1/2 kg čočky
2 větší cibule
lžička octa
lžička cukru
lžička hladké mouky
máslo nebo olej
sůl
vejce na „Buličí oko“
Čočku propláchneme čistou vodou, další vodou zalijeme a necháme asi hodinu stát.
Poté ji uvaříme doměkka (asi 1/2 hodinky), zahustíme máslovou jíškou, dochutíme solí, octem a cukrem, jak kdo má rád.
Cibuli nakrájíme najemno a hezky dorůžova zpěníme na oleji.
Podáváme s vejcem, které jsme usmažili na oleji. Můžeme přidat okurku, nebo jiný zeleninový salát.
Jedna malá vychytávka: pokud máte problém zjistit, jestli je čočka nebo i jiné luštětiny už měkké, stačí na lžíci trochu vyndat, slít vodu a fouknout na ně. Pokud jsou měkké, tak na nich okamžitě popraská svrchní slupička.
Jednoduchý recept vařila: Jana Macůrková
Jani, tak tu vychytávku s tím fouknutím jsem neznala, vyzkouším.
To mi teda přijde jednodušší ochutnat,s fouknutím to taky neznám.
Čočku na kyselo máme moc rádi, ale k ní máme rádi osmaženou uzeninu, vejce taky „volské oko“. Ano, foukám na čočku a funguje to 🙂
My ji večeřeli dneska takhle: Uvařenou červenou čóču promíchanou se stroužkem česneku a navrch na hromadě zpěněné cibulky podušenou kapustu – jen do křupava a rajčatový salát. Byl z úplně posledních rajčat, která ještě dozrávala za oknem, ale po pravdě: Za moc nestál. Vůně žádná a chuť jen díky zálivce. Dneska by z nás vegani měli radost. Nicméně celkové hodnocení bylo pozitivní.
Taky dávám cesnek a majoranku, ale nemusí být
Já taky dávám majoránku.Na cibulce osmažím na kousky pokrájenou klobásu a vmíchám do čočky vejce pak nahoru.Podávám se salátem z kysaného zelí.
Dělám ji docela hodně protože mlaďoši čočku rádi a tak si berou sebou domů.
Bacha, fouknutí funguje u čočky, ale u fazolí to záruka není! 🙂
Neee, mám ověřeno, funguje mi to i u fazolí a hrachu.
A já mám ověřeno, že u fazolí to VŽDYCKY nefunguje, fakt. Hlavně u těch velkejch, barevnejch 🙂
Čočku mám moc ráda a nejen na Nový rok.
Vařím jí stejně, na dochucení používám lák z okurek, kterou k jídlu přidávám. A navrch dávám osmaženou cibulku z IKEA, ta mi chutná mocmoc na lecčem. K čočce buď kvalitní páreček, klobásku nebo kousek uzeného jazyka, vajíčko, okurku.
V mém bývalém zaměstnání jsme měli povinné stravování, prostě jsme si museli dát k obědu to samé , co naši klienti. Dodržovali se bezmasé pátky a tak jsem celá léta měla jeden pátek čočku s vejcem a druhý pátek smažené filé. Ale jinak vařili moc dobře i ta čočka byla chutná, ale doma ji vařím jen tak 2x za rok. A o majoránce slyším poprvé.