140 g moučkový cukr
9 ks žloutek
1 ks vejce
140 g cukr krupice
1 ks vanilkový cukr (Balíček)
tuk (Ztužený, na vymazání)
0,3 l smetana ke šlehání
Ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou pečlivě vymažeme formičky.
V míse utřeme cukr se žloutky, vejcem a vanilkovým cukrem. Třeme tak dlouho, až je hmota téměř bílá, potom naplníme do poloviny připravené formičky (ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou formičky na rakvičky vymažeme – na to používám klasický plochý malý štětec).
Naskládáme na plech a v předehřáté troubě zvolna pečeme.
Nakonec jenom dosušíme. Upečené, téměř vychladlé rakvičky vyklopíme.
Navrchu lehce prsty promáčkneme a naplníme ušlehanou smetanou.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Rakvičku bych potřebovala dneska já. Balím. Se 6 rozdováděnými a zvědavými kočkami je to teda fakt užívárna! Co strčím do krabice, to vzápětí vytahají nebo aspoň ty papíry z toho. Rozbalují nadšeně zalepené krabice a lítají tady jako o život. Když si beru nepotřebné z koupelny Cecilka mi skáče ze sprcháče na hlavu a ramena, koťata se rozhodla tu domácnost úplně zničit, když už jí nebudeme potřebovat. Mně klepne!
Tak rakvičky miluju. Můj otec je také měl moc rád. Snad jediné cukroví, které se mi nevedlo. Vše podle návodu, ale vždycky nějak na jedné straně splasklé a na druhé bublina ze které se dostala hmota ven, vypadaly jak sopka po erupci. Dnes peču křehulky, leju je do pap. košíčků a upeču. Když je to malé, povedou se, jakmile naleju do rakvičky, je z toho pazgřivec. Někde dělám chybu, jenom nevím kde.
Jestli si myslíš, že já měla všechny stejné, tak se pleteš. Pekla jsem ze 4 žloutků, ještě podle rady udělala to „těsto“ hustší, ale polovina byla nízká a polovina koukala z formy. A to jsem se snažila dávat stejné množství. Je fakt, že jsem je dělala poprvé a nadlouho asi naposled.
Dík. Tak jsem jen chvilinku přemýšlela o tom, že je naposledy zkusím. No, nezkusím. Ale z košíčků jsou dobré. Ničím je neplním a zmizí první.
Kdysi na PŽ dávala jedna uživatelka recept na rakvičky bez formiček. Ještě jsem ho nezkoušela, dávám ho sem v původní úpravě příspěvku.
Rakvičky bez formiček
36 dkg ml. cukru, 4 žloutky, 2,5 g amonia, 6 dkg hl. mouky, papír na pečení plech
20 dkg cukru a žloutky a amonium třeme ručně 40 min., v mixéru 15 min (žádnou tuto dobu jsem nikdy nedotáhla do konce) a necháme přes noc odpočinout. Ráno přidáme zbytek cukru a mouku. Vyválíme plát asi 2 mm silný a rádýlkem nakrájíme na obdélníky 2 x 10cm. Pečeme v troubě silně vyhřáté, tak 220, až vyskočí do výšky a potom ještě chvilku, až zrůžoví. Neodcházíme, bedlivě střežíme. Krájíme podle pravítka, aby byly stejné a rovné. Místo amonia jsem dávala prášek do pečiva a šlo to.
Pozor, dávám také nevyzkoušený recept: 4 žloutky, 150 cukr, 1 lžička vanilkový cukr, pár kapek citronové šťávy. Vyšlehat a péct v malinkých formičkách, když vyběhnou, tak dosušit na 90 a (já bych ty malinké kousky asi pospojovala nutelou).
Ten recept je vyzkoušený, dělám stejně. Péct dávám do malinkých papírových košíčků, vhodných do trouby. Z formiček se špatně vyklápí, i když se vymažou. No a z košíčků si je vyloupne každý sám.
Rakvičky jsme měly nechat na Dušičky … a věnečky 🙂
Věnečky, pokud myslíš ty z odpalovaného těsta jsem ještě nedělala. Ale chystám se je zkusit. Nebo myslíš, že je dřív někdo pošle?
Od nikoho je nemam…ale bylo by to takove „k tematu“ 🙂