200 g dětské piškoty
150 g máslo
50 g cukr moučka
l pol.lžíce kvalitního kakaa
50 g ořechy
nepovedené nebo rozlámané kousky jiných druhů cukroví
2 žloutky, lžíce rumu, cukr moučka
dětské piškoty jako podklad
Piškoty a zbytky cukroví nastrouháme a nadtíme na jemno.
Přidáme máslo, kakao, ořechy a trochu cukru a dobře zpracujeme na tužší těsto.
Pomocí tvořítka tvarujeme vosí úlky, které plníme ušlehanými žloutky s cukrem a rumem.
Tvořítko vždy lehce vysypeme cukrem, v úlku vytvoříme jamku, do které náplň kápneme a přilepíme na podklad z 1 dětského piškotu.
Jeden z posledních druhů cukroví vyráběla: Jana Macůrková
Já před Tebou smekám – letos jsem pečením zklamaná. Mám stejný recept na ořechy, jako Ty, każdý rok se povedly, letos je to jak na potvoru. Přidala jsem mouku, a nepomáhá. Rohlíčky jsem nakonec udělala podle Květule…se Solamylem, takže drží tvar. Perníčky ani nebudu zkoušet. A sobě udělám RAW vánoce…místo cukroví ovoce, a max. vánočku…..snad aspoň ta polohrubá bude k něčemu….
Mně se osvědčilo ten kousek těsta cpaný do úlku trochu předtvarovat do kužele a tento oválet mírně v cukrmoučce. Místo vysypávání.
A pak jsem někde četla (neuskutečnila), že udělali do úlku nahoře dírku a když nešel vyklepnout, tak do tý dírky foukali… teoreticky snad. Protože u nás vždycky klepou děti, asi bychom měli úlky dost proslintaný.
Já mám celý život jediný problém s tímhle druhem. Aby se nerozpadl, dá se dírka dělat poměrně malá a tudíž se vejde málo rumajzlu.
Jo, nespojuju máslem, ale bílkem. Salmonely se nebojim, protože rum funguje jako dezinfekce.