3 bílky
165 g cukru krupice
85 g ořechů (jemně mletých, může být kokos)
50 g moučkového cukru
karamelový krém – máslo, cukr moučka
karamel nebo káva s karamelovou příchutí
Bílky s pískovým cukrem vyšlehejte v kotlíku v horké lázni do pěny (asi 15 minut; musí být pěkně tuhá), nechte ji mírně zchladnout a přidejte ořechy smíchané s moučkovým cukrem.
Vymíchanou hmotu (už ji nešlehejte) naneste přes šablonu na laskonky na plech s plátem papíru, povrch uhlaďte a zbytek pěny stáhněte, šablonu pak opatrně zdvihněte a kousky pečte při 120 °C asi 15 minut. Teplotu pak v troubě stáhněte na 80 °C a laskonky při otevřených dvířkách dosušte.
Kousky po zchladnutí slepujte po dvou karamelovým krémem.
Recept poslala: Maja Motti
Jo, mlaskonky jsou výborný ?
Já na sladký moc nejsem, ale má to zádrhele. Třeba právě laskonky (a taky rakvičky) – v té chuti je něco, co mě děsně bere, ale celá laskonka už je přes čáru a po půlce mi začne protivnět. Minikusy jsou ideální. Jestli zbydou bílky…
Jo a ty rakvičky se zase řeší tím amoniovým cukrovíčkem.
Všichni, kdo mě znáte, víte, že jsem jako lunt, téměř anorektická, tak si můžu pár těch suprasladkých dát, že jo…
Ale až jindy. Holky chtěly čínu, já zas kuřecí kaldoun. Usnesly jsme se na PHOlívce, neb jsem nějak několikrát po sobě zapomněla, že jsem koupila rejžový nudle. Taky to znáte? Co ještě do košíku? Jó, nudle došly… Tak já to udělala 4x! Mívala jsem ve špajzu police drátěný a bylo vidět skrz. Došlo na výměnu za dřevěný, rejžovky mají místo vzadu – tudíž není vidět volné místo. Zbytek je skleróza.
Taky jsem minulý týden něco hledala ve špajzu a divila jsem se, co tam nahoře vzadu mám za poklady ?. Jinak souhlas s mlaskonkama, ty jednohubkový jsou nejlepší. Velkou taky nedám. Rakvičku ofšem jo.
Láskonky já ráda ale na mě je to moc jemná práce. Mladej chtěl slepovane tak budou linecké všech různých tvarů.
Jasně – vysoká, štíhlá, nohatá modelka. Neřeš hřešení!
Já sladké nemusím, ale Jana tuhle dotáhla dorty, jak já jsem se přežrala!
Nudle na „čínský způsob“ miluju, PHO také, akorát si na něj dojdu. Nevařím to.
PHO mám ráda taky od profíků, ale Pholívku vařívám – trošku pho svým. Asi jako asiatky u sebe doma – bude to jako česká bramboračka – dům od domu, jen základní pravidla. Třeba zrovna tu kuřecí dělám z dobře provařenýho kuřete, zatímco hovězí origoš se vlastně maso jen zalejvá vařící tekutinou. Proto říkám pholífka, aby mě nemohli pravověrní lynčovat (alibismus) 🙂
Děvčata,co pořád máte s těma rakvičkama?Žádné amonium nepoužívám a jsou moc dobré.A letos dokonce ne do rakviček,které taky mám,ale do menších tvarů,třeba mističek nebo mušliček,přijde mi to do pusy lepší.Jinak ušlehám šlehačem 6 žloutků,28dkg moučky cukru.Formičky vymazat máslem,péci 10minut na minimum a dalších 15 minut dopéci v otevřené troubě.
A ze zbylých bílků mám v plánu udělat pusinky,jen do nich přidám čokoládu a už nebudu těsto moc míchat,aby to bylo takové rustikální.
No ideální na nehreseni je dělat něco rukama. Já teď dodělávám jeden dárek (paličkovaný betlém) a nějak u toho mosaz nestíhám 🙂
Mosaz =mlsat 🙂
Tedy Ivo, máš můj velký obdiv. Paličkování je pro mě nepochopitelné. Třistavosumdesátpět nití a paliček a jen dvě ruce…. a pak z toho vznikne křehká krása. Klobouk (a fakt ho nosím ?) dolů.
Ono to není tak složité…já jsem amatér, naučila jsem se pár základních vzorů a ty používám….a vybírám si vzory dle svých možností 🙂 nebo palickuju s tahákem. Skvělé se u toho vyčistí hlava, jen ty špendlíky jsou všude 🙂
Já to taky umim, heč! Nejlíp paličkuju řízky z krkovice.
Jakmile je na paličce nit, hned poznám, že nebudou řízky, ale španěláci a já mám v kuchyni bordel…
No a to, co dělá Ivana, jsem zkusila jednou. A kdybyste chtěli vidět metrákovou pavoučici, beznadějně lapenou ve vlastní síti, klidně mi to dejte do ruky podruhý…
To bych chtěla vidět….zkusíš to příští halloween? 🙂
Moje dcera taky paličkuje, já to s ní zkusila také a není to tak složité, jak to vypadá. Akorát mě to nebaví.
Mě to baví, ale nemám na to moc čas a taky na to musí být trochu nálada,aby to k něčemu vypadalo.
Jéééé paličkování bych se ráda naučila. Já plstím krásné, teda aspoň to tak říkají, drobnosti a dělám z nich zapichovátka do květináčů a různé dekorace. Je to taková odpočinková činnost. Jinak háčkuju, pletu, vyšívám.
No vidíš a já zase neumím plést ( 1 šála za 4 roky se nepočítá) ani háčkovat 🙂 každý umí něco, ne 🙂
Jo vyšívaná taky, ale jen krizkovym stehem 🙂
Jo, to já toho taky popletu 😀 … ale vážně, umím, i háknout, ale není moc času a není pro koho. Doma mám hrůzu čepic a nevím, co s nima…
Dej je do dětského domova nebo tak 🙂
To jsem nikdy ani nezkoušela …
Tak holky….mám hotovo….teda ještě naskrobit, sundat z herdule a závistiví, ale to nejdůležitější už je 🙂