1/2 kg hladké mouky
50 g máslo
50 g cukr
1/2 prášku do pečiva
2 žloutky
200 g zakysaná smetana
2 lžíce bílého vína
olej na smažení
moučkový a vanilkový cukr na posypání
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu odpočinout v ledničce.
Poté vyválíme plát silný maximálně 2 mm, rádýlkem rozkrájíme na malé kousky, které smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
Kousky silně nabobtbají a jsou uvnitř duté. Sypeme vanilkovým nebo skořicovým cukrem.
Výborné jsou ještě teplé.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Jak důležitou roli mají 2 lžíce vína? Žádný doma nemám a i kdyby jo, tak ho kvůli té kapce otvírat nebudu…
Těsto při smažení nenasákne tolik tuku. Můžete nahradit málo aromatickým alkoholem.
Díky za odpověď, tak rum to jistí, nic jiného doma není, no ☺️
Moje babička dávala do těsta rum a trochu citronové
šťávy.
Nevím,ale myslím si ,že to víno pomáhá při tom nafouknutí,protože mám recept na jedlé a jednoduché cukroví,též je tam bílé víno a taky se nafoukne,pak se obalí v moučkovém cukru a je to tak dobré,jako ty boží milosti. 🙂
U nás se dává do božích milostí také jen rum.
Tak to jsem ráda, že nejsems tím rumem za exota???
Já mám několik receptů na boží milosti, v jednom je rum, v jednom či dvou je víno, v několika není alkohol žádný.
Zrovna tak v jednom recepetu je normální mléko, v jednom je sladká smetana a ve zbylých je zakysanka. Tak si prostě vyber, kuchařko. Já vzala ten, který se zamlouval nejvíc z důvodu, že všechno bylo doma. A byly fakt vynikající, vnoučata je sež…. tak rychle, že já nestačila ani ochutnat.
Poslala jsem ti fotku do mailu, jsou fakt boží ????
Jejda to jsem milovala jako dítě. Péct jsem se to nikdy neodvážila. Tak snad jednou.
Mám už totiž vymalovaný skoro celý byt, zbývá přemalovat jen jeden pokoj, co ho měl původní majitel brutálně fialovo-oranžový, takže je potřeba více vrstev.
Už se to začíná rýsovat. Je tam běloučko, čisťoučko, kuchyňka už dává najevo, že by potřebovala pěkně znovu „zajet“. Čistili jsme tukem zaflákanou digestoř, je tam problém s osvětlením, to se snad také odstraní. No, tak pak budu péct a vařit. A určitě recepty využiju a budu dávat zprávy, snad i na fotky dojde, když se to konečně naučím…..
Dovoluji si navrhnout místo fotek poslat rovnou na ochutnání….?
Tak to jste si pospíšili….kolik bylo skřítků pomocníčků? Dovedu si představit, co to dalo práce…
Mám strach, že by nás za chvíli pošta nebo PPL nenáviděli. Voňavé balíčky a oni by nevěděli, co je v nich…
Kdo umíte, skočte si na kverulantský discord. Koukejka tam v zoufalých matkách píše o tom, jak její dítko pašovalo do školky jitrnici… – to mi tak vytanulo s tím voňěním PPL.
Jé, já také. Připravovala je moje babička, nikdy jsem je nesmažila.
Děkuji Janě za recept.