U většiny lidí vede na Štědrý den kapr nebo kuřecí řízek…., u nás byla štika v netradiční úpravě
1 štika vcelku
3 vejce
šunka
máslo
několik plátků veky
kmín, sůl, pepř
Štiku vykucháme, oškrabeme, odkrojíme hlavu, ocas a ploutve.
Osolíme, posypeme kmínem.
Dovnitřku nacpeme nádivku – vejce usmažíme na másle, necháme vychladnout, vmícháme nadrobno nakrájenou šunku, nadrobno natrhané kousky veky a kousek měkkého másla. Přidáme nepatrně soli a pepře. Důkladně propracujeme.
Po naplnění na několika místech bříško spojíme párátkem nebo ostrou špejlí a dáme upéct. Po upečení nakrájíme opatrně hodně ostrým nožem na podkovy. Podáváme s bramborem, hranolky nebo bramborovou kaší.
Autorka receptu: Jana MAcůrková
U nás byla taky štika posílám popis i foto.Tvoje štika vypadá moc jedle.
Až nachytám určitě udělám.
No a to koukám podruhé , madonnamia, proč jste to, holky, neřekly dříve. Já jsem měla úplné jalového kapříka. Chuť veškerá žádná, měl tak kilo sedmdesát. Dostala jsem ho v Makru k nákupu. Kostiček malinkých a vůbec…. hrozné. Příští rok to musím lépe vYchytat, ryby jim jen já, přesto je chci na stole mít.
Ale kapr nemusí být jalový. Do trojobalu stačí přidat trochu hořčice ,utřít stroužek česneku a hned to má jiný šmrnc.