600 g hladká mouka
400 g strouhané vařené brambory
2 dcl mléka
půl lžičky cukru
1 a 1/2 kostky droždí
sůl
zelí od kachny
ostřejší (maďarská) klobáska
Z mouky, mléka, soli, droždí a cukru vypracujeme kynuté těsto, do kterého pomalu vmícháme nastrouhané brambory. Doporučuji je vmíchat v době, kdy je těsto ještě lepivé a část mouky vmíchávat až nakonec.
Necháme kynout asi 3/4 hodiny (kyne pomalu) potom vyválíme plát asi 1,5 cm silný, ze kterého vykrajujeme velká kolečka. Na ně naneseme zelí s nakrájenou klobáskou, přehneme a dobře spojíme. Necháme ještě asi 1/2 hodiny kynout. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje do červena. Při smažení krásně nabydou a hlavně dají se v mikrovlnce ohřát (pokud tedy náhodou zbydou) a jsou opět jako čerstvé.
Recept z krajové kuchařky vyzkoušela: Jana Macůrková
Jéj, dneska jedna dobrota za druhou ???
Tohle neznám ale vypadá to hodně dobře.?
Mě napadlo ještě více variant, protože to zelí od kachny!! Nejvíc mě láká vyzkoušet to kynuté těsto, už mi to v hlavě šroubuje, ale co z toho upatlám, to se uvidí. Mám na to chuť!!
Tohle vypadá moc dobře. Já takhle připravené kapsy jednou někde u někoho jedla, náplň nebyla zelí s klobásou, ale v jedné byl malý pláteček uzeného a ve druhé tučný sýr. Byly malé, takové dvojhubky. Dvakrát na ukousnutí. Na nějakou párty jako stvořené.
Tak tohle jsou kapsy pro velkou ….ústečka. Já snědla 2 a měla jsem toho plný brejle.