500 g hladká mouka
100 g cukr
2 dcl mléko
50 g měkké máslo
3/4 kostky droždí
rozpuštěné máslo
skořicový cukr
Z ingrediencí vypracujeme vláčné nelepivé těsto, necháme vykynout. Rukou vyválíme poměrně tenké válečky, které zploštíme na dlouhý obdélník. Ten opatrně navineme na velké trubičky (na kremrole) nebo jako já na kousky násady na hrábě, ty dřevěné potřeme před pečením olejem, aby se trdelníky dobře sundávaly.
Těsta dáváme málo, jinak při pečení sjíždí z tyček dolů.
Pečeme dorůžova, potřeme rozpuštěným máslem a sypeme skořicovým cukrem.
Podáváme pokud možno teplé.
Pozn: v originál receptu je mouka polohrubá, ale z ní to těsto špatně drží tvar. Já měla poprvé něco, co spíš vypadalo jako trhanec než trdelník.
Recept vyzkoušela: Jana Macůková
Líbí 🙂
Když jsou u nás trhy, nebo pouť, tak je vyrábějí přímo před očima
zákazníků a prodávají je ještě teplé. Moc ráda se dívám na ty holky
šikovné, těsto umí krásně namotávat. No zkrátka, kdo umí ten umí. 🙂
Hezky to umí, krásně to voní, tady ještě nêkteré posypávaly ořechama.. ale i bez ořechů cena byla závratná.
Je to jednou za čas a holky ať si vydělají. A u mne
doma by to nedopadlo. Asi bych vytvořila dosti
drahé krmivo pro slepice.
🙂 🙂 🙂
U nás je před vánoci prodávali u Kauflandu a mladá neodolala té vůní a šla si koupit.Byl tam ve stánku takový šejdíř od pohledu a dal jí do pytlíku úplně studený (kdoví jak starý )kousek.No to se teda spletl!Ječela na něj že se rozutekla celá fronta.Přece je pečou na místě aby je prodávali teplé a čerstvé.
Pak jsme je zkoušely doma a docela to šlo.Tenhle recept se mi líbí a zkusíme.
A jak to dopadlo? Teda ten nákup. Doufám, že ji
to vyměnil.
Ne nevyměnil. Že potraviny nelze…Proto taky mladou tak vytočil.Nám to připadalo že je má udělané dopředu a zamražené.
Po pravdě nemám ani tušení, jak trdelník chutná. Buď je obalují v oříškách rovnou bez ptaní. Nebo je neobalují, ale ty ořechy mají všude…
U nás, když jsou vánoční trhy, tak je taky prodávají a můžeš si vybrat buď s ořechy, kakaem, nebo skořicí. Dobré, ale cena je jako by byly ze zlata a málokdy jsou teplé, je lepší si je udělat doma. Ale zase ta vánoční atmosféra, jednou za rok, kdo by odolal. 🙂
No právě na to spoléhají.Za ty prachy by si jich člověk udělal prádelní koš a ještě si provoníte celý byt.
Už jsme je doma dělaly.Pekly jsme je na sklecích. Byla to patlačka a tvar všelijaký ale na chuť dobré.
Ale ta fotečka u receptu – krása, Bože, chvilka po vánocích, cukroví rozdané, na talíři ještě něco mám, nikdo to nechce, jsem přež..papaná a už se mi sliny sbíhají po trdelnících…:)
Jsou perfektní ?
Jarybarko, prosím tě, co to jsou sklece? Na googlu se mi to přeloželo jako že ze slovinštiny – shyby nebo tak něco. Nebo jsi myslela „na sklenicích“? Díky.
Taky mě zaujaly, ale odvážím se tvrdit, že jsou to fakt sklenice 🙂
Mám kamarádku Ukrajinku. Je tady 22let a celou dobu pracuje s jídlem. Před pár roky dělávala svařák. Psali o ní v seriozním tisku, že má nejlepší. Mámili recept a zjistili, že tajemství byla dvě: Její šéf kupoval slušné víno a neředil a ona nekradla a vařila bez reptu podle receptu. Teď už léta peče trdelník a zase jí protáhli tiskem. Velký titulek: Nejlepší trdelník peče Ukrajinka. Opět jediné tajemství – maká a nekrade. Šéf si ji hýčká a průvodci k ní vodí turisty jak na poutní místo. A my trdelník nepečeme, ani nebudeme, protože nás zásobí. Je z domova zvyklá, že se jídlo nevyhazuje, tak co večer zbyde, bere domů a k nám. Už jsem jednou psala, že u nás i zemlbába je z trdelníku. A když zbyde těsto, vezme ho domů a upeče z něj štrůdl. Musim říct, že ani od spřátelených trhovců, kteří mi nikdy nedají něco podřadnýho, mi nechutná, ale ten její můžu. Holky si ho dokonce nosí i druhý a třetí den do školy k svačině a furt dobrý…
A lidi, je to překvapivý – přestože nešidí ani firma, ani knechti, cenově jsou při zdi, tak ďábelsky vydělávají. Kolik musí mít ti ostatní šejdíři, se mi nechce ani domýšlet. Hrozný zjištění, že i poctivě se dá vydělat (ale je to dřina:-) ).
Taky chci kámošku s trdelníkem !!
Lucinko, tak toto je výhra mít takovou kamarádku a zjištění, že i když se nekrade dá se vydělat a všichni jsou spokojeni. Určitě není jediná, ale moc takových není.
Moje dcera z Nemec ( Prominte , ze to pořad říkám , ake jinak to nedává smysl), kdyz tu vidí trdelnik , tak se muže po …zblaznit . Ona na rozdíl ode mě je na sladké .. Tož jsme vyráběly trdelniky dle Ladí Hrušky a pořad nám to sjíždělo dolu . Jani , jako známy technicky tupec, mužů se zeptat , jak to na tech hrabich peces? Nastojato nebo … PaHDon, ale vidíte , ze kdo neumí , ten neumí
Mám nařezané kusy násady přesně napříč hlubokého plechu. A tak je peču vlastně ve vzduchu na ležato. Ale toho těsta opravdu co nejméně, jinak dopadneš jako já při prvním pokusu. Jen to polít malinovkou a trhanec jako když vyšije….
Věrko, dobre formy na trdelník má Orion. I Tescoma je má, ale ty jsou drahé.
Tescoma má i takový válec na vaření houskovych knedlíků , ale další heblo Zejo a je moc malý , tak pro dva až tři stravniky. (Ale moc se mi libi). Orion mám po ruce a rada tam smejdim. Naposledy jsem si tam koupila krásné skleněné hrnicky, takové hranaté bytelne. Zajdu kouknout , dík
Já když vidím něco pěkného v Tescomě, za čas to najdu v Orionu za třetinu. Mám ráda tyhle blbůstky, ale musím pro ně mít využití. Trdelníky jsou výborné, ale péct doma se vyplatí jen když je víc strávníků. Tak ještě nevím, jestli se do nich pustím.
Děvčata, teď čtu v letáku Albert od 10.1. pomeranče balené 1 kg 14,90. Brno a okolí. Tak můžeme zkusit pomerančovou marmeládu.
V Ostravě také za 14,90 v Supermarketu, v Hyper mají pomeranče za 29,90 – červenè a mineoly.