku.
Ještě jsem zapomněla – vajíčko s moukou po provaření udělají takové jemné vločky. Takže mouky přibližně tři lžičky na vajíčko (podlevočně).
Tu tuhle tu dělala moje babička Márinka.Až tu z toho koktám. Mě se drožďová úplně vykouřila z hlavy a teď mě to vrátilo o 55let zpátky.Já vím, že jí neudělám jako babička ale určitě ji uvařím.I kdyby už jen pro tu vzpomínku.
Díky za připomenutí ?
Já mám problém: Vločky můžu jakkoli, jen v polívce ne. To mi dá hodně práce ji sníst, přestože chuťově je tahle vynikající – dělávala ji kamarádka a já nikdy neměla sílu se vzepřít 🙂
Pamětnice určitě vzpomenou na Tebi. Doufám, že jsem ten název nezvojtila. Byly to takové šupinky kvasnic. Maminka je přidávala do polévek i do jiných jídel. Moc mi to chutnalo. Nevím, zda se to ještě dá koupit.
Nojo, dřív gůgluj a pak piš! Takže jsem si vygůglila, že Tebi se stále vyrábí a je to „lahůdkové droždí“, tak to si teda určitě pořídím.