(496) Žabí huby

– Děvčata ode dneška dávám recepty na cukroví – každý den jeden

300 g hladká mouka
200 g Hera nebo Stella
1 vejce, 2 lžíce octa

maková nebo ořechová náplň
cukr moučka s vanilkou na posypání 
Z mouky, tuku, octa a vejce vypracujeme hladké těsto, zabalíme je do mikrotenového sáčku a necháme asi 1/2 hodiny v teple odpočinout. Mezitím si připravíme ořechovou a makovou náplň:

Mleté ořechy nebo mletý mák svaříme s kouskem másla, cukrem a trochou vody, Do máku přidáme trochu mleté skořice. Necháme vychladnout. Pokud je náplň řidší, přidáme lžíci jemné strouhanky.

Těsto vyválíme asi na 2 mm (podobně jako na linecké), vykrajujeme kolečka o průměru cca 5-6 cm. Na jednu polovinu dáme nepatrně náplně a druhou polovinu pevně přitiskneme, ale uprostřed necháme malý otvor – to je ta rozšklebená žabí hubička.

Pečeme ve vyhřáté toubě asi 15 minut, ještě za tepla obalujeme v moučkovém cukru a vanilkou.

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (496) Žabí huby

  1. Katyp50 napsal:

    Jé tohle jsem jedla u kamarádky, s ořechy to bylo úžasné.

  2. IvaC napsal:

    Já se, prosím, hloupě zeptám: proč ten ocet? Co má za „funkci“?, díky.

    • Jana Macůrková napsal:

      Sama netuším, ale mohu se domnívat, že jako se dává do některého těsta na štrúdl, tak tady dělá také to, že to pečivo je nadýchané a křehoučké. Jsou to takové jednohubky, které se doslova na jazyku rozplynou. Já je dělala loni poprvé a doslova mne uchvátily svojí jednoduchostí.

  3. Devětapadesátka napsal:

    Já je dělám léta, ale jen s ořechy (letos jsou zatím v ohrožení) a u nás se jim říká škebličky. Ať se jmenujou jak chtějí, jsou vynikající. A myslím, že ocet se tam dává kvůli „tažnosti“ těsta. Moc dobře se s ním pracuje a je křehké.

  4. kvetula.v napsal:

    Škeble dělám roky
    250 g hl mouky
    250 g másla (1/2 máslo, ½ Hera)
    1 vejce
    1 lž. studené vody
    postup stejný jako v receptu výše, jen je neobaluji v cukru aby si mohli pochutnat méněsladiči a tatínkovi jsem dělala náplň s umělým sladidlem.
    náplň:
    100g ořechů, 100g Cu mouč. 1 vejce, 1 žloutek, 1lž. rumu
    Jak píše Jana – oblíbené jednohubky 🙂

  5. Jiřina napsal:

    My tomuto cukroví říkáme „mušle“ a vyzkoušený recept:
    30 dkg másla
    35 dkg hladké mouky
    3 žloutky
    3 lžíce rumu nebo bílého vína
    Vypracovat těsto a nechat ve folii odpočinout/ všechna těsta dělám jeden den a peču až druhý den/. Vyválet placku asi 2-3 mm, vypíchnout kolečka průměr 4 cm, plnit ořechovou nádivkou, přehnout a péct na 180 ° asi 10 min. Ještě horké obalit v cukru. Pečením se vytvoří takové hubičky. Někdy nechám jen kolečka a ořechovou náplň dám jen doprostřed, upéct a obalit v cukru s vanilkou. A když dojde náplň, nechám jen samostatná kolečka a obalím v cukru/krásně se nafouknou/. Mám vyzkoušeno dát do těsta rum a nešetřím, do vánočního cukroví dávám výhradně jen máslo /kvalitní,žádné náhražky/. Nádivka: 3 bílky, 15 dkg mletých vlašských ořechů, 15 dkg mletého cukru.
    Já dělám z poloviční dávky, cukroví je hodně a je první pryč, mám ráda malinké kousky. 🙂

  6. Jiřina napsal:

    Jo, je jich hodně, ale je to dobrota

  7. Vera M. napsal:

    Žabi huby jsem doted znala jen jako kolečka , naplněna zdibkou meruňkove marmelady, vYpufovna tím octem , prehnuta napůl do tvaru žabi hubky. V puse se rozplyvaji, ale proč ne s oříšky

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..