(589) Lepenice

1 kg brambor,
40 dkg kyselého zelí,
kmín,
cukr,
2 lžíce sádla,
škvarky
zbytky anglické slaniny
větší cibule

Oloupané, na dílky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem. Mezitím zelí trochu překrájíme a asi jednu třetinu odebereme. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme větší díl zelí a povaříme tak, aby se šťáva vydusila. Směs ochutíme lžičkou cukru. Uvařené brambory scedíme, šťuchadlem rozmačkáme a dušené i syrové zelí zamícháme do horkých brambor.

Spolu se sádlem je možné přidat trochu škvarků, já jsem přidala ještě kousek nadrobno nakrájené anglické slaniny, která se už sama v ledničce bála.

Pozn: výborná je lepenice s jaternicovým prejtem nebo jelítkem

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

31 komentářů: (589) Lepenice

  1. Devětapadesátka napsal:

    Já je mám ráda tak, že vařené brambory rozšťouchám jenom se syrovým zelím a kouskem másla. A k sekané nebo karbanátkům mňam ?.

  2. Vera M. napsal:

    Tady ve Slezsku se tomu říká Polské zelí a v celičké rodině je to hodně oblíbené jídlo. Kdysi jsme jej jedli i samostatné, dnes už s masem (jelitky). Tvůj recept je vynikající. Já někdy některou ingrediencí ošidím. Mamka mě naučila neslévat z brambor všechnu vodu, aby výsledek byl řidší a pracovat hodně rychle, aby jídlo bylo horké.

  3. raduna.ha napsal:

    Tož jak je tam kysané zelí, na to slyším. Taky se mi tady v lednici
    krčí 2 klobásky strachy, ihned je použiji. Bude to mňamrychlovka.

  4. raduna.ha napsal:

    Je krásný lednový den, tak půjdem s partou ven.
    Oběd dnes rychlovka podle Jany, svačinka sebou a
    něco na zahřátí taky. Třeba Tři krále potkáme a zlaťák
    do kasičky přidáme. 🙂

  5. Devětapadesátka napsal:

    Děvčata, od pondělí budou v Lidlu mít ten englický citronový džem ?

  6. BOYE napsal:

    Tak já můžu všechny varianty zde popsané. Jakoukoli konzistenci brambor, zelí od syrového po udušené, se škvarky a klobáskama, nebo bez… To je prostě královský jídlo. K prejtům, jelitům, jitrnicím… A když škvařím sádlo, tak do kastrolu po slití lepenici naskládám (to nejraději model z větších kousků brambor), promíchám se škvarky a vrazim na chvilku troubit. Vzniknou trochu opečánky na dně a následuje mírná rvačka o tu porci poslední, čili je to velmi zdravé, neb si před jídlem ještě zasportujeme…

  7. BOYE napsal:

    Jejda, já jsem koza! Tady se rozněžňuju a nenapsala jsem do objednávky zelí. Ani kyselý, ani čínský. Při naší spotřebě a oblibě je to skoro stejný, jako zapomenout před sámoškou kočárek s dítětem… (chi, to už dneska vlastně neexistuje, nechat kočár před krámem).

    • kveta.batkova napsal:

      Teď jsi mě rozesmála, neboť jsem si vzpomněla na rok 1980, kdy se nám narodila první dcera a ještě jsme bydleli u mých rodičů na Žižkově. Manžel šel nakoupit do sámošky na Koněvce, no asi 2 minuty chůze od našeho bytu a když přicházel domů, tak moje maminka na něj koukala z okna a ten pohled manžel dodnes nezapomene. Zapomněl totiž dceru v kočárku před onou sámoškou. No ani nehodil tašku domů a hned letěl zpátky. Samozřejmě tam dcera v pohodě spinkala v kočárku a nic se nestalo, a tak dnes na to již vzpomínáme s úsměvem.

  8. Jana Macůrková napsal:

    Někdy si tak říkám, že by mě zajímalo, co vlastně na Bramboračce dělá to, že někdy dám recept naprosto jednoduchý, říkám si, jestli má vůbec cenu ho sem dávat a jede diskuse a je tu x dalšíxh variant. A dám recept tzv. luxusní a diskuse nic moc.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..