(598) Burek s jehněčím masem

1 balení (2 kusy) listového trěsta
500 g jehněčího masa
2 rajčata
zeleninová paprika
máslo
sůl
koření podle chuti –
já dala pouze tymián
Maso umeleme a dáme dusit na kousek másla. Postupně přidáme zeleninu, koření a sůl.
Dusíme asi 40 minut. Necháme trochu vychladnout.
Listové těsto vyválíme na plát silný asi 2 mm, jedním plátzem vyložíme formu (průměr 28 cm), kterou vymažeme kouskem másla. Na listové těso rozprostřeme masovou směs a zakryjeme pečlivě druhým plátem těsta. POtřeme rozpuštěným máslem a pečeme do červena.

Srbský recept připravila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (598) Burek s jehněčím masem

  1. jarybarka napsal:

    Ťuk ťuk kde jsou všichni?
    Takovou ňamku bych si já určitě dala.Pomaličku se blíží velikonoce a tak už bude jehněčí velice aktuální.?

  2. Vera M. napsal:

    Kde je jehněčí, tam jsem já! (a kde je kapr a houby ?).

  3. raduna.ha napsal:

    Tak já trochu jinak. Ale pracněji. Mleté maso vepřové dusím na
    cibulce, přidám koření – grilovací, a nakájenou papriku, na závěr
    trochu česneku. Rajčata nedávám. Listové těsto rozválím a
    potřu kečupem. Rádýlkem udělám proužky asi tak 12-15 cm
    široké. Na ně dávám masovou vychladlou směs, do které jsem
    přidala ještě trochu nastrouhaného sýru – když je Niva je to
    lepší. A tvořím závinky. Konce potřu bílkem, aby se nerozjížděly
    a pořádně je udlábnu. A žloutkem potřu povrch a šup o trouby
    na 180. Podávám na listu hl. salátu a obložené malými rajčátky, nebo s rajčatovým
    salátem v misce jako přílohu.

  4. Vera M. napsal:

    Děcka, když už kupovaná těsta, tak vyzkoušejte těsto na pizzu. Tolik se nedrolí a je oprsvdu výborná (mají v Lidlu ). Mohlo by to fungovat i zde a to není vůbec nic proti tomuto receptu, jen alternativa. S tímto na pizzu operujeme s těmi nejmenšími vnoučátky. Tajné připravíme, když se rodiče něčím baví, v kuchyni rychle pizzu, bohaté ji obložime jako pejsek s kočičkou, tim, co má kdo nejraději a za 20 min uděláme na rodiče s dobrotou BAF?. Pomalu získává toto těsto u mě oblibu.

  5. BOYE napsal:

    Jana M. – to je nápad s tou slepicí! Že mě netrklo! Já tu od prvního zapnutí slintám nad jehněčím, že mi to přebilo variační program 🙂 Dík za nápad.
    Radu – ty se taky dokážeš pěkně vyblbnout, viď? 🙂
    Čímž jste mě dostaly do situace dvojí inspirace. Burek bude se slepicí a udělám pro každého jeden malý. Naše Dorotky, když krájejí, dokážou z normálního jídla vytvořit nepohlednou šlichtu, tak tímhle tomu zamezím…

    • IvaC napsal:

      A ta slepice by šla užít podobně,podle Jamie Olivera:dá osmahnout nebo odusit pórek na másle,a ne málo pórku,potom přidá zbylé maso- třeba z krůty a natrhané na kousky,zalije vývarem,nechá podusit,osolí ,opepří,přecedí a dá do pekáčku,přikryté listovým těstem,pomaže vejcem a tak 1/2 až 3/4 hodinky zapeče.Tu přecezenou šťávu použije jako omáčku.Taky varianta.

      • BOYE napsal:

        Panečku, najednou ta slepice vypadá malá… 🙂 Dorostenka má teď období bez hovězího a vepřového – prý strašně smrdí. Poživatelné jsou pouze řízky v trojobalu. Dělám je max třikrát ročně, tak ať si trhne. Obě se začínají výrazně soustředit na ryby – ještě loni to směl být jen losos a makrely, občas pstruh. No a ze suchozemců frčí ptactvo. Tož se nám mění jídelníček a hlavně systém nakupování. Připadám si jak magor, když hledám ne-polské krůtí, ne vodňanské cokoli, řeznictví, kde jsou schopni normálně pojmenovat dodavatele a rybárny, které si nepletou ryby s diamanty. Toužebně očekávám 59 rybí kuchařku a nadějně hledim do blízké budoucnosti, kdy si hodláme vychovat pár kačenek a taky, že naše rozmazlená králice vychová pár obídků a večeří. A to musím říct, že se nijak nezabývají zdravou stravou a různými módami. Prostě se jim mění chutě a kupodivu k chytřejšímu.

        • Devětapadesátka napsal:

          Lucko, rybí kuchařku mám rozepsanou, ale nemám k tomu fotky. Až tam ještě něco dopíšu, můžu Ti ji poslat bez fotek, abys mohla ev. chytit isnpirejšn a krmit svoji smečku. Ale nečekej zázraky, jsou to jen nějaké rady a recepty, které mám vyzkoušené. Ani nebude moc obsáhlá. Jen teď nemám moc čas ani chuť k tomu sednout, protože pořád někde obíhám, však víš co ?

          • BOYE napsal:

            Já se na ni těším, protože jak jsme zjistily, máme podobné chutě a vztahy k surovinám. Když pohledím do vyhledávačů, najdu kde co, ale občas to už ze samé podstaty nebudí důvěru. A vzhledem k cenám ryb se mi nechce moc experimentovat = pohled na hladového puberťáka a přežrané kočky v jedné domácnosti není nic moc veselého… Mám ještě jeden obrfilet z kapra, tak uděláme kousek „šunčičky do sendvičíčku do školičky“ a zbytek se popeče na bylině, nebo s krustou.
            Jo, právě jsem dopřebrala toho drůbežího hrošíka: 2,46 čistého masa, miska oďoubánků pro kočky a kilometr vývaru silnýho jak silnice.

          • Devětapadesátka napsal:

            Jo, šunku jsme dělali fčera, dneska už jsem si dávala do sosáčku. Hele, nevyrostla ta slépka v Černobylu ??

    • Jana Macůrková napsal:

      Vzhledem k počtu receptů. které sem s Helenou dáváme, je to nutnost.
      Teď jsem si zrovna stahovala asi 10 variant úpravy králíka. Máme totiž troje miminka…. a tak bude pečínka….

  6. BOYE napsal:

    Věra M. – Taky ti píšu už sem, protože u cibule začíná informační guláš: Já měla na vybranou – svíčkovou, nebo papriku. Vyhrála paprika. Vzhledem k obrovitosti slepice a počtu jejích požíračů myslím, že se dostane i na tvůj hříbkový nápad. Já si na podzim tak krásně stěžovala, že nemám houby, že se nechali obloudit i šťastnější příbuzní a dali mi cosi do mrazáku… Tož nějaká hřibí směska s masíčkem a rejžičkou . Chytrý holky!

  7. Jiřina napsal:

    Jen pro informaci, zítra v Lidlu mají „Těsto na croissanty“ v tom papírovém obalu za 22,90Kč, kdyby měl někdo zájem

  8. Vera M. napsal:

    Oki, holkiii , já fakt sladké nemusím. Ale ať to úplně nezkazim, kolik jakého tvarohu ? Když je tam ještě ovoce . Testa je přece jen malinko …. ne ze bych nedělala věci podlevocne, ale snad není problém , ze to chci mít hned na jedničku

  9. Vera M. napsal:

    Jen pro pořádek : my tady testa a U Macurku burek, tam to teprve “jede “. Od rána mi nejde to jehneci z hlavy a nechápu , ze po tak dlouhé době , co Bramboracka žije , můžu mít ještě pořad Pavlovuv reflex . A pořad vím, co vařit

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..