35 dg hladká mouka
11 dg mleté ořechy
11 cukr moučka
1 vejce
14 dg ztužený tuk
(Omega, 100% Lando)
skořice
mletý hřebíček
cukr na obalení
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně 3 hodiny v chladu odpočinout. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme malý kousek tuku.
Formičky musí být suché. Nevymazáváme, ani nevysypáváme.
Naplníme je kousek pod okraj (ne do roviny), tlapky při pečení krásně nabydou. Pečeme asi 15 – 20 minut až okraje zčervenají. Necháme vychladnout a lehkým klepnutím tupým koncem nože na dno formičky tlapky vyklepneme. Jde to velice dobře a hned můžeme plnit další dávku.
Z této dávky je cca 70 tlapek.
Letitý recept po tetě předává dál: Jana Macůrková
Tlapky vždy patřily k mému nejoblíbenějšímu cukroví.
Ahojki, mám dotaz na vánočné cukroví obecně: můžu v receptech ty rostlinné tuky nahrazovat máslem? Nehledě na cenu másla, moc se se ztuženýma nekamarádím a taky mám tady ověřený jenom jeden druh, o těch různých z Čech si můžu nechat akorát tak zdát. A jaký je vůbec rozdíl mezi jednotlivými ztuženými tuky?
Já dělám celá léta těsto na tlapky s máslem. Se ztuženým tukem slyším poprvé.
Henriet, nepeču z ničeho jiného než z másla. Heru používám jen do štrůdlu, ten, nevím proč, z másla není nic moc. Já jsem obecně máslomil, já na něm hodně i vařím a snažím, ale to používám přepuštěné.
Taky jenom máslo, do všeho cukroví.
Lando 100% (bílé) a Omega nemají vlastnosti jako další rostlinné tuky (jako Hera, Sluna, Stella, Dukát).
Pracinky /tlapky dělám vždy jenom s Omegou nebo a Landem. s ostatními tuky včetně másla mám špatné zkušenosti, co se týká vyklápění z formiček. Takhle lehce klepnu na dno a tlapka je venku a i ty složitější zvířecí tvary jsou bezvadně.
Jo, s jedinou vyjimkou…NIKDY nezkouset maslo do domaci „cokolady“.
Toto je svatá pravda, jinak čokoládu s formiček nejde dostat, zkušenost kdysi z mládí. 🙂
Já moc cukroví nepeču, nemám žádné spešl formičky, jenom vykrajovátka… Takže místo tlapek bodou jenom tvary z poloviční dáfky s máslem ? A pak žabí huby, neboli škeble – ty názvy se mi moc líbí
Taky nekamarádím se ztuženým, ale „vyklápěcí“ efekt je jednoznačný, jak píše Jana. Proto na Vánoce dostává jedna kostka ztuženého amnestii a jsou pracky. Zbytek potom čeká v mrazáku, až začnu dělat čokoládové listí. Kdybych to opravdu chtěla zcela vypustit, tak bych dala dobře udělané ghí. Před třiceti lety nám vozili ztužený kokosový do friťáku a ten fungoval výborně – nevím, kde žiješ, ale nápisy měl německý. Ovšem 28 let už nepoužívám ani fritézu, ani ztužený. Taky by mohla být varianta sádlo. Pracky se určitě pekly ještě před vynálezem ztužování .
Nevím, jak ti půjde vykrajování formičkového těsta. Ale jednou na horách v létě jsme dělali Vánoce a tlapky jsme pekli v polévkových lžících a rukojeti opírali o kraj plechu, aby to stálo rovně. A vyšlo to 🙂
Tolik lžic nemám, péct po šesti/osmi je moc zdlouhavé. Taky se chystám jenom na poloviční dávku, co kdyby to nefungovalo… Právě se chystám dělat těsto, pak napíšu, jak to dopadlo
Sádlové pracinky dělala teta také, má na ně recept, ale budu muset nejprve vyškvařit sádlo – ten recept je na pracinky škvarkové.
Dělala jsem je naposledy v době bronzové, ale zkusím si je zopakovat. Kvůli vám.
S vykrajováním formičkového těsta by problém být neměl. Před několika lety jsem zas jednou pro oči neviděla krabičku s formičkami na ořechy… abych se nefstěkala, tak jsem vykrájela kolečka a dobré.
I pracky dělám s máslem a fakt se mi nikdy nestalo,že by nešly lehce vyklopit.
Tlapky :
18 dkg hladké mouky
12 dkg mletého cukru
14 dkg másla/kvalitní/
7 dkg mletých ořechů nebo mandlí /spařených a pomletých/
1 celé vejce
1 tabulka čokolády /100g, nebo 2-3 lžíce holandského kakaa/-dávám kakao
citronová kůra
2 tlučené hřebíčky
2 tlučené kuličky nového koření
na špičku nože mleté skořice
2 – 3 lžíce rumu / taky nešetřím/
Vypracovat těsto, krásně voní po koření a rumu, zabalit do folie, nechat odležet a až druhý den péct. Plnit do formiček vymazaných sádlem. Buď obalit v mletém cukru s vanilkou, nebo nechat jen tak. Kdo nemůže kakao, tak ho do těsta nedá, cukroví bude světlé. Jen pro zasmátí, můj muž strašně rád ochutnává syrové těsto na cukroví/ i když nesmí, dia/ a toto před ním musím schovat, sež..nědl by ho. 🙂
Mám hodně podobný recept:
35 dkg hl.mouky, 14 dkg másla, 11 dkg cukru, 1 celé vejce, lžíce kakaa, 7 dkg strouhaných ořechů, hřebíček, skořice. Formičky lehce vymazat (já většinou zapomenu a vyklopí se i tak). Místo tuku lze dát dvakrát umleté mastně škvarky. Ale to jsem nikdy nezkoušela.
Poslušně hlásím, že moje „medvědí pracičky“ nabyly podobu sušenek – nemaje formiček – a pečou se v troubě ? těsto jsem nechladila, ale nacpala krásně lepivé do pistole na sušenky a vytiskla. Jdu je sledovat ?, ať mi neshoří
To se mi taky líbí, upéct jako sušenky. Palec nahoru.
Já myslím, že to nevadí když vypadají jako sušenky, vždyť to nemusí mít formu tlapek, hlavně že jsou dobré. To mě nenapadlo, strčit těsto do pistolky, šikovná holka, umí si poradit když je třeba 🙂
Ještě bych je v týhle podobě mohla něčím naplnit a slepit ? voní z trouby, potfory, mám na ně hroznou chuť
Dnes jsem dala na linecké od Lakysky svůj vyzkoušený recept na linecké/nevěděla jsem, že nebudu moct posílat fotky/, kdyby si chtěl někdo porovnat/, péct začnu až příští týden