(501) Rybízový rosol

1,5 kg rybízu
1 kg cukru

z toho 1/2 kg extra silně želírujícího
Není nad to, mít doma mlsnýho syna. Taky se vám může stát to, co mně, že jdete slepovat linecké a rybízová marmeláda nikde, přestože jste ji měli oddělenou od ostatních a uloženou až nahoře na ledničce. Co naděláte, když syn měl chuť na lívance…..

Takže honem do mrazáku, vyndat krabici rybízu, nechat rozmrznout a šup s ním na kamna. Rozvařit s cukrem a jen přecedit přes jemné síto, aby tam nebyla zrníčka. Po vychladnutí je krásně tuhý a voňavý.
A teď už  jen doufat, že syn nedostane chuť např. na palačinky….

Autorka receptu i zkušenosti s rodinou: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

29 komentářů: (501) Rybízový rosol

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Obehnat ostnatým drátem?

  2. Jana Macůrková napsal:

    Jo a pustit do něj minimálně 240V.

  3. jarybarka napsal:

    Jojo kudlanky hladový jsou v každé rodině.

  4. Devětapadesátka napsal:

    No Jani, příště to chce větší zásobu! Já mám rybízový džem v zásobě pořád, snažím se, aby nikdy nedošel, protože na mazání rolád, lineckého, do taštiček… je zkrátka nejlepší. Jo, a ještě višňový, ale ten letos nebyl ?

  5. Devětapadesátka napsal:

    Hm, tak koukám, že jsem hamoun. Mám v zásobě asi 80 sklenic různých džemů ?

    • Jana Macůrková napsal:

      To já sice taky, ale ten rosol na linecký nějak záhadně zmizel. V ostatních jsou jadýrka – maliny, ostružiny, rybíz jenom rozvařený a na to pečivo to přeci jen není to pravé ořechové.

      • Devětapadesátka napsal:

        No jasně, do lineckého musí být hladká. Já mám takový starý lis na ovoce, vypadá to jako mlýnek na maso – z jedné strany teče šťáva, z druhé vypadává odpad. Dělám v tom tyhle drobné bobule, protože zrnička vadí všem. A jsem zvědavá, jestli příští léto ochutnám černé maliny ?

        • Jana Macůrková napsal:

          Prvních pár asi ano, ale větší sklizeň spíš až za rok, až ti vyženou alespoň 5 prutů.

        • Katyp50 napsal:

          Tak ten jsme doma měli také. Bylo tam takové jakoby kónické sítko. Jednou ten křáp maminka půjčila sousedce. Ta si sice pomlela svůj rybíz a nevímcoještě, ale vrátila ho špinavý a se zaschlými zbytky. A maminka se to snažila vyčistit, takže pomocí kladívka chtěla uvolnit to sítko. Nenapadlo jí to namočit přes noc do vody, že by to povolilo. No, uvolnila sítko, ale zasekla si ho do dlaně tak, že si málem odřízla palec na levé ruce. Krve jak při zabíjačce. Nemocnice Trutnov 25 km, bez auta (psal se rok 1960, to tam fakt auto měli 2 lidé v údolí), my vysoko v horách a co teď? Tak jsme to nějak pořešily a mazaly aspoň do tehdy ještě fungující nemocnice (plicní sanatorium J.Masaryka) 6 km pěšky dolů do vsi. Tam nás naložil tehdejší primář do svého auta, odvezl do Trutnova a ránu tam sešili. Maminka měla do smrti na své ruce pěknou jizvu. Byly mi 4 roky a dodnes na to nezapomenu. Někde tam na chalupě je ještě ten mlýnek zasunutý.

        • raduna.ha napsal:

          Tak to jsi šťastná žena. Co já se toho mlýnku
          nasháněla. Všude různě i po burzách. Půjčuji
          si ho zatím od kamaráda, ale nechce mi ho
          prodat. Používám hlavně na ostružiny a rybíz.

          • a.rena napsal:

            Já mám dojem, že se dá koupit i nový, někde jsem to viděla. My máme taky ještě starý, tak to nevím určitě. Zkus gůglit.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Kde bydlite? Myslim, ze je na chalupe, musim zkontrolovat funkcnost…ale jinak je vas.

          • Devětapadesátka napsal:

            Já ho mam ještě po babičce (nar. 1894)! To jsou věci k nezaplacení, ještě z poctivé slitiny. A krom toho je tu hodnota citová ?

    • lakysa22 napsal:

      Já mám dvě police ve špajzu a to už jsem něco podarovala. Letos poprvé bude džem do lineckého bez zrníček – nikomu to sice nevadilo, ale černý rybíz měl hodně dlouhé „bubáky“, tak jsem to přepasírovala. Višňový mám i letos. Do Vánoc si to rozeberou a příští rok mohu začít znova. Ale mladé nepečou, tak mi zůstanou jablka na štrúdl, a švestková, jablečná a hrušková povidla.

  6. raduna.ha napsal:

    Pro a.rena – zkoušela jsem, zkoušela, ale nenašla. Všude jen samé
    odšťavnovače.

  7. Devětapadesátka napsal:

    Pro Haderach _ není vlákno: že Ty jsi tou klikou točila, děvčico nešťastná??

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..