250 g měkkého tvarohu (ze staniolu)
250 g tuku (Hera)
250 g polohrubá mouka
nutno přidat:
100 g polohrubé mouky
a lžíci cukru.
cukr moučka se skořicí nebo vanilkou na obalování
Vzhledem k tomu, že těsto uvedené v receptu č. 516 mělo být univerzální, vyzkoušela jsem i sladkou variantu. Po úpravě váhového poměru jednotlivých surovin a přidání pořádné lžíce cukru jsem těsto vyválela asi na sílu 2 – 3 mm a vykrájela jsem z něj několik tvarů.
Při pečení krásně napuchly, aby po vychladnutí opět snad jen ještě větší rychlostí splaskly.
Takže mé hodnocení coby učitelky asi tak 3-, jíst se to sice dalo, ale žádný velký zázrak to nebyl. Boží milosti jsou daleko chutnější a lepší.
I tento recept upravila a vyzkoušela : Jana Macůrková
Tak ti nevím Karlííí… Já z tohohle těsta dělávala Štrůdlový koláč – bez úprav po 250g polohrubá mouka, Hera, tvaroh – i vaničkový. Vypracovala těsto , polovinu vyválela a přenesla na plech – tedy byla to zkouška šikovnosti aby se nepotrhalo- pokladla klasickou štrůdlovou náplní ( opražená strouhanka, strouhaná jablka, skořicový cukr, hrůzinky, oříšky, další vrstva strouhanky, pokropit máslem) a překryla plátem z druhé půlky těsta. Stejně tak jsem vykrajovala tvary , sypala hrubou solí a drceným kmínem, nebo horké obalovala v moučkovém cukru s vanilkou. Samozřejmě že Boží milosti jsou něco jiného, ale můj otec -diabetik si na solené variantě nebo za horka posýpnuté diacukrem pochutnával. Teď už jsem to víc než 10 let nedělala, ale že by se mouka nebo tvaroh tak změnily, že by to nedrželo?
Řekla bych, že to bylo tvarohem, i když byl doslovně doporučován ten ve staniolu, tak byl mokrý a těsto bylo rozblemcané. To druhé je možná mojí rozmlsaností, ale mně to těsto připadalo zcela bez chuti. Až po přislazení nebo masívním obalení to bylo lepší, ale i tak nic moc. Je zajímavé, že proti tomu dávám do Božích milostí jen místo tvarohu zakysanou nebo normální smetanu a to těsto je úplně jiné. Zejména u té varianty se zakysankou mne to samotnou hodně překvapilo.
Souhlasím, že těsto je bez chuti – to máš stejně jako na zde již uveřejněné Žabí huby/Škeble. Tam chuť dodá náplň, v tomhle případě posypání nebo obalení. Rozhodně je to vhodné pro toho kdo nesmí moc sladké
Vidíte,to mi připomnělo:u nás boží milosti dělá manžel podle sestřina receptu a hlavně nejsou smažené,ale pečené. A to: 40dg hl,mouky,1máslo,1zakysaná smetana,1žloutek, špetka soli. Přes noc odležet těsto,vykrájet tvary,potřít vejcem,péci na 160C cca 10-15 minut,podle trouby-do růžova.Potom obalit v moučkovém cukru.Je to moc dobré.
Tohle těsto znám už od dětství. Dělám z něho šátečky, plním marmeládou nebo podušenými jablíčky, je to rychlé a dobré. Těsto drží a dobře se sním pracuje.