(564) Eier koňak čili vaječňák…..

1 Salko slazené
1 Tatra neslazená
4 žloutky
150 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 dcl rum

Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Potom přidáme Salko a Tatru, dobře promícháme, přidáme část rumu, opět promícháme a nakonec přidáme zbytek rumu. Abychom nemuseli žloutky odblaňovat, na konci při přelévání do lahve přecedíme eier koňak přes čajové sítko.

Pozn: je vynikající na vanilkovou zmrzlinu. Upřesňuji – tu zmrzlinu koupit a tím eier koňakem polít….a sežrat….

Takhle se dělá eier koňak u Macůrků.

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (564) Eier koňak čili vaječňák…..

  1. Vera M. napsal:

    A ta vanilková z Lídlu má i vanilková semínka a je žluťoučká a nejlepší. Myslím dvoulitrové balení takové červené.

  2. Vera M. napsal:

    Jejda, snad jsi nemyslela, že ji máme nějakým způsobem z tohoto vyrobit???

  3. Vera M. napsal:

    Uuuuff, už jsem se lekla, ze jsem moc jednoduchá, málo kreativní, že Jana vyrobit, Věra koupit. Ale aj tak sa dááá. Moje kolegyně nepeče. Kupuje zmrazené štrúdly v Lídlu. Jednou mají jablečný, podruhé tvarohový, a je hrdá, ze šetří čas a peníze za energii.

  4. blahovka.h napsal:

    Na blánu nepomáhá sítko, vždycky se tam něco dostane a dělá to rantl na flašce, když chvíli stojí. Prostě to vystoupá nahoru a v tom případě v lednici zůstane, neb ti moji zmlsanci ho nechtějí.
    A zmrzlina s vaječňákem a šlehačkou, to je mana nebeská. Já ho leju to skleniček, kterým se říká lízátka a trochu ušlehané šlehačky nahoru je super.

  5. BOYE napsal:

    Vy se tu tak rozplýváte, že než budu moct vypnout za dvacet minut sporák a hají, tak si dám toho eierkoňáčku hlta. Doufám, že mě neexkomunikujete jen proto, že v mém vaječňáčku momentálně chybí vejce, cukr a mlíko… Jinak je tam fakt všechno 🙂

    • Jana Macůrková napsal:

      Neboj, tvé krásné skorofejetonky by nám chyběly, ………PS: nikde to nevykřikuj, ale já si dala taky, co se nevešlo do láhve, skončilo…..ale no tak, nemusím na sebe vykecat hned fšecko.

    • blahovka.h napsal:

      Okolo fabriky kde vyrábějí to nejdůležitější dost často jezdím. Tuhle tam byla úcpa a tak jsem chvilku stála s otevřeným okýnkem. Zavanul větřík a já zacítila rum. A hned byly Vánoce. Fabrika je čím dál tím hezčí, co já vím tak platy tam jsou vysoké, takže je vidět, že prosperují. Prostě v tomhle státě se musí chlastat, jinak by nás trefil šlak.
      Hezký den, jdu kuchat kapra, snad bude jíkrnáč.

      • Jana Macůrková napsal:

        Budu chvilku učitelka – jikernačka – má u řitní ploutvičky barvu do oranžova, mlíčňák je světlý, samozřejmě u dospělých ryb.

        • blahovka.h napsal:

          Já vím. Také „okénka“ a „dopravní kolaps“. A jíkrnáč to byl :-)). Vím, že je to holka, ale chlapi se líp mlátěj po hlavě. Na prdelku se podívám příště :-))).

          • BOYE napsal:

            My děláme kapry dva a přinesli mi páreček. Ovšem regulérně jsem při kuchání zaplakala. Jikrnačka šla na řadu druhá a byla špatně zabitá. Kdybych si všimla, vzala bych ji první. Prostě to zbytečný trápení mi vadí i u hmyzu, natož u vobratlofce. A ujišťuju, že to nebyl jen ten rybí tanec, který občas dokáže udělat i nakrájený řízek… No, šťastně dokončeno. Holt se operace změnila v pitvu.
            Jak ta ženská u kádě – vždycky pro ryby chodil ten její, stála frontu prvně a když se dostala blíž, najednou zařvala: „Šmarjá, voni to zabíjej živý!“ Na což prodavač odtušil, že za příplatek jí ho klidně nechá nejdřív chcípnout a pak ho teprve bací…
            A než dám s rybama pokoj, tak ještě jedna: Jako mladí a veskrze pitomí rodiče, jsme dopřáli dětem kapra ve vaně. Chvíli na něj rozpačitě koukaly a prvorozená pravila: „Tohle už nikdy nedělejte! Jak by vám bylo před Vánocema v bytě, kde se nemůžete votočit? Nooo?! To je vod vás hoodně hnusný takhle trápit zvířátko! To ste to kuře, co jsme jedli včera, měli taky živý v šuplíku? A navíc mi ten strašnej prasák kaká tam, kde se budu koupat!!!A vůbec, KDE se budu koupat???“
            Pro letošek s rybama od nás všechno. Obalim bez komentů 🙂

  6. lakysa22 napsal:

    Taky jsem letos dělala vaječňák, podle receptu, jak se u nás dělal léta :
    1 Salko
    150g moučkového cukru
    5 žloutků…… letos 6, byly nějaké menší
    0,5 l dámského likéru na tři
    Dále pokračuju jako Jana, i s tím cezením přes hodně jemné sítko.
    Já trubka jsem dala ochutnat…a prozatím jsem zpracovala jen 3 půllitry rumu.
    Je to snad jediná věc, co se mi letos povedla.
    I tenhle komentář jsem si omylem 2x smazala?

  7. Devětapadesátka napsal:

    Taky jsem ho teď dodělala:
    2 šlehačky, 1 dl neslazeneho Salka, 20 dkg cukru a vanilkový lusk se svaří v mlékovaru. V druhém kastrůlku jsem na vodní lázeň posadila misku a usilovně v ní šlehala 5 žloutků do teploty, kdy se v nich dá udržet prst. Napůl vychladlou mléčnou směs jsem smíchala se žloutky a nechala vychladnout. Pak jsem přidala rum podle chuti a přes husté sítko přelila do láhve. Receptů mraky….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..