(57) Šeříkový sirup

2 hrnky cukru krupice (může být třtinový)
2 hrnky vody
2 hrnky květů šeříku obraných od větviček (ujistěte se, že se jedná o náš český (fialový) jedlý šeřík)Můžete přidat citron pro kyselejší chuť trošku borůvkové šťávykompotu) pro fialovou barvu
Vodu v hrnci smíchejte s cukrem a přiveďte k varu. Vařte asi minutu.
Do vroucí cukrové vody přidejte omytý šeřík a vařte 10 minut.
Odstavte a sceďte. Pokud chcete tak přidejte šťávu z citronu nebo borůvek.
Ještě teplé nalijte do skleněné lahve a otevřenou ji nechte odstát až do vychladnutí. Po vychladnutí lahev uzavřete a uložte do lednice.
Na co použít? Udělejte si z něj domácí limonádu, přidejte do těsta na bábovku, pokapejte sirupem cupcakes, nebo zamíchejte lžičku do čaje.

Recept poslal: Merlet

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (57) Šeříkový sirup

  1. BOYE napsal:

    Helemese, to se mi líbí! Jsem netušila, že šeřík se dá zužitkovat i jinak, než do vázy a na tanky osvoboditelů… Hned zítra to prubnu. Kdybych se už neozvala, nebyl to ten český jedlý:-)

    • Jana Macůrková napsal:

      Pokusím se zítra kontaktovat dceru, která učí na VŠCHT, jaký je protijed.
      Ale obávám se, že se bude domnívat, že to chci pro sebe a tak mi určitě neporadí
      Ale neboj, já si myslím, že ani jeden není jedovatý, kromě toho, že tě z toho smradu bolí hlava (pozn: koncentrovaná vůně = smrad)

  2. BOYE napsal:

    Tak vyzkoušeno. Dovedu si to představit u nějaké speciální cukrařiny… Ale domácí úspěch se dá shrnout výrokem naší vicebenjamíny: „No, matko, aviváž dobrá, jen trochu moc lepká.“ Tudíž zůstávám v očekávání rozkvětu bezu a hromadim lahve na sirup i limču. Bezovou tu můžem…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..