Recept poslala Henriet13, s tím, že u nich nejsou dětské piškoty k dostání a tak si musí na úlky a kuličky vyrobit svoje vlastní:
100 g polohrubé mouky,
3 vejce,
40 g moučkový cukr
(v původním receptu 90 g, neumím si představit, jak hrozně moc sladké to musí být. Já měla pocit, že i 40 g je skoro moc).
Žloutky vyšlehat s 30 g cukru do pěny. Z bílků a zbytku cukru ušlehat tuhý sníh. Do žloutků postupně zapracovat mouku a sníh z bílků. Přendat do cukrářského sáčku, na plech vyložený pečícím papírem mačkat piškoty (ty mé ještě nejsou dokonale okrouhlé, ale pracuju na tom). Můžou se ještě posypat moučkovým cukrem, pak je potřeba chvilku počkat, než se cukr vstřebá. Péct do zlatohněda na horkovzduchu na 140 C° ca 25 – 30 min.
Recept od Henrietky je originál na dětské piškoty, je fajn, žes to vyzkoušela s méně cukrem a drží to formu. Cukrářské piškoty jsou jestê sladší, tam je na 4 vejce 90 g polohrubé mouky, ale 160 g moučkovèho cukru.
Vżdycky jsem kupovala, ale co to teď nepečou u nás, je jiná receptura, a už to není ono. Pod úly jsem začala dávat linecké, a teď, když vidím, že to jde i s méně cukrem, zkusím upèct.
U druhý várky jsem dala do trouby dva plechy naráz. Piškoty se pekli nerovnoměrně, prodloužil se i čas pečení. Tak bacha na to. Piškoty nejsou tak vysoké jak ty kupované, zda je to menším množstvím cukru, netuším. Jsou ale vzdušnější, ne tak ubité jak ty od nejmenované firmy
A to já tu Opavii klidně pojmenuju! Naštvali mě tenkrát hrozně, protože za nepoživatelný šišoidy chtěli stále stejně nekřesťanský peníze. A začaly jsme je s dcerou kupovat v Lidlu. Žádnej zázrak, ale k jidlu… A taky mají takový malilinkatý. Na tu normovanou velikost na úlky se prodává piškůtková forma – silikonová a tak kdo pečete, ty na míru se dají taky udělat i když ještě nejste vypracované 🙂 Každý rok si řikám, že to prubnu, ale lenóra vítězí…
Tak to já nemám moc na výběr, pokud chci dělat něco z piškot, protože tady dětské piškoty prostě nejsou. Ale na druhou stranu je často nepeču, takže žádnou další zbytečnou formu kupovat nebudu. Krámů do kuchyně mám docela dost, poradím si i bez ní 🙂 Tak je mám prostě šišatý, no 🙂 🙂
Aspoň je vidět, že jsou domácí, a každý je originál!!
na chuť to nemá vliv nemá :o)