(572) Perlička

1 perlička
sůl
máslo
špek
kmín
rozmarýn
vařený brambor, cibulka, petrželka

Perličku  ( cca 1 kg) jsem na noc namočila do 3% solného roztoku (30 g soli na 1 l vody). Ráno trochu dosolila svrchu, pod kůži na prsíčka nacpala 2 kusy másla, pod kůži na stehýnkách  kousky špeku. Dost velký kus másla ( 3 cm) jsem dala dovnitř s hrstkou šalvěje. Okmínovala, trochu podlila, do pekáčku přidala asi 5 cm větvičku čerstvého rozmarýnu a  vrazila přikryté alobalem do trouby asi na 2 hodiny, pekla jsem na 150 stupňů. Pak jsem odkryla, rozdělila na 4 kusy a dala dopéct pod gril, aby se udělala kůrka. Podávala jsem s vařenými bramborami, které jsem po uvaření hodila na pánev k předem na másle osmaženým kroužkům cibule, opekla je a na talíři posypala kudrnkou. Perlička byla dobrá, nevysušená a měkoučká.

Recept poslala: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (572) Perlička

  1. BOYE napsal:

    Ha, pěkně vypečený ptáček! A ta počáteční chemie – maso mělo nezvyklý odeur? Či snad křehkost tkáně tím se podpoří?
    Samozřejmě nemám na mysli, že maso smrdělo, alébrž že vonělo specificky…
    Když je používali jako platidlo za instalatérské práce, byla jsem příliš nezletilá na zkoumání předpříprav…

    • Devětapadesátka napsal:

      Neee, žádný odér, jen jsem zjistila, že když jakékoliv maso, které chci péct, na noc namočím do tohoto solného roztoku, je pak křehčí. Zkusila jsem to i s prdličkou… a povidlo se. Manža si čvachtal ?

      • IvaC napsal:

        Určitě máte pravdu, dělám to taky podle Annabel Lengbain na
        Mňamu s kuřetem. Je to fakt lepší, není to přesolené, ale správně slané a je šťavnaté. Mohu se zeptat, jakou má perlička chuť? Nikdy jsem to nejedla, děkuji.

        • Devětapadesátka napsal:

          Ivo, já jedla prsíčka a ta jsou jako kuřecí, manžel měl stehno, tam je maso o dost tmavší, ale říkal že jako dobrý kuře. Stehna byla vycpaná uzeným špekem, takže to chytlo chuť.

        • BOYE napsal:

          Jo, Annabel se mi taky docela zamlouvá. Rozhodně mě vždycky dostává tou zahrádkou a jiným získáváním surovin. Když ji vidim, chce se mi migrovat na N.Z. 🙂
          To její vaření budí dojem, že nikdy nic nekupuje v normálním krámě. Všechno jí roste pod oknem, nebo u kamaráda. Včetně droždí a rumu…

          • Devětapadesátka napsal:

            Taky bych takovou“chatu“ brala. Ale musel by k tý nádherný plodný plantáži bejt ještě nějakej votrok, kterej by se o ni staral. Ale sklízela bych sama. To zas jo.

          • BOYE napsal:

            Myslim, že za ty prachy, co z toho jsou, tam otročí kde kdo ze štábu. Taková konina, a kolik to živí lidí. A jak je to všechno šťavnatý a velký a barevný…
            Kdybychom si mohli dovolit otročka, i na našich plantážích by to vypadalo jinak…

          • IvaC napsal:

            Mluvíte mi z duše a ještě ke všemu je tam tak krásně.Ale moc ráda se na to dívám, těší mi to.

      • BOYE napsal:

        Já ti dám manžu! Holky se vrátily před chvílí z vejletu a tak jsme pozdně večeřely. Jak pravila dorostenka, kachnu sedmi vůní. Tak trochu čínsky kořeněnou, vycpanou zázvorem a jablkem a s rýží. Protože jsem nevěděla, kdy se vrátí, pekla jsem pomalu, ale na mřížce. Dobré to bylo. Holky rozjetý komentovaly masiko, že pro mimíska by tam místo pálivých kořeníček daly trošku masoxu, ale že jsem bydlenka a receptíky málo sleduju, že by to chtělo nějaký tvořeníčko, nicméně že si čvachtaj… Mimibazar pátý přes devátý. No, podařilo se nám dojíst, já si oddechla, že zmizly v pokoji, cvaknu sem a vybafne manža! Jste se domluvily, vy vy vy….

  2. Vera M. napsal:

    Dneska si zase zavaříme, co? A zítra a pozítří až do pondělka, štika byla fantastická inspirace. Třeba to nějak zkoulíme s jinou rybou. Ale jinak já dnes už vytahují hovězí a budu kouzlit z něj.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..