Ptáky s hruškami aneb s jablky
Uvař je namísto a udělej na ně jíchu tlučenou neb třenou v pánvici s játříčkami neb hlavičkami těch ptákuov. I rozpust hovězí polévku nevelmi slanou, proceďě
daj do ní ptáky a okořeň. A hrušky uvař v čistém hrnku a daj mezi ptáky a přimasť sádlem. Pakli chceš, s jablky svrchu nařež drobně, usmaž a daj na ptáky. Pak dáš na mísu…
Aneb: Jarda Bažant potřetí
Středověk neskončil středověk trvá 🙂
(Lucie – Černí andělé)- nemůžu si pomoct, ale ten text mi hned naskočil 🙂
doufám, že ne v našich kuchyních….???
😮 😮 No nazdar! A teď jsem zvedavá jak se s tímto
BOYka popere. /povaří./ 🙂
A to budou ještě dva další. O víkendu.
Já myslím že to může být docela dobré.Jen asi trochu víc sladké po tom ovoci.Ale kachna s jablky se taky v dnešní době dělá a játříčka ve výpeku dodají šmrnc.
Boye tohle zmákne levou zadní .
No, musim říct, že se tím začínám notně zabývat. Už vyhledávám jíchy a pídim se po těch záležitostech, které v recepisech chybí, aby to fungovalo. Ono to není tak kách z čistýho. Sjížděla jsem jeden čas Hestona Blumenthala a ten pořádal mimo jiné středověké hostiny. To, co pak udělal za pomoci špičkově vybavené laboratoře, kterou drze nazýval kuchyní, s neomezeným rozpočtem a tlupou helfrů, to je jiná. Ale jeho výzkumy před tím byly velmi poučné. A tak když to sem Jana s panem Bažantem dala, neměla jsem na vybranou. Hop nebo trop je v tom, že mám jen jeden pokus. Když se do toho dám, je třeba mít v zásobě chleba a sádlo, aby k tomu jídlu – v případě katastrofy – něco bylo. Jen teď musim do pořádné masny a vybírat a vychytávat, aby nebyly furt jen ty kuří hnátky.
Pošlu Ti recept na kachnu na víně a sušených švestkách. Nebudu ji v dohledné době dělat, takže nechci posílat bez obrázku. A ta je zaručené dobrá ?
Pošli, když tak dáme nějaký ilustrační obrázek – jako např. Indický běžec, kachnička mandarinská ap…
Pošli. Jen se obávám, že s kachnama mám na nějaký čas utrum. Nemůžu nějak sehnat dobrou chlazenou za normální cenu. Jediná, která na mě při hledání vyskakuje je od firmy, kterou odmítám podporovat jakýmkoli nákupem. Takže asi to přijde koncem jara. Prostě si místo jedné na chov, kterou nám nějakej lotras šlohnul před sv. Martinem, pořídíme víc a přebytek sblajznem… Ledaže bych našla zdroj, kterému budu přátelsky nakloněná.
No my jsme si s kolegyní dělaly Kachnu Svatomartinskou, protože husy nějak došly a fakt jsem byla těžce zklamaná. Jak jsem zvyklá na to, že z kachny se vždy vypeklo sádlíčko, tak z této se nevypeklo nic, maso bylo jako hužva a to jsme jí pekly pomalým pečením 4 hodiny, polévaly, podlévaly…….. Jak jsou rychlené, tak to není žádná výhra to koupit. Jo až budu v Mostu, tak Honza tam má souseda, ten má plný dvůr havěti a prodává. Tak to se těším, že si pochutnám. Kejhá to tam, kokrhá, kvoká….. jojo, vajíčka budou, semo tamo nějaký ten králíček…… Bude dobře! Upeču, uvařím a nafotím.
Jícha je podle Wikipedie hustá omáčka podle ní je pojmenovaná jížka.A nebo zelený zákvas ‚= hnojivo z rostlin.??
Jo, jo jíchu dělávám na jaře z kopřiv. Smrdí, ale výborně hnojí.