1/2 balíčku sušenek Tea biscuits(Albert)
5 sušenek Lotus Biscoff – karamel pro chuť
100 g rozpuštěné máslo
Krém:
500 g tučného tvarohu ve vaničce
Cukr moučka podle chuti
120 g mascarpone
3 vrchovaté lžíce jogurtu Zorba.
Sušenky rozmixovat a přidat 100 g rozpuštěného másla. Vzniklou hmotu natlačit do menší dortové formy a nechat ztuhnout v lednici.
Kré ochutíme vanilkou, citronem nebo co máte rádi. To vše jsem míchala v robotu a přisypala vanilkový pudink Olé (třepací). Docela zhoustne, proto je lepší míchat v robotu. Krém naneseme na sušenkový korpus a dáme do lednice. Na krém jsem naskládala jahody z mrazáku a zalila želatinou podle návodu.
Recept vyzkoušela: Jarybarka
Jejda to vypadá skvěle. Hlavně to není moc pracné.
Nekonečné variace na téma tvaroh! Můžu ho jakkoli a kdykoli. Sice začínám mít osypky ze slova cheesecake, ale ty výtvory, které se za ním skrývají, jsou tuuuze dooobré. Bylo mi asi 10, když se k nám dostal první z německých zdrojů a jmenoval se Quarksahne… Musim ho pro vás vyšťourat. Je trošičku délerobný, ale vynikající. A pamatujete, že tehdy jsme nemíchali sušenkovou strouhanku s máslem, ale všechno stálo na piškotech? Většinou kulatých, slavnostnější verze na cukrářských? Je mi to stále bližší, než sušenkové máslo. Nebo rovnou peču piškotový podvozek.
Jo já se taky docela bránila sušenkovému korpusu ale chtěla jsem vyzkoušet nepečený dort a dokonce jsem, inspirovaná jinými ,vytvořila svojí verzi.
Tudíž mám vyzkoušené a vím že tuhle verzi dokážeme spáchat třeba pod stanem.
A když jsem se zmínila kdysi jsem mívala pánev se zvednutým díratým dnem,říkala jsem jí pečenka.Upekla jsem v ní pod stanem na ohni bublaninu neb jsme měli třešeň u stanu.Lidičky ta vůně se táhla že se k nám hlásili na kafe i rybáři z druhé strany přehrady.
Pečenka už dosloužila ani nevím jestli se dá ještě sehnat.
Kulatý piškoty ani náhodou, co už se nedĕlají u nás, je to hnus. Šušenky neradi, radĕji peču vlastní. V robotu je to hup cuk a vím, co tam je. Na název cheescake mám taky alergii, pročby to prostĕ nemohl být tvaroháč? Ale nic to nemĕní na tom, že tenhle kolač muší bejt mooooc dobrej 🙂
Jojo Quarksahne pamatuju, to bylo výborné.
My jsme dělávaly s maminkou velmi rychlý dezert z cukrářských piškotů, těch dlouhých. Tehdy neexistovaly žádné podobné recepty. Ale maminka je poskládala do takové dlouhé misky – ještě jí mám, pak pokapala domácí šťávou, kterou jsme vyráběly na chalupě a navrch dala vrstvu jogurtu s tvarohem a trochou vanilkového cukru a pak kompotované ovoce. Bylo to takové „mokré“, ale moc dobré. Nahoru, když bylo na šlehačku, tak vrstvičku. Takové dnes podivné tiramisu, ale z domácích zdrojů a já to měla moc ráda.
Po pravdě, k tiramisu mám vztah – v porovnání se všemi podobnými recepty – nejvlažnější. Připadá mi zbytečně přeplácané. Zato dlouhé piškoty s jogurtem vynalezly asi všechny matky nezávisle 🙂 A já dodnes dělám to, že si jich pár nacpu do kelímku s bílým jogurtem, chvilku se týrám pohledem a pak se přežeru…
Proč jsem si vzpomněla na „Pohodáře“ na PŽ? Ale jinak souhlas, jsou to dobrotky, i když já taky radši piškotový podvozek. Asi stará škola.
No já nikdy sušenkový korpus nepoužívám, protože ve většině sušenek jsou ořechy (vadí mi i ty ve stopách). Většinou pod cheesecake peču korpus z lineckého těsta.
Já buď skládám z dlouhých cukrářských piškotů a nebo peču piškotový podle receptu na „Pětkovou“ roládu.