(544) Minilaskonky

3 bílky
165 g cukru krupice
85 g ořechů (jemně mletých, může být kokos)
50 g moučkového cukru

karamelový krém  – máslo, cukr moučka
karamel nebo káva s karamelovou příchutí

Bílky s pískovým cukrem vyšlehejte v kotlíku v horké lázni do pěny (asi 15 minut; musí být pěkně tuhá), nechte ji mírně zchladnout a přidejte ořechy smíchané s moučkovým cukrem.
Vymíchanou hmotu (už ji nešlehejte) naneste přes šablonu na laskonky na plech s plátem papíru, povrch uhlaďte a zbytek pěny stáhněte, šablonu pak opatrně zdvihněte a kousky pečte při 120 °C asi 15 minut. Teplotu pak v troubě stáhněte na 80 °C a laskonky při otevřených dvířkách dosušte.
Kousky po zchladnutí slepujte po dvou karamelovým krémem.

Recept poslala: Maja Motti

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (544) Minilaskonky

  1. Devětapadesátka napsal:

    Jo, mlaskonky jsou výborný ?

    • BOYE napsal:

      Já na sladký moc nejsem, ale má to zádrhele. Třeba právě laskonky (a taky rakvičky) – v té chuti je něco, co mě děsně bere, ale celá laskonka už je přes čáru a po půlce mi začne protivnět. Minikusy jsou ideální. Jestli zbydou bílky…
      Jo a ty rakvičky se zase řeší tím amoniovým cukrovíčkem.
      Všichni, kdo mě znáte, víte, že jsem jako lunt, téměř anorektická, tak si můžu pár těch suprasladkých dát, že jo…
      Ale až jindy. Holky chtěly čínu, já zas kuřecí kaldoun. Usnesly jsme se na PHOlívce, neb jsem nějak několikrát po sobě zapomněla, že jsem koupila rejžový nudle. Taky to znáte? Co ještě do košíku? Jó, nudle došly… Tak já to udělala 4x! Mívala jsem ve špajzu police drátěný a bylo vidět skrz. Došlo na výměnu za dřevěný, rejžovky mají místo vzadu – tudíž není vidět volné místo. Zbytek je skleróza.

      • Devětapadesátka napsal:

        Taky jsem minulý týden něco hledala ve špajzu a divila jsem se, co tam nahoře vzadu mám za poklady ?. Jinak souhlas s mlaskonkama, ty jednohubkový jsou nejlepší. Velkou taky nedám. Rakvičku ofšem jo.

      • jarybarka napsal:

        Láskonky já ráda ale na mě je to moc jemná práce. Mladej chtěl slepovane tak budou linecké všech různých tvarů.

      • Katyp50 napsal:

        Jasně – vysoká, štíhlá, nohatá modelka. Neřeš hřešení!
        Já sladké nemusím, ale Jana tuhle dotáhla dorty, jak já jsem se přežrala!
        Nudle na „čínský způsob“ miluju, PHO také, akorát si na něj dojdu. Nevařím to.

        • BOYE napsal:

          PHO mám ráda taky od profíků, ale Pholívku vařívám – trošku pho svým. Asi jako asiatky u sebe doma – bude to jako česká bramboračka – dům od domu, jen základní pravidla. Třeba zrovna tu kuřecí dělám z dobře provařenýho kuřete, zatímco hovězí origoš se vlastně maso jen zalejvá vařící tekutinou. Proto říkám pholífka, aby mě nemohli pravověrní lynčovat (alibismus) 🙂

      • IvaC napsal:

        Děvčata,co pořád máte s těma rakvičkama?Žádné amonium nepoužívám a jsou moc dobré.A letos dokonce ne do rakviček,které taky mám,ale do menších tvarů,třeba mističek nebo mušliček,přijde mi to do pusy lepší.Jinak ušlehám šlehačem 6 žloutků,28dkg moučky cukru.Formičky vymazat máslem,péci 10minut na minimum a dalších 15 minut dopéci v otevřené troubě.
        A ze zbylých bílků mám v plánu udělat pusinky,jen do nich přidám čokoládu a už nebudu těsto moc míchat,aby to bylo takové rustikální.

  2. Ivana P. napsal:

    No ideální na nehreseni je dělat něco rukama. Já teď dodělávám jeden dárek (paličkovaný betlém) a nějak u toho mosaz nestíhám 🙂

  3. Katyp50 napsal:

    Jéééé paličkování bych se ráda naučila. Já plstím krásné, teda aspoň to tak říkají, drobnosti a dělám z nich zapichovátka do květináčů a různé dekorace. Je to taková odpočinková činnost. Jinak háčkuju, pletu, vyšívám.

  4. Devětapadesátka napsal:

    To jsem nikdy ani nezkoušela …

  5. Ivana P. napsal:

    Tak holky….mám hotovo….teda ještě naskrobit, sundat z herdule a závistiví, ale to nejdůležitější už je 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..