(461) Malá ochutnávka 16.století I.

Zadušenina z ptákuov neb z čehožkoliv

Nejprv odpec odpolu, potom vezmi vína a smíšejž s octem dobrým ať je jedna čtvrť octa a tři vína a daj do teho topénky a švestky a zvař spolu. A když zevře dobře, protáhni to čistě a daj tam ptáky odpečené ať povrou dobře. A oslaď dobře medem, daj do toho koření, hřebíčky, pepř, zázvor, muškátový květ. Potom koštuje, bylo-li by kořeněno a osoleno, daj do čistého hrnce aneb konve, přikrej a schovaj čistě.

Recept poslal: Jaroslav Bažant, preparátor Muzea v Mostě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (461) Malá ochutnávka 16.století I.

  1. BOYE napsal:

    Čehosi ptákuom podobající v ledárně mámež. Topénkami pro případ tento opražené chleby bílé stanovuji. Odpeku ptákuóv na čištěném másle. Vína barvou nejista sobě, citem vedena červeného užiji, neb švestky barvu bílou utlačí jistě. Octa jabkového jednu čtvrť a medu skromně, pak zvědavostí potřásati budu tělo svoje a v případku nejhorším soused Zeman ve tvrzi vedlejší svini všežravou sobě chová… Však zachutná-li krmě tato komtesám našim, s nokem obilným podávati budu, neb v době této erteple nikdo v zemi naší dosud nepožil…
    Nebe nám budiž milostivo!

  2. hrabeboto napsal:

    Znamenité. Středověký písmák by to lépe nenapsal.

  3. BOYE napsal:

    🙂 Myslím, že kdejaký písmák by mě za tohle karabáčem po poli honil…, ale nemohla jsem odolat.
    Nicméně holky jdu do toho. Naše ledárna vydala kuřecí čtvrtky. A bude to bez reptu, přesně podle receptu. Jak pozorovatelno, není v návodu ni slova o vodě. Takže opravdu jen víno a ocet. A taky jestli ptákové mají plovati = hodně omáčky, či jedná se jen o polevu. Což je otázka zásadní, protože vaří-li se s vínem, recept stojí dycinky tak, aby zbylo ze sedmičky pro kuchtu. Jenomže tenhle je z doby, kdy nejmenší míra pro víno byla bečka. Tak teď nevim, jestli si k té středověké operaci mám nalejt něco jinýho, ubrat omáčku… Dilema! Jo a ještě: Co může znamenat „…protáhni to čistě…“ přiklánim se k procezení, nebo pasírování. Co myslíte? Případně bych se mohla zkompromitovat mickérem.
    „Pánu Bohu poručeno, v nejhoršim sežereme toho Bažanta.“ – pravila komtesa a odešla si sestřihat kus svého filmečku…

  4. BOYE napsal:

    Pro IvuC i kohokoli dalšího: Pokud jde o tu prořízlou hústa, tak mírná pohotovost je dědičná. Prý bych mohla sekundovat dědečkovi z tátovy strany, ale nestihli jsme se potkat. No a to ostatní je cvik, způsobený pudem sebezáchovy: Máme v rodině kdejakou vysoce vzdělanou havěť, místy geniální, a v oborech přírodovědných i humanitních honěnou. Nechce-li být člověk za blba, musí převzít jejich slovník. A trochu i způsob myšlení… No a když jeden není ani geniální, ani dobrej na ruce, vznikne za A) srandista, za B) učitelka. Za C) jsem teď oficiálně v domácnosti, protože jsem si na starý kolena pořídila děti.
    Tolik striptýz mé hlavy. Zbytek nebude, mohlo by vás to příliš vyděsit, případně rozesmát, a zaskočí vám kafíčko i dortík, budu vás mít na triko… To si nelajsnu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..