(508) Sulc – huspenina

2 vepřové nožičky
1 malé vepřové kolínko s kůží
zelenina podle chuti
kousky vajec (já dala křepelčí)
sůl
pepř mletý
ocet
nové koření 5 kuliček
bobkový list 2 – 3 lístky

Nožičky a koleno  dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením a vaříme tak dlouho, až se skoro rozpadají. Obereme od kostí a umeleme na hrubší kousky. Přidáme uvařenouzeleninu, můžeme přidat i kousky vajíčka, přidáme podle chuti sůl a pepř a 1 -2 lžíce octa. Pokud nevěříme, že nám huspenina ztuhne, přidáme 1 želatinu na vaječnou tlačenku.
Nalijeme do formy, necháme ztuhnout (asi 3 hodiny podle velikosti formy).
Podáváme s octem, cibulí a měkkým chlebem.
Pivo podmínkou!

Na tatínkův recept si vzpomněla, protože se už nemohla ani podívat na cukroví:  Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (508) Sulc – huspenina

  1. IvaC napsal:

    Mám ráda sulc a přidávám do něj rovnou nakrájenou okurku,i trochu láku a spařenou cibuli,ale nedávám vejce,ani nevím proč.Ježíš,hned bych si dala.Něco,třeba kůže, namelu a ostatní posekám na menší kousky.

  2. jarybarka napsal:

    Jo mezi tím sladkým pečením je tohle ta nejlepší ňamka.S octem a cibulí a čerstvým chlebem!

  3. Jiřina napsal:

    Sulc, dobrůtka a když se peče cukroví, tak obzvlášť. Každý rok dělám před Vánocema tlačenku, aby se ty sladké chutě trošku pozměnily. S octem a cibulkou a čerstvým chlebem a k tomu vychlazené pivko, už se těším.

  4. Katyp50 napsal:

    Soused na chalupě dělával vynikající sulc. Vždy na Vánoce, aby se trochu odlehčilo. Vařil ho celý den, byla to příšerná práce. Já ho dělala jednou, ale teda že by se nějak povedl, to fakt tvrdit nemůžu. Od něj byl vždy naprosto dokonalý. Jednou to chtěla zkusit druhá sousedka, jinak výborná kuchařka. Donesla cosi, co připomínalo kyselou sulcovitou polévku se zeleninou a masem, sice dobře vychucenou, ale jíst sulc lžící se nám jaksi nechtělo. Tak jsem to zkusila převařit, přidat želatinu, ale nějak to nezafugovalo. Asi jsem to s tou želatinou přehnala, takže to mělo pro změnu konzistenci kousacích žužu bonbónů. No, skončil tehdy ten pekáček dost neslavně.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..