(583) Africký teplý moučník

1 ks zralý ananas
čokoládová nebo karamelová poleva
šlehačka, lístky meduňky (nemusí být)

těstíčko:
2 lžíce cukr moučka
2 lžíce škrobová moučka 
3 ks  vejce
2 lžíce hladká mouka
olej na smažení

Čerstvý ananas očistíme. Zbavíme kůry a nakrájíme na plátky. Mouku smícháme se škrobovou moučkou.

Těstíčko:  Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vmícháme cukr a opatrně přidáme žloutky. Nakonec postupně promícháváme s hladkou mouku smíchanou se škrobovou moučkou.
Plátky ananasu smáčíme v těstíčku a smažíme pozvolna na oleji dozlatova.
Zdobíme šlehačkou, meduňkou a čokoládovou nebo karamelovou polevou. Teplý ananasový moučník podáváme ihned po přípravě.

Můžeme použít i ananas kompotovaný, který však musíme nechat dobře okapat a ještě ho doporučuji osušit.

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (583) Africký teplý moučník

  1. Devětapadesátka napsal:

    Uff, kalorická bombička ?, určitě výborná. U nás když ananas, tak syrový jen tak, pokud za tepla, sypnu ho trochu moučkovým cukrem a buď mrsknu na gril nebo grilovací pánev, nechám zkaramelizovat a k tomu kopeček dobré domácí vanilkové zmrzliny. Pro extra velké mlsaly zmrzlinu přeliju karamelem a korunuji šlehačkou. Ovšem těch kalorií a joulů…?

  2. Katyp50 napsal:

    Mňááááám!
    A ještě jsme dělávali ananas na grilu – nakrájet na plátky, zalít koňakem, nechat macerovat (dobré je čas od času otočit, aby se nacucla i druhá strana), pak posypat hojně třtinovým cukrem se špetkou skořicového cukru a vložit na rozpálený gril. Cukr zkaramelizuje a utvoří moc dobrou krustu. Uděláme si karamel ze třtinového cukru, zalijeme zbytkem marinády, kterou ještě doplníme trochou toho alkahólu a vzniklou majdou pak znovu ogrilované kousky zahorka omočíme a servírujeme se šlehačkou nebo čokoládou.

  3. lida.f napsal:

    V létě jsem byla v ZOO ve Dvoře Králové a tam prodávali africké speciality. Mimo jiné jsem měla smažený banán. Bylo to skvělé.

    • Katyp50 napsal:

      Já banány neeeeeeee, jen tak si ho oloupat a pozřít – 1. sousto a je mi šoufl. Nevím proč, mám to od dětství. Když maminka vystála ty šílené fronty na 2 banány, tak je vítězoslavně donesla domů a nutila mně to sníst, holčička se jen ofrněla. Prostě mi to nikdy nechutnalo. Ovšem takový smažený flambovaný banán na máslíčku! Jo, to je jiné kafe.
      Oloupeme banán (nejlepší jsou ty příšerně drahé pevné malé banány, ale lze použít i ty, co koupíme v hyper-super), rozpálíme na pánvičce ghí nebo máslo a vložíme banán. Osmažíme pěkně z obou stran, přendáme na talíř, zalijeme několika panáky, podpálíme (dbáme na to, aby nevyhořela celá domácnost, případně zašpiněná digestoř) a takto „ošetřený“ banán zalijeme karamelem, přidáme čokoládovou polevu a kopec šlehačky. Opravdu moc dobrý dezertík.

  4. lakysa22 napsal:

    Miluju ananas! Kompotovaný fajn, džem ze syrového taky fajn, ale syrový sníst nemůžu. „Spálil“ mi sliznici v hústavě, nemohla jsem tak čtyři dny ani teplé jafe, nebo čaj.
    Ale zmrzlinu, kompotovaný ananas a šlehajdu….oželím oběd i večeři….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..