(462) Černé trubičky

350 g hladká mouka
150 g cukr moučka
180 g máslo
70 g mleté ořechy
1 celé vejce + 1 žloutek
1 lžíce kakaa

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které rozválíme na sílu asi 2 mm.
Rádýlkem nebo jen nožem nakrájíme obdélníky cca 4 x 6 cm, které natáčíme na trubičky.
Pečeme cca 10 minut.

Necháme vychladnout a když nás přejde vztek, protože v první chvíli vypadají trubičky příšerně, máčíme je do čokolády a plníme šlehačkou nebo krémem. Teprve potom jsou krásné a na svatbě mé dcery zmizely jako první.

Vychytávky:  1. Po vychladnutí jdou z plechových trubiček sundat docela špatně, pomáhám si buď velkou pinzetou nebo malými kleštičkami tzv.justirkami.
2. čokoládu na ně nanáším štětečkěm, vypadají potom jak větvičky.

Recept vyzkoušela již několikrát: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (462) Černé trubičky

  1. jarybarka napsal:

    Jak to nejsem dobře sundat (vyklepnout stáhnout vyklopit…)tak většinou končím u jediného pokusu.Nemám trpělivost.onehdy mi nešly od válu odlepit vykrájené perníčky měla jsem takový nerv že jsem vzala hroudu těsta a s chutí jsem s ním mrskla do koše na smetí.Léta jsem je pak nepekla.No a teď když mi něco nejde šoupnu těsto do strojku a je to.Asi to bývá moukou nebo čím.?

  2. Devětapadesátka napsal:

    Jo, to zase bude velká neznámá, co udělají vánoční těsta….Už loni se řešilo na PŽ, jak mouky ne/fungujou. Dostala jsem k narozeninám knížku Vůne francouzského pečení, je moc pěkně napsaná a tak letos zkusím postup podle cukráře.

    • lakysa22 napsal:

      Mám z toho docela hrůzu…mám dojem, že to bylo předloni, kdy jsem se vztekala, nedařilo se. A pak hsem zjistila, že jsem nebyla sama…Dávám pozor, abych nekoupila mouku před ukončením trvanlivosti, ale ani čerstvou – vyzkoušeno na buchtách. Babička pekla vżdycky vánočky pro celou rodinu, a jednou byly tmavší a ani moc nenakynuly, prý to dělá “ přerostlé zrní“. Asi pozdě sklizené, nevím přesně.

      • Jana Macůrková napsal:

        To, co popisujete je důsledek pozdní sklizně a mokrého a studeného léta. Potom je v obilí málo lepku. Pamatuji si jeden rok, kdy nešly uvařit houskové knedlíky. Ať jsem je vařila jakkoliv dlouho, pořád byly uvnitř syrové. Potom mi někdo poradil dávat víc bílků a skutečně to pomohlo. Koneckonců v buchtách pro celiaky se dává mouka bez lepku, ale dávají se bílky, stejně tak do piškotu ze sojové mouky.

        • adela.adale napsal:

          Letos se mi nějak nedaří houskové knedlíky a taky nevím proč – recept stejný a léty odzkoušený. Skoro se rozpadají. Nemáte někdo stejný problém?

          • Jana Macůrková napsal:

            zkus: hrubá mouka, sůl, voda nebo mléko, droždí nebo prášek do pečiva, nakrájená houska nebo veka a celé vejce.
            Já jsem sice teď poslední dobou mrcha líná a houskový kupuji, ale tuhle jsem ho neměla a musela jsem dělat a byl výborný.

  3. jarybarka napsal:

    No tak je to přece moukou.Já to taky někde slyšela.Děkuji za poučení.Jsem ráda že to není rukama.??

  4. Jiřina napsal:

    Jo, mouka to je vždycky neznámá. Každý rok na Vánoce dělám – u nás se tomu říká slovácké cukroví, je tam hodně mletých vlašských ořechů, hladká mouka atd. Těsto se dává do formiček. V troubě krásně naskočí – vevnitř jsou duté, určitě to znáte. Chtěla jsem aby bylo cukroví perfektní, nakoupila drahé mouky /Babiččiny mouky/. Nakonec z cukroví byly placky, nenafouknuté, tak jsem je rozdrobila a byly kuličky – spousta kuliček. Pak jsem je asi dva roky ze vzteku nedělala. Tak letos jsem koupila obyčejnou mouku, v Albertu měli za 6,90 Kč v akci. Uvidím, jak to dopadne. Rohlíčky jsou dost sladké, ale dobré.

  5. BOYE napsal:

    Musim říct, že Babiččiny se mi jeví jako nejmizernější mouky. Já používám předměřickou. Podle mě má nejstabilnější vlastnosti. Nicméně hodně mouky míchám. Skoro v ničem není jen ta jedna. Je to asi tak, že na tři kila normální mouky u nás padne kilo špaldy. Je-li v akci celozrnná, tak ta, jindy bílá. Často klidně do čehokoli přihodim žitnou. Prostě z almárky vylovim, co zrovna vykoukne a podle nálady dosypu. Kupuju vlastně jen pšenici, špaldu a žito. Za ostatní vděčim bezlepkové a jiné módě. Modernisti si vždycky koupí něco drahýho, pak jim to nesedne, nebo se s tím neumí poprat a odnesou to k nám, protože je jim líto to vyhodit… Proto u nás ani knedlíky nejsou nikdy stejný.
    Jo,jo, na mouky byla přebornice Tyggi. Třeba konjakovou. Jenže tu zatim nikdo nevyhazoval – skoro nikdo ji ani nezná. A kupovat ji zatim nehodlám.

    • Jana Macůrková napsal:

      Souhlasím s tebou, nejdražší a a nejhorší. Já kupuji už roky v Kauflandu, beru si vždycky celé balení a nemohu si stěžovat.

    • jarybarka napsal:

      Babiččina měla nejhorší hodnocení v dTestu myslím loni.Kvůli nějakým přídatným látkám jako je protispékavost a já nevím co dalšího se do mouky ještě cpe.

    • tyggi77 napsal:

      Ani tady v Žlutomodrově konjakovou mouku nikdo nezná. Kupuji jí v Česku na stránkách Dukanovi diety. 100 g. stojí cca 110 Kč. Už s tím experimentuji ca 3/4 roku. Ale s hladkou moukou tady problém není , má tady opravdu vysoký podíl lepku. Ale taky člověk nesmí kupovat tu, která je třeba od října v krámech zlevněná. To je ta z minulé sklizně a může to být problém. Pomoci ale může když mouku i přáškový cukr dvakrát prosejete přes řešeto. A knedlíky patlám s mouky grahamové, ovesných otrub a žitných vloček. Tady se houskové nedají udělat, protože tady nejsou naše housky a jejich alternativy se v těstě vždy rozpustí. Droždí je tady, ale špičkové.
      Skoro vždy, když jsem dole, tak kupuji Babiččinu polohrubou a problém nemám. Děkuji za radu, příště koupím Předměřickou.

      • Jana Macůrková napsal:

        Teď jsi mi trochu zamotala hlavu. Vzhledem k tomu, že tě Bramboračka vyhodnotila jako nového uživatele, tak jsem musela tvůj první komentář tzv. schválit. A jak jsem to už alespoň 4 měsíce nepotřebovala, tak jsem to nemohla nějak najít.

      • Jana Macůrková napsal:

        Co se týká těch housek – zkus místo nich do knedlíků dát nejprvě usušený a potom osmažený téměř nasucho toustový chléb. A dej ho až skoro nakonec při zadělávání těsta.

        • BOYE napsal:

          K houskám do knedlíků: Byly doby, kdy tu nefungoval obchod a já dostala přezdívku „Nedělní pekárna“. Krom chleba i housky a rohlíky: 1kg mouky (polohrubou s hladkou cca půl na půl), půl kostky másla (nebo trošku méně), droždí podle kvality cca 8 – 10dkg, cca 1/2 litru vlažné vody, nebo mléka, 2 lžičky cukru, sůl podle chuti – zhruba 1 lžíce. Zadělat normálně kynuté těsto, ale opravdu důkladně ho propracovat, až se vůbec nelepí na mísu (zlatý robot!). Po vykynutí vyválím osm kulatých placek, rozčtvrtím a balím rohlíky (nebo pletu housky). Zase nechám na plechu vykynout a na 180 upeču. Potírám mlékem. Jsou skoro jako z krámu 🙂 a v knedlích už jsme je měli několikrát (otruby taky přidávám, když se nikdo nedívá).

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..