1 kg brambor, 1 kg hub
a zelenina, co dá zahrada a lednička
– mrkev, petržel, celer, kedluben, hrášek, květák, brokolice, fazolové lusky…
dobrý je pórek nebo nať z mladé cibulky, libeček, majoránka, česnek, sůl, hladká mouka, máslo, polohrubá mouka
Vše nakrájet na malé kousky a dát vařit s majoránkou, česnekem a solí až jsou brambory
i zelenina měkké. Z hladké mouky a másla udělat jíšku na zahuštění.
Moje babička ještě dělala tzv. pucky – polohrubá mouka, voda, špetka soli – vypracovat vláčné těsto a nakrájet na malé kousky a nechat v polévce asi 5 minut vařit.
Polévka jest to festovní, jako druhé jídlo k ní stačí palačinky nebo lívance.
Autorka receptu a jak jste si jistě všimli i fotografie do záhlaví našeho webu: Jana Macůrková
Me by jako druhe jidlo stacila voda :), cokoliv dalsiho by na me bylo moc.
Moje babi me naucila jinou vychytavku: veskere ingredience mirne oprazit na masle, pak zasypnout moukou, znova trosicku oprazit a pak teprve zalit vodou. Neriskujete tak, ze jiska nadela zmolky. A nekdy pridavam krupky 🙂
Vychytávka mé babičky z maminčiny strany, kterou velmi často používám: Máslová jíška, do ní klepnout 1 vejce a usmažit. Podle toho, jak nechám vejce na pánvi ztuhnout, jsou nočky v polévce větší či menší.
Pokračování „vychytávky“ (bez původního receptu) je zalít vývarem nebo bujonem a nastrouhat jednu mrkev. Této polévce se u nás říká zakudlanka. Na závěr použít petrželku, pažitku nebo libeček, nebo všechno, prostě jak kdo má rád.
Osmažená vejce dávám do krkonošského kysela. To miluju!
Já taky ?
Nedala byste recept na vaše kyselo? Včetně jak mám vyrobit kvásek? V životě jsem to nejedla, můj majstrstyk jsou v letní sezóně fazolky na smetaně s koprem, toho si „děti “ odvážeji domu obří kastroly . ( přestože se to neslucuje se “ zdravou výživou „, haha)
Já kyselo taky vařím. Recept najdete na internetu. Kvásek si kupuji vždy, když jedu do Krkonoš a okolí. Prodávají ho tam v pekařství. Potom si ho dám na mražák a mám zásoby. Posledně jsem ho kupovala v pekařství Mašek, to si náhodou pamatuji, protože jsem tam kupovala i dobré pečivo. Vím, že mají i prodejny v Praze. tak jim zkuste zavolat. Třeba ho seženete. Jeden čas ho prodávali i Holešovicích v tržnici, ale už to tam není. Ať se Vám podaří, dejte případně vědět.
Do bramboračky dávám ještě hlávkovou kapustu.Nejraději ty svrchní zelené lupeny.
A nabrat si jí do misky z kotlíku na přehradě u karavanu a číhat jak ty ryby berou…
Konečně vidím recept na tu „úvodní fotku“. Polévka na obrázku vypadá opravdu chutně a podle receptu v ní není nic špatného a tudíž chutná musí být. Až najdu kilo hříbků, tak vyzkouším.