1 kg brambor,
40 dkg kyselého zelí,
kmín,
cukr,
2 lžíce sádla,
škvarky
zbytky anglické slaniny
větší cibule
Oloupané, na dílky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem. Mezitím zelí trochu překrájíme a asi jednu třetinu odebereme. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme větší díl zelí a povaříme tak, aby se šťáva vydusila. Směs ochutíme lžičkou cukru. Uvařené brambory scedíme, šťuchadlem rozmačkáme a dušené i syrové zelí zamícháme do horkých brambor.
Spolu se sádlem je možné přidat trochu škvarků, já jsem přidala ještě kousek nadrobno nakrájené anglické slaniny, která se už sama v ledničce bála.
Pozn: výborná je lepenice s jaternicovým prejtem nebo jelítkem
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Já je mám ráda tak, že vařené brambory rozšťouchám jenom se syrovým zelím a kouskem másla. A k sekané nebo karbanátkům mňam ?.
Tady ve Slezsku se tomu říká Polské zelí a v celičké rodině je to hodně oblíbené jídlo. Kdysi jsme jej jedli i samostatné, dnes už s masem (jelitky). Tvůj recept je vynikající. Já někdy některou ingrediencí ošidím. Mamka mě naučila neslévat z brambor všechnu vodu, aby výsledek byl řidší a pracovat hodně rychle, aby jídlo bylo horké.
Máš to ale jakési nerozštouchané, já vyloženě štouchačky řídké se zelím.
Já mám ráda brkaši s kysaným zelím.Podávám zvlášť každý si „zakudlá „kolik má rád.
A nudle nebo flíčky se zelím a slaninou jsou vynikající.
A to zelí vaříš, nebo ne. Za syrova jsem ještě
nezkoušela. Jen jako přílohu.
Mamka dávala syrové i syrovou cibuli, já už to tuním. Na sádlo slaninu, pak zelí trošku podusit, minimálně, aby bylo horké. Jana tam má ještě skvarky, tak to už je fakt!! To musím zkusit. Mám sezónu škvarků, vozím si je z výletu i vyrábím a to je zobání, které nikdy nezklame.
Nevařím. Dávám syrové.Máme rádi že to křupe.Ale když zbyde vařené tak to taky jde.
My zase raději větší kousky brambor, protože málokdy se sní najdnou a při ohřívání na pánvi se brambory rozpadnou úplně.
Tož jak je tam kysané zelí, na to slyším. Taky se mi tady v lednici
krčí 2 klobásky strachy, ihned je použiji. Bude to mňamrychlovka.
Já právě spotřebovávám různé odloženiny a zbytky po našich miláčcích a tak došlo na podobná jídla. Ještě že mám stažené různé recepty a po ruce M.Dobromilu a Mistra Vrabce.
Je krásný lednový den, tak půjdem s partou ven.
Oběd dnes rychlovka podle Jany, svačinka sebou a
něco na zahřátí taky. Třeba Tři krále potkáme a zlaťák
do kasičky přidáme. 🙂
My jdeme kydat králíky. Máme všechny tři samice doslova kulaté, měly by vrhnouti do poloviny příštího týdně a tak ať jsou v čistém. Mezi svátky jsme zamrazili poslední dva z loňska, jednoho si odvezla dcera a tak je potřeba se zásobit.
??
K předchozímu komentáři – u nás pokud zbyde zelí vařené, tak vypadá lepenice následovně – houskový knedlík, brambory, zelí, škvarky nebo kousky masa.
Tak k lepenici, můj děda, aby spotřeboval všechny zbytky, vařené, nebo i syrové zelí, knedlu, brambory, cibulku, jakékoliv zbytky masa, škvarky, prostě cokoliv: opražil cibulku, do toho na kousky brambory, knedlu, maso, nebo škvarky vše opražil v kastrolu a nakonec přidal rozdrcený česnek – bez něho to nemělo takový šmrnc. Kouzelné a moc dobré jídlo. Jen jsme tomu neříkali lepenice, ale prostě jídlo ze zbytků. Vůně po celé kuchyni. Díky za připomínku, už jsem na tu dobrotu zapomněla. Nevím proč mně to nikdy nenapadlo udělat. Bude co nejdříve, zbytky mám a škvarky v mrazáku.
Děvčata, od pondělí budou v Lidlu mít ten englický citronový džem ?
Chtěla jsem to napsat už ráno, ale měla jsem problém se tu dostat. A jigurty taky nejsou špatné….
Dívám se na leták a nebude ten citronový džem až od čtvrtka 11.1.? Je pravda, že zrovna na té straně není uvedeno nic, ale před a za je uvedeno od 11.1. Nechci rýpat, ale ať někdo nejde zbytečně. Podívejte se na leták.
Určitě až od čtvrtka….nenapadlo mě pidívat se, ptž tam jdu stejně i v pondělí….
Mea culpa, nekoukla jsem na datum ?
Jo díky . Jedu tam. Ahojky.
Ale až ve čtvrtek, teď jsem na to koukala. Promiň ?
Tak já můžu všechny varianty zde popsané. Jakoukoli konzistenci brambor, zelí od syrového po udušené, se škvarky a klobáskama, nebo bez… To je prostě královský jídlo. K prejtům, jelitům, jitrnicím… A když škvařím sádlo, tak do kastrolu po slití lepenici naskládám (to nejraději model z větších kousků brambor), promíchám se škvarky a vrazim na chvilku troubit. Vzniknou trochu opečánky na dně a následuje mírná rvačka o tu porci poslední, čili je to velmi zdravé, neb si před jídlem ještě zasportujeme…
Jejda, já jsem koza! Tady se rozněžňuju a nenapsala jsem do objednávky zelí. Ani kyselý, ani čínský. Při naší spotřebě a oblibě je to skoro stejný, jako zapomenout před sámoškou kočárek s dítětem… (chi, to už dneska vlastně neexistuje, nechat kočár před krámem).
Teď jsi mě rozesmála, neboť jsem si vzpomněla na rok 1980, kdy se nám narodila první dcera a ještě jsme bydleli u mých rodičů na Žižkově. Manžel šel nakoupit do sámošky na Koněvce, no asi 2 minuty chůze od našeho bytu a když přicházel domů, tak moje maminka na něj koukala z okna a ten pohled manžel dodnes nezapomene. Zapomněl totiž dceru v kočárku před onou sámoškou. No ani nehodil tašku domů a hned letěl zpátky. Samozřejmě tam dcera v pohodě spinkala v kočárku a nic se nestalo, a tak dnes na to již vzpomínáme s úsměvem.
Někdy si tak říkám, že by mě zajímalo, co vlastně na Bramboračce dělá to, že někdy dám recept naprosto jednoduchý, říkám si, jestli má vůbec cenu ho sem dávat a jede diskuse a je tu x dalšíxh variant. A dám recept tzv. luxusní a diskuse nic moc.
Možná že k těm jednoduchým máme víc co říct protože je častěji děláme a na spousty způsobů.Já osobně raději lepení či než „kostku ve skluzu“.Pokud mám chuť na něco extra jdu třeba do ŕecke restaurace nebo jinam.
Lepenici herdek už?
Já jsem v kuchyni celkově takovà „jednodušší“. Jak se jídlo skládá z více než 5 běžných, nedejbůh exotických surovin, tak se mírně osypu ?? Vařím nejradši jednoduchá jídla a pošmáknu si na nich víc než na kdejakém překombinovaném „luxusu“
Moc se nediv , ananas a zelí tady proste jede
A ta jednodušší jídla všechny známe, jen jsme na ně trošičku zapomněly, a Ty jsi tak hodná, že připomeneš….