(491) Zelňáky

600 g hladká mouka
400 g strouhané vařené brambory
2 dcl mléka
půl lžičky cukru
1 a 1/2 kostky droždí
sůl

zelí od kachny
ostřejší (maďarská) klobáska
Z mouky, mléka, soli, droždí  a cukru vypracujeme kynuté těsto, do kterého pomalu vmícháme nastrouhané brambory. Doporučuji je vmíchat v době, kdy je těsto ještě lepivé a část mouky vmíchávat až nakonec.
Necháme kynout asi 3/4 hodiny (kyne pomalu) potom vyválíme plát asi 1,5 cm silný, ze kterého vykrajujeme velká kolečka. Na ně naneseme zelí s nakrájenou klobáskou, přehneme a dobře spojíme. Necháme ještě asi 1/2 hodiny kynout. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje do červena. Při smažení krásně nabydou a hlavně dají se v mikrovlnce ohřát (pokud tedy náhodou zbydou) a jsou opět jako čerstvé.

Recept z krajové kuchařky vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (491) Zelňáky

  1. jarybarka napsal:

    Tohle neznám ale vypadá to hodně dobře.?

  2. Vera M. napsal:

    Mě napadlo ještě více variant, protože to zelí od kachny!! Nejvíc mě láká vyzkoušet to kynuté těsto, už mi to v hlavě šroubuje, ale co z toho upatlám, to se uvidí. Mám na to chuť!!

  3. Katyp50 napsal:

    Tohle vypadá moc dobře. Já takhle připravené kapsy jednou někde u někoho jedla, náplň nebyla zelí s klobásou, ale v jedné byl malý pláteček uzeného a ve druhé tučný sýr. Byly malé, takové dvojhubky. Dvakrát na ukousnutí. Na nějakou párty jako stvořené.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..