(53) Bramboračka mojí babičky

1 kg brambor, 1 kg hub
a zelenina, co dá zahrada a lednička
– mrkev, petržel, celer, kedluben, hrášek, květák, brokolice, fazolové lusky…
dobrý je pórek nebo nať z mladé cibulky,  libeček, majoránka, česnek, sůl, hladká mouka, máslo, polohrubá mouka
Vše nakrájet na malé kousky a dát vařit s majoránkou, česnekem a solí až jsou brambory
i zelenina měkké. Z hladké mouky a másla udělat jíšku na zahuštění.

Moje babička ještě dělala tzv. pucky – polohrubá mouka, voda, špetka soli – vypracovat vláčné těsto a nakrájet  na malé kousky a nechat v polévce asi 5 minut vařit.
Polévka jest to festovní, jako druhé jídlo k ní stačí palačinky nebo lívance.

Autorka receptu a jak jste si jistě všimli i fotografie do záhlaví našeho webu:  Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (53) Bramboračka mojí babičky

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Me by jako druhe jidlo stacila voda :), cokoliv dalsiho by na me bylo moc.
    Moje babi me naucila jinou vychytavku: veskere ingredience mirne oprazit na masle, pak zasypnout moukou, znova trosicku oprazit a pak teprve zalit vodou. Neriskujete tak, ze jiska nadela zmolky. A nekdy pridavam krupky 🙂

  2. babcahelca54 napsal:

    Vychytávka mé babičky z maminčiny strany, kterou velmi často používám: Máslová jíška, do ní klepnout 1 vejce a usmažit. Podle toho, jak nechám vejce na pánvi ztuhnout, jsou nočky v polévce větší či menší.

  3. Katyp50 napsal:

    Osmažená vejce dávám do krkonošského kysela. To miluju!

  4. jarybarka napsal:

    Do bramboračky dávám ještě hlávkovou kapustu.Nejraději ty svrchní zelené lupeny.
    A nabrat si jí do misky z kotlíku na přehradě u karavanu a číhat jak ty ryby berou…

  5. ela.kutnohorska napsal:

    Konečně vidím recept na tu „úvodní fotku“. Polévka na obrázku vypadá opravdu chutně a podle receptu v ní není nic špatného a tudíž chutná musí být. Až najdu kilo hříbků, tak vyzkouším.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..