menší štika (ta naše měla 1,25)
máslo citron,
sůl zelenina (nemusí být, já si přidala kapie)
drcený kmín
bylinky
Štiku vykucháme a očistíme. Potřeme solí, jak zvenku, tak uvnitř, posypeme kmínem, dovnitř vložíme několik snítek bylinek (já měla ještě čerstvé oregano), polijeme rozpuštěným máslem a dáme péci.
Podáváme s bramborem, br.kaší nebo jako my s hranolky.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Štičku jsem koupila na Vavřinci na sádkách, byla to sice dražší večeře, ale já na ni měla strašnu chuť. A koneckonců pro rekonvalescenci je rybí masíčko výborné. A tak jsme ji doslova sežrali…
Když vidím tu rybku naštorc plechu: Kdysi byla v TV povídka o pekáči na štiku. Aby pasoval a nemuselo se dělat tolik PODPOUŠTĚ. Líbilo se mi moc to slovo i Viktor Preiss…
Opět krásné jídlo , krásné foto. Komu schází Pro ženy ???
Občas tam zabrousím. Takže neschází, je to tam čím dál tím horší.
Na štiku mám vzpomínky a doteď se olizuju. Soused v domě, kde jsme měli první vytoužený byt po letech strávených u rodičů mého ex byl řezník (takže když jsme se seznámili na maso jsem rozhodně frontu nestála a měla vždy to, o co jsem ho poprosila). A také byl rybář. Rybaření miloval. Takže přísun ryb byl také. A slivovice, protože byl Moravák. Seznámili jsme se velmi kuriozně – nastěhoval se a upravoval byt. Natíral dveře a futra a já šla domů. Zouvala jsem si těsné boty a opřela se rukou o jeho natřené futro. Upatlaná od barvy jsem hlasitě zanadávala a zevnitř se ozvalo: „Jé, omlouvám se, nedal jsem tam ceduli, pojďte dál, mám tu ředidlo.“ No, krom ředidla měl i tu slivku, takže než se ex vrátil z práce, byla jsem jak dělo. Trávil u nás Vánoce když jsme byli s maminkou v Praze, protože tatínek zemřel před svátky a nechtěli jsme jet na chalupu, aby nebyla doma sama, bylo to moc hezké přátelství.
No a jednou chytil štiku. Obrovskou štiku. A připravil jí na másle, skvěle nakořenil, my jsme se tak nehorázně přežrali, že jsem myslela, že prasknu. Ale byla to lahoda. Hned bych si ten zážitek zopakovala.
Taky bych si štikla! A Katy, takhle univerzálního souseda bych taky brala. To je nejlepší All-In-One, jaká se vyskytuje 🙂
Ta štika je úžasná, pěkně naštorc a ocásek má ven s plechu a ten talíř vedle – nádhera, rybička, hranolky, paprička a citron, co víc si přát. Snad jen mít to štěstí a takovou rybičku chytit – to u nás už nehrozí, ale viděla jsem v Makru taky pěknou.
Jo, to se psal rok 1982, takže maso, ryby…. to vše bylo jaksi nedostatkové. My měli vše a v prvotřídní kvalitě. Krom toho úžasně vařil. A byla s ním obrovská sranda. Bylo mi moc líto, když jsme byli nuceně vystěhováni kvůli plánovaným demolicím. Nakonec stihli zbourat část domů a přišla do toho „sametová“ a zastavili to. Dům stále stojí, je opravený a byty tam jsou určitě luxusní. My už jsme se vrátit nemohli, ale co už.
Jojo štika to je pochutnáníčko.?