600 g hrubá mouka
2 žloutky
1/2 kostky droždí nebo jeden prášek do pečiva
sůl
voda nebo mléko na zadělání
2 housky nakrájeně na kostičky
Ze všech ingrediencí vypracujeme polotuhé nelepivé těsto, přičemž housku přidáváme až nakonec. Pokud děláme s droždím, necháme asi 1/2 hodinky vykynout, pokud s práškem do pečiva, tak jen 10 minut odpočinout.
Vaříme ve vroucí vodě 20 – 25 minut podle velikosti knedlíku.
Krájíme buď kráječem na knedlíky nebo režnou nití, jako to dělávala moje teta.
Knedlíky vařila: Jana Macůrková
Nemaje dostatek místa, krájím též nití a to nejsem tvoje teta 🙂 Ani nemusí být režná 🙂
Kdo? Ta teta?
Taky krájím nití, protože v kráječi se moc zdrcnou. Kráječ používám na bramborové.
Já krájím nití i ty bramborové. Mám pidi kuchyň a na kráječ není místo.Navíc nit letí do koše není třeba mýt kráječ.
A kolik je zhruba té vody – mléka , aby byl takový krasavec ?
Na tuhle porci asi 3 dcl, maximálně přidáš špetku mouky.
Konečně jednou jsem se ze svého podlevočního hospodářství s někým přesně sešla: Zadělávám z kila a dávám půl litru. Ne, že bych odměřovala, ale v půllitru si tu vodu podávám a vždycky je to přesně.
Pokud jde o kráječ, je to můj oblíbenec. Jediné, co mi občas maličko slisne jsou kynuté nehouskové, ale ty téměř nedělám. Na tomhle prístroju mi vyhovuje, že knedlajz jím vylovim, odkapu a do mísy padaji kolečka… A nemeju, letí do myčky. Ovšem nedávno dosloužil a teď se Ježíšek přiznal, že mu to vypadlo z paměti. Tož i u nás zatím nitě hbitě. Ovšem od prvních devětapadesátkových noků maji u nás knedlíci omezený výskyt, tak nití spotřeba je minimální. Bramborové děláme koule, tam stačí nůž.
Bramborové dělám takové trochu větší šišky a krájím je podélně, vypadá to na talíři moc hezky, když je srovnám do vějíře..