3 – 4 housky nebo veka
měkký salám
sůl,
pepř
2 vejce
strouhanka (není až tak nutná)
olej
zelená petrželka nebo pažitka
Housky nebo veku nakrájíme nebo natrháme na kousky, přidáme vajíčka, sůl a pepř nastrouhaný salám a promícháme. Z hmoty vytvoříme placičky, které obalíme lehce ve strouhance a smažíme na oleji, kterého dáváme malé množství.
Podáváme buď s mlékem, bílou kávou nebo se zeleninovým salátem (já s čalamádou).
Autorka receptu: Jana Macůrková
Maminka do toho dávala pár lžic mléka, aby byly vláčnější. Mívali jsme je často k večeři když zbylo pečivo. Díky za připomenutí.
Tohle by u nás neprošlo…. Ale jak už mnohokrát zde řečeno, proti gustu….
Stále častěji jsem vděčná za „Bramboračku“, protože hodně receptů, třeba dnes sirob, opečánky, a jiné, to jsem nikdy neslyšela, nikdy jsme nic takového doma nedělali. Třeba opečánky – už podle receptu vidím, že mi to bude chutnat. Co se týká sirobu, vy máte problém sehnat cukrovou řepu, tedy jestli není nějaká speciální. Jestli se jedná opravdu o obyčejnou cukrovku, tak tady nedaleko na Hraničkách, směr od nás na Slatinu a Brno jsou haldy cukrovky a čekají na zpracování. Přesto, že se tady vždycky cukrovka pěstovala, nikdy jsem neslyšela o sirobu, natož o jeho výrobě a použití. Hotový produkt je asi podobný jako třeba javorový sirup – na lívance aj. Opravdu každý kraj má úplně jiné zvyklosti. Proto opět díky za „Bramboračku“.
Dělám něco podobného-když smažím květák,nebo řízky a zbyde vajíčko,přidám do něj třeba trochu květáku na drobno,jarní cibulku,slaninku a podobně+bylinky,přidám trochu mouky a strouhanky a opeču.Taky dobré. 🙂
Taky dělám, jakože pro sebe, aby ostatní měli hezky osmažené růžičky květáku, a nakonec se vrhnou na placičky, a mě zůstane ten květák…
Nojo! O historii jsem tu už možná psala. Byli jsme na tom za mého dětství opravdu špatně. Halt v někdejších dobách univerzitní profesoři nebyli až tak v módě. Zvlášť když měli ještě hodně negativní vztah k tehdejšímu režimu. Takže jsme využívali všeho, z čeho se dalo připravit něco k jídlu, aby zbylo na ostatní nutné věci – elektřinu, plyn, nájem……. Z tehdejší doby upřímně, ale fakt upřímně nenávidím žemlovku a jen nabídka na ní ve mně vyvolává pupínky. Ale placičky tohoto typu jsme mívali často. Bramborové placky nasucho pečené, brambory na všelijaký způsob, hlavně, že to bylo levné a jedlé. Přežila jsem a myslím, že celkem v pohodě. Dodnes si ráda dám levná jídla a vůbec s tím nemám problém.