1 ks zralý ananas
čokoládová nebo karamelová poleva
šlehačka, lístky meduňky (nemusí být)
těstíčko:
2 lžíce cukr moučka
2 lžíce škrobová moučka
3 ks vejce
2 lžíce hladká mouka
olej na smažení
Čerstvý ananas očistíme. Zbavíme kůry a nakrájíme na plátky. Mouku smícháme se škrobovou moučkou.
Těstíčko: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vmícháme cukr a opatrně přidáme žloutky. Nakonec postupně promícháváme s hladkou mouku smíchanou se škrobovou moučkou.
Plátky ananasu smáčíme v těstíčku a smažíme pozvolna na oleji dozlatova.
Zdobíme šlehačkou, meduňkou a čokoládovou nebo karamelovou polevou. Teplý ananasový moučník podáváme ihned po přípravě.
Můžeme použít i ananas kompotovaný, který však musíme nechat dobře okapat a ještě ho doporučuji osušit.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Uff, kalorická bombička ?, určitě výborná. U nás když ananas, tak syrový jen tak, pokud za tepla, sypnu ho trochu moučkovým cukrem a buď mrsknu na gril nebo grilovací pánev, nechám zkaramelizovat a k tomu kopeček dobré domácí vanilkové zmrzliny. Pro extra velké mlsaly zmrzlinu přeliju karamelem a korunuji šlehačkou. Ovšem těch kalorií a joulů…?
Vynikající vanilkovou zmrzlinu mají v Kauflandu a v létě i v Lídlu – balení 2,5 l, cena cca 85,- Kč. Polít vaječňákem nebo koňakem, šlehačka na ni….
Jani, zmrzlinu nekupuju, mám zmrzlinovač a tak si dělám vlastní. I kvůli vnukům. Vymyslí si chuť a já jim ji – pokud to jde – vyrobím. Jeden z nich si oblíbil „stračelu.“ No nevyhov mu….
Já v létě, pokud je ovoce, dělám ovocné dřeně, ty jdou udělat i ze zmrazeného ovoce. Ale vanilkovou zmrzku kupuju. To bych ji nestačila dělat, při žravosti syna a manžela.
No jasně, máte určitě větší spotřebu, já když ji udělám, se hned sní. Do foroty většinou nezbude. Kupovanou jim nechci dávat kvůli tomu, co v ní je.
Pro 59 – to bys nemohla pomalu koupit nic. A to sama víš, že je nemožné, jsou věci, které doma neuděláš, kdyby ses postavila na obočí. A tahle zmrzlina je fakt výborná.
Kdy můžu přijet na tu kalorickou bombu, 59? 🙂
Kdykoliv, jen dej předem vědět, abych měla doma ananas a včas udělala zmrzku. ???
🙂 🙂 🙂
Mňááááám!
A ještě jsme dělávali ananas na grilu – nakrájet na plátky, zalít koňakem, nechat macerovat (dobré je čas od času otočit, aby se nacucla i druhá strana), pak posypat hojně třtinovým cukrem se špetkou skořicového cukru a vložit na rozpálený gril. Cukr zkaramelizuje a utvoří moc dobrou krustu. Uděláme si karamel ze třtinového cukru, zalijeme zbytkem marinády, kterou ještě doplníme trochou toho alkahólu a vzniklou majdou pak znovu ogrilované kousky zahorka omočíme a servírujeme se šlehačkou nebo čokoládou.
Tys na tý Cubě fakt nezahálela 🙂
Jo, zahálela, ale až po návratu zpět do hotelu, kdy nebylo do čeho dloubnout, protože jsme nikam nesměly. Ale jinak jsem „sosala“ různé mňamky a recepty, abych je později mohla využít.
Jóó ????
Joooooooo 🙂
V létě jsem byla v ZOO ve Dvoře Králové a tam prodávali africké speciality. Mimo jiné jsem měla smažený banán. Bylo to skvělé.
Já banány neeeeeeee, jen tak si ho oloupat a pozřít – 1. sousto a je mi šoufl. Nevím proč, mám to od dětství. Když maminka vystála ty šílené fronty na 2 banány, tak je vítězoslavně donesla domů a nutila mně to sníst, holčička se jen ofrněla. Prostě mi to nikdy nechutnalo. Ovšem takový smažený flambovaný banán na máslíčku! Jo, to je jiné kafe.
Oloupeme banán (nejlepší jsou ty příšerně drahé pevné malé banány, ale lze použít i ty, co koupíme v hyper-super), rozpálíme na pánvičce ghí nebo máslo a vložíme banán. Osmažíme pěkně z obou stran, přendáme na talíř, zalijeme několika panáky, podpálíme (dbáme na to, aby nevyhořela celá domácnost, případně zašpiněná digestoř) a takto „ošetřený“ banán zalijeme karamelem, přidáme čokoládovou polevu a kopec šlehačky. Opravdu moc dobrý dezertík.
No prosím, další mňamka. Katy, už se těším, až budeš zabydlená a začneš oživovat recepty?v nové kuchyni.
Já se na to těším také! Horší bude se naučit to nafocené odeslat. Jsem taková počítačová lama, takže to bude chvíli trvat. Ale receptů mám spousty a jak jsem mlsná, tak si myslím, že si pochutnají i další zájemci.
Miluju ananas! Kompotovaný fajn, džem ze syrového taky fajn, ale syrový sníst nemůžu. „Spálil“ mi sliznici v hústavě, nemohla jsem tak čtyři dny ani teplé jafe, nebo čaj.
Ale zmrzlinu, kompotovaný ananas a šlehajdu….oželím oběd i večeři….
Jak děláš, prosím Tě, džem z ananasu?
To mi taky zajímá,prosím,prosím.
Já ho dělala jednou, to když jsem se natrefila do velkoskladu, kde si jich objednali moc a tak je prodávali za pětku kus. Byly obrovské a nádherně zralé. Nebylo v naší moci je všechny se..papat a tak nastoupily sklenice. Nikdy jsem od té doby nezavařovala ananas do velkých sklenic, vlastně ani před tím. Ty hodně zralé jsem rozkrájela na kousky a s pomocí gelfixu z nich byla marmoška. Výborná. A na palačinkách úplně nejlepší.
Přivedla mě na to Kvetula.v tak jsem to prubla přesně jak píše blahovka.h….gelfix. A je to fakt vyncicikající. Dala hsem pro prcka na palačinky, ale mám dojem, že to zmizí dřív, než na ty palačinky dojde.