1 porcované kuře
kysané zelí
sůl, kmín,
pepř,
paprika
pívo
slanina
Na dno pekáčku dám vrstvu kysaného zelí a osolím – kdo raději sladké tak i osladí.
Na zelí pokládám porce osoleného a okmínovaného kuřete. Posypu trochu pepřem a paprikou, pokladu slaninou a peču. Podlévám pivem.
Já tentokrát pekla bez slaniny jelikož mám asi v lednici kudlanku, co všechno sežere.
Recept připravila: Jarybarka
Dělávám. Líbí se mi na tom to, že je to jídlo z „jednoho hrnce“ a
kuřátko provoněné zelím a zelí na šťávě. A pivo si potom dopiji.
ALE dnes jdeme na martinskou husu do místní hospůdky a
už se móóc těším.
Užijte si všichni martinské hody! Dala bych si husu také.
No, snad příští rok.
Jinak tohle jídlo mám moc ráda. Ještě do zelí přidávám nastrouhaná jablka. Slaninu na porce masa nedávám, ale před tím, než pekáček naplním tak vyškvařím kousek slaniny, na ní nechám oprásknout cibuli a promíchám s tím zelím s jablky. A peču tak, že nejdříve dám kousky kuřete kůží dolů na to zelí, chvíli peču, pak je otočím a nechám zezlátnout a peču až je kůžička pěkně křupavá. Je to moc dobré.
Jablka nakládám se zelím.Do soudku při nakládání uložím 1-2 vrstvy pokud možno kyselejších jablek.nejlepší jsou ze starého sadu,staré odrůdy.
Jako holky jsme se o ně se ségrou praly,když nás poslala máma do sklepa pro zelí.Pikantní lahůdka a miluju je dodnes.Navíc zelí krásně provoní už v soudku.
No, právě proto je do zelí přidávám. Chutná mi to tak lépe. Navíc když se ty porce nejprve pečou tou kůží dolů, tak ona také nasákne vůni a pak po dopečení dozlatova je maso chutnější.
V poledne jsme měli pečenou kačenku se zelím – taky do každého zelí dávám na kostičky nakrájené jablíčko. A teď další dobrota, vypadá moc,moc dobře. Krásně dozlatova opečené kuřátko 🙂
My jsme letos jely s holkama mimo veškeré tradice. Obecné i rodinné. Ale pochutnaly jsme si. Do pekáče jsem nakrájela na hrubo vrstvu cibule a jablek, přidala asi deset deka slaniny, na sporáku zpěnila. Pak to zakryla kuřetem na placato, pokmínovala a posypala další slaninou. Přiklopila a pomalu bez podlití pekla pomalu a dlouho. Nakonec odklopila, přihodila kousek másla a pár lžic vody, aby bylo dost sosáku. K tomu šťouchané batáty s tymiánem. Fakt to vyšlo, musíme si to kolektivně pochválit. A v troubě troubí bábovka typu coulo (bude mít perníkovou příchuť). Ta bude k večeři – taky na přání mládeže. Sněžit nebude, Martin přijel na hnědým koni, tak jakápak tradice 🙂
Lidi, je to sice takový polosvátek národní, ale užijte si ho, jako by byl celej!
Tak to kuřátko muselo být excelentní. Já teda k batátům nenašla vztah. Asi jsem je jedla nějak podivně upravené nebo co, ale nezaujaly mě.