3 jablka
2-3 hrušky
hrst sušených švestek nebo tmavé blumy
1 citron
hřebíček
celá skořice
kousek badyánu
2 lžíce třtinového cukru
a pro mlsné a neřidiče 1 lžíce rumu
Jablka, hrušky a blumy nakrájíme na kousky (neloupeme), citron oloupeme a nakrájíme si asi 2 – 3 plátky, Vše dáme do většího kastrolu, přidáme hřebíček, badyán a skořici, cukr, zalijeme ½ l vařící vody a dáme asi na 20 minut dusit na mírný oheň.
Na závěr přidáme pro vůni rum.
Podáváme horké, zejména v zimě je to lahoda.
Dobrou chuť přeje: Jana Macůrková
Klesnou-li teploty dlouhodobě pod nulu (tzn. mrzne déle než tři hodiny) doporučuju změnit poměr: Do hrnku horkého rumu přidat lžíci kompotu.
Ty jsi teda číslo! Ale máš pravdu.
A tohle jsme dělávali podobné na chalupě s maminkou, akorát místo rumu tam byla tresť. Aby se nám holčička neučila chlastat už od plínek.
Pro ježkovy voči, kdy spíš???
No, já jsem fakt sova. Takže ideálně mezi čtvrtou a jedenáctou, ale možností je málo. Dneska byla… 🙂
Moje babička mívala jablečný kompot pořád na kamnech. Jen jablíčka, skořici, hřebíček trochu cukru. Jako dĕti jsme ho mohly ke všemu, ale nejvĕtší pochoutka byly šťouchačky posypané cibulkou a strouhaným vejcem vařeným natvrdo. Já jsem si udĕlala zásobu na zimu: svařila jsem švestky, jablka, hrušky a brusinky se skořicí a hřebíčkem a trochou cukru, žádná voda, nacpala do skleniček, zavařila a teď mlsám – dávám si to do jogurtu nebo do čaje.
To miluju už od dětství a ještě teplej. Když jsem čekala dceru, tak jsem ho jedla po kýblech. Ještě večer jsem ho sežrala asi 2l a v noci jsme jeli do porodnice, divili se , že jsem nevyprázdnitelná.
Podušená jablíčka mám ráda v pudingu. Já jsem vůbec jabková, jiný ovoce mít nemusím.
Agata Christie píše ve svém životopise, že miluje jablka
No, jo, ale jen do té doby, než četla Sněhurku, potom už je tak ráda neměla….???
Zrovna včera jsem na něj myslela. Tento kompot je výborný.
Já na něj nemyslela, mně honila mlsná. A protože po té operaci ještě potřebuji chodit lehce, no víš kam, tak ten kompot byla volba č.1.
Já budu dělat pečené čaje. Na to už se těším. Mám hodně receptů z různých druhů ovoce a s různým druhem alkahólu. I bez něj. Pak dát do skleniček a pěkně uložit na zimu. Dělávala je moje kamarádka jako dárky – ovázala skleničku hezkým hadérkem a mašličkou, přidala jmenovku se složením a bylo. Jedlé a upotřebitelné dárky upřednostňuji před nějakými nesmysly, které tak akorát zaplní zbytečně byt.
Tak to je si tak jediné, co mne neoslovilo, když čaj, tak klidně ovocný, ale ne s tím, že mi něco chroustá mezi zuby.
Pečený čaj dělá žena ze všeho dostupného ovoce najednou. Zavřít do skleniček a sterilovat. Rumík si každý dá do hrnku podle chuti.