– Děvčata ode dneška dávám recepty na cukroví – každý den jeden
300 g hladká mouka
200 g Hera nebo Stella
1 vejce, 2 lžíce octa
maková nebo ořechová náplň
cukr moučka s vanilkou na posypání
Z mouky, tuku, octa a vejce vypracujeme hladké těsto, zabalíme je do mikrotenového sáčku a necháme asi 1/2 hodiny v teple odpočinout. Mezitím si připravíme ořechovou a makovou náplň:
Mleté ořechy nebo mletý mák svaříme s kouskem másla, cukrem a trochou vody, Do máku přidáme trochu mleté skořice. Necháme vychladnout. Pokud je náplň řidší, přidáme lžíci jemné strouhanky.
Těsto vyválíme asi na 2 mm (podobně jako na linecké), vykrajujeme kolečka o průměru cca 5-6 cm. Na jednu polovinu dáme nepatrně náplně a druhou polovinu pevně přitiskneme, ale uprostřed necháme malý otvor – to je ta rozšklebená žabí hubička.
Pečeme ve vyhřáté toubě asi 15 minut, ještě za tepla obalujeme v moučkovém cukru a vanilkou.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Jé tohle jsem jedla u kamarádky, s ořechy to bylo úžasné.
Já se, prosím, hloupě zeptám: proč ten ocet? Co má za „funkci“?, díky.
Sama netuším, ale mohu se domnívat, že jako se dává do některého těsta na štrúdl, tak tady dělá také to, že to pečivo je nadýchané a křehoučké. Jsou to takové jednohubky, které se doslova na jazyku rozplynou. Já je dělala loni poprvé a doslova mne uchvátily svojí jednoduchostí.
Já je dělám léta, ale jen s ořechy (letos jsou zatím v ohrožení) a u nás se jim říká škebličky. Ať se jmenujou jak chtějí, jsou vynikající. A myslím, že ocet se tam dává kvůli „tažnosti“ těsta. Moc dobře se s ním pracuje a je křehké.
Škeble dělám roky
250 g hl mouky
250 g másla (1/2 máslo, ½ Hera)
1 vejce
1 lž. studené vody
postup stejný jako v receptu výše, jen je neobaluji v cukru aby si mohli pochutnat méněsladiči a tatínkovi jsem dělala náplň s umělým sladidlem.
náplň:
100g ořechů, 100g Cu mouč. 1 vejce, 1 žloutek, 1lž. rumu
Jak píše Jana – oblíbené jednohubky 🙂
My tomuto cukroví říkáme „mušle“ a vyzkoušený recept:
30 dkg másla
35 dkg hladké mouky
3 žloutky
3 lžíce rumu nebo bílého vína
Vypracovat těsto a nechat ve folii odpočinout/ všechna těsta dělám jeden den a peču až druhý den/. Vyválet placku asi 2-3 mm, vypíchnout kolečka průměr 4 cm, plnit ořechovou nádivkou, přehnout a péct na 180 ° asi 10 min. Ještě horké obalit v cukru. Pečením se vytvoří takové hubičky. Někdy nechám jen kolečka a ořechovou náplň dám jen doprostřed, upéct a obalit v cukru s vanilkou. A když dojde náplň, nechám jen samostatná kolečka a obalím v cukru/krásně se nafouknou/. Mám vyzkoušeno dát do těsta rum a nešetřím, do vánočního cukroví dávám výhradně jen máslo /kvalitní,žádné náhražky/. Nádivka: 3 bílky, 15 dkg mletých vlašských ořechů, 15 dkg mletého cukru.
Já dělám z poloviční dávky, cukroví je hodně a je první pryč, mám ráda malinké kousky. 🙂
Já jich z té dávky měla asi 90, skoro dva plné plechy a to se na jeden vejde 55 kousků.
Jo, je jich hodně, ale je to dobrota
Žabi huby jsem doted znala jen jako kolečka , naplněna zdibkou meruňkove marmelady, vYpufovna tím octem , prehnuta napůl do tvaru žabi hubky. V puse se rozplyvaji, ale proč ne s oříšky
Ta marmeláda je jedna z možností. Ale dává se jí jen nepatný ždibek, ona strašně ráda teče ven. Což u ořechů nebo máku nehrozí. Navíc s těmito dvěmi náplněmi vydrží hodně dlouho.
Jinak já pekla v sobotu 9 druhů, ale jen takové ty „Vzorky bez ceny“, abych to mohla nafotit a dát sem. Zbytek těsta je v ledničce a bude se péct až zase o víkendu.
Jezismarja , to si neumím představit ( Jana je možná mimozemšťan ) . Já jako : vařit jooo a pect Ok , ale pomalu , prosím ?