(447) Štika na másle

menší štika (ta naše měla 1,25)
máslo                                                     citron,
sůl                                                          zelenina (nemusí být, já si přidala kapie)
drcený kmín
bylinky
Štiku vykucháme a očistíme. Potřeme solí, jak zvenku, tak uvnitř, posypeme kmínem, dovnitř vložíme několik snítek bylinek (já měla ještě čerstvé oregano), polijeme rozpuštěným máslem a dáme péci.

Podáváme s bramborem, br.kaší nebo jako my s hranolky.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (447) Štika na másle

  1. Jana Macůrková napsal:

    Štičku jsem koupila na Vavřinci na sádkách, byla to sice dražší večeře, ale já na ni měla strašnu chuť. A koneckonců pro rekonvalescenci je rybí masíčko výborné. A tak jsme ji doslova sežrali…

  2. Vera M. napsal:

    Opět krásné jídlo , krásné foto. Komu schází Pro ženy ???

  3. Katyp50 napsal:

    Občas tam zabrousím. Takže neschází, je to tam čím dál tím horší.
    Na štiku mám vzpomínky a doteď se olizuju. Soused v domě, kde jsme měli první vytoužený byt po letech strávených u rodičů mého ex byl řezník (takže když jsme se seznámili na maso jsem rozhodně frontu nestála a měla vždy to, o co jsem ho poprosila). A také byl rybář. Rybaření miloval. Takže přísun ryb byl také. A slivovice, protože byl Moravák. Seznámili jsme se velmi kuriozně – nastěhoval se a upravoval byt. Natíral dveře a futra a já šla domů. Zouvala jsem si těsné boty a opřela se rukou o jeho natřené futro. Upatlaná od barvy jsem hlasitě zanadávala a zevnitř se ozvalo: „Jé, omlouvám se, nedal jsem tam ceduli, pojďte dál, mám tu ředidlo.“ No, krom ředidla měl i tu slivku, takže než se ex vrátil z práce, byla jsem jak dělo. Trávil u nás Vánoce když jsme byli s maminkou v Praze, protože tatínek zemřel před svátky a nechtěli jsme jet na chalupu, aby nebyla doma sama, bylo to moc hezké přátelství.
    No a jednou chytil štiku. Obrovskou štiku. A připravil jí na másle, skvěle nakořenil, my jsme se tak nehorázně přežrali, že jsem myslela, že prasknu. Ale byla to lahoda. Hned bych si ten zážitek zopakovala.

  4. Jiřina napsal:

    Ta štika je úžasná, pěkně naštorc a ocásek má ven s plechu a ten talíř vedle – nádhera, rybička, hranolky, paprička a citron, co víc si přát. Snad jen mít to štěstí a takovou rybičku chytit – to u nás už nehrozí, ale viděla jsem v Makru taky pěknou.

  5. Katyp50 napsal:

    Jo, to se psal rok 1982, takže maso, ryby…. to vše bylo jaksi nedostatkové. My měli vše a v prvotřídní kvalitě. Krom toho úžasně vařil. A byla s ním obrovská sranda. Bylo mi moc líto, když jsme byli nuceně vystěhováni kvůli plánovaným demolicím. Nakonec stihli zbourat část domů a přišla do toho „sametová“ a zastavili to. Dům stále stojí, je opravený a byty tam jsou určitě luxusní. My už jsme se vrátit nemohli, ale co už.

  6. jarybarka napsal:

    Jojo štika to je pochutnáníčko.?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..