(602) Brokolisuppe mit Krupicaknedl.

Brokolice
mléko
krupice
2 houbové bujony Maggi
2 vejce

Brokolici rozeberu a dám vařit do většího hrnce s cca 0,5 vody z varné konvice. Přidám celý litr mléka a dva houbové bujony Maggi. V misce si připravím  dvě rozšlehaná vajíčka, štědře osolená, přisypu tolik krupičky, aby to bylo líně tekuté. Jakmile se polévka začne vařit, ztlumím a vkládám lžičkou nočky – pozor – hodně se navaří, a je jich hodně.  Ze začátku jen pomalu vařit, pak teprve přidat trochu ohně. Pod pokličkou nechat mírně dovařit.

Recept poslala Věra a ještě k tomu  píše:

Já tomu říkám :  Brokolisuppe mit Krupicaknedl. Je to mléčná polévka s brokolicí a krupicovými noky. Já ji mám moc ráda, až tak, že bych ji jedla pořád. Problém je ten, že nikdo jiný z širokého okolí po ni netouží.
Takže nevím, nevím, zda s tímto receptem někoho otravovat (kromě mě, která jsem jí nadšena).

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

64 komentářů: (602) Brokolisuppe mit Krupicaknedl.

  1. Jana Macůrková napsal:

    Ten název mne okouzlil. Já německy skoro neumím (schuldeutsch, na gymnáziu dokonce za 4).

  2. BOYE napsal:

    Tedy na fotce vypadá dobře. A je to taková divočina, že se snad rozhodnu koupit ten bujon, jen abych to zkusila. Mám ráda mléčné polífky a brokolice i houby jsou moje favoritní potraviny.
    Jo a za název 1* 🙂

  3. IvaC napsal:

    Proč prosím,Věrko,houbový bujon?Takhle je to nejlepší,nebo mohou přijít k tomu houby.
    Já totiž brokolici moc nemusím,ale váš ,nebo tvůj,popis se mi moc líbil.K tomu mléku je to zvláštní,až lákavé.

  4. Devětapadesátka napsal:

    No a vo tom to je. Vyzkoušet něco neobvyklého. Věrko, jen to sem hrň!

  5. raduna.ha napsal:

    No vidíš a ten houbový bujon Maggi, taky neznám.
    Tak kde ? V Lidlu?

    • Vera M. napsal:

      V Lidlu ne, ale v Kauflandu, Tescu, u Hrušky … když jsem zkoušela jiné varianty, vůbec to nebylo ono. A Haderach se nedivím, jak výše uvedeno, z celé rodiny nikdo tento kulinářský skvost nepapá, jen já.

      • Jiřina napsal:

        Pro radunu.ha, jestli máš v okolí „Albert“, tak tam ho kupuji já. Používám ho na dochucení masa na houbách, nebo houbové polévky. Stačí kousek, je dost silný. Jiné bujony skoro nepoužívám, jen někdy masox do guláše, když nemám dost masa, nebo do mrkvové polévky/ to už se tady rozebíralo dřív/. 🙂

        • BOYE napsal:

          Onehdy jsem si uvařila dva kusy hovězího žebra. Holky teď hovězí bojkotujou, ale potřebuju občas vývar… Táhla jsem ho opravdu dlooouho (zapomněla jsem na něj, takže fakt asi 12 hodin). Maso jsem lovila, jak se dalo, ale pár kousků a vláken v hrnci zůstalo. No, kus jsem zblajzla s křenem, když byly holky ve škole, z kusu udělala pomazánku, to málo hezké ocenily kočky. Zbylo přes tři litry vývaru. Tak zredukuju, naliju do malých skleniček a bude… Zapnula jsem vařič na nízkou teplotu. A opět zapomněla. V noci mě cosi probudilo a bytem se linula vůně pečeného hovězího. Zařvala jsem jako kůň, vtrhla do kuchyně. V hrnci byly asi tři deci čehosi barvy lesního medu. Strhla jsem to z plotny a protože to opravdu nebylo připálené, vrátila jsem se do pelechu. Ráno jsem to mírně zahřála – jen do rozpuštění a slila do jedné sklenice. Přípečky na dně jsem posnídala s chlebem (fakt mňam). A sklenice je plná „masoxu“ s intenzivní vůní pečeně. Už jsem dala kousek (ano, musí se to ukrajovat lžící) do omáčky. Naprosto luxusní záležitost! Děkuji panu Alzheimerovi, že dal mému hovězímu čas a děkuji přírodě, že výše zmíněného pána mi dávkuje zatím v únosné formě. Kdybych se nepřiznala, zcela neskromně prohlašuju, že bych se s tím klidně přihlásila do soutěže k jakémukoli chefovi. Tak teď klidně vařte z masoxu, mám ho ještě dvě a půl deci 🙂

          • Jiřina napsal:

            Tak toto je pefektní masox, snad lepší už není, ale že se to nepřipálilo, to je opravdu div. A co se týká toho pána, tak ho znám velice důvěrně i bez masoxu. 🙂 🙂 🙂

    • a.rena napsal:

      Maggi houbový mám taky pro občasnou potřebu, je dobrý. Jinak se snažím vždycky nasušit hodně hub, ještě horké ze sušičky rozmickovat na prach a dobře uzavřít ve skle.

      • Jiřina napsal:

        Když jsem dělala pořádek ve spížce, našla jsem vzadu v rohu keramickou sklenici a v ní rozmixované houby na prášek. Asi před osmi léty mi ji dala dcera/já se na houby nedostanu, tak čerstvé vůbec nemám, jen sušené, nebo mražené/. Prášek byl úplně v pořádku, žádná breberka tam nevlezla, jen ta vůně byla skoro pryč. Škoda, že jsem na to nepřišla dřív. Myslím, že na použití už není.

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Jak to tuhle psala Devětapadesátka na dušený vepřový? Brekeke? Mlíčnou poblifku ne, omluvuju. I když na fotce vypadá super a název mě též nadchnul.

  7. blahovka.h napsal:

    Brokolici mám, ale nevím jestli bych polívku nemusela sníst sama. Muž sní, tak trochu pod tlakem, jen tu klasickou rozmickovanou. Noky máme rádi a já krupici osmahnu krátce na másle. Jsou pak voňavé. Ale nevím jestli by nepřebily chuť téhle polívky.
    Dnes mám home office a jdu vytvářet koule :-). Mohla bych i sněhové, protože venku napadlo toho „bílého zvěrstva“ dost a každou chvíli přibývá další.

  8. Devětapadesátka napsal:

    Tak tedy děvčata, houbový bujón neznám, ale odpoledne jedu do Billy za pakupkami, tak se zkusím podívat a mlíčkovou polívčičku zkusím. Ale bez té brokovnice, zkusím si tam nahrubo strouhnout mrkef. A ještě byste mi mohly prozradit, co budete vařit o víkendu. Nějak mi dochází inspirace.

  9. raduna.ha napsal:

    59 – Tak u nás budou zítra palačinky s citronovým džemem, doufám že
    mě nezklame, ještě jsem ho neochutala, poleji trochou čoko a jestli budu
    hodná i trohu šlehačky. Polévka nevím, snad zeleninová. V sobotu
    jedeme za kamarádama /podle počasí/ na chatu, tam tam jenom špekáčky
    a co kdo donese. V neděli řízky s bramorem. Dnes jsem koupila libovou
    krku a mám ji naloženou. Tak nic ohromujícího a zvláštního.

  10. Devětapadesátka napsal:

    Tak děkuju, všechno zní bezva. Karlika nemaje, je to jasný. Palačinky jsou výborné, ale tak po obědě, ryba byla nedávno… Tak mě při probírce zásob napadla roštěná na houbách rýží a v neděli se uvidí.

  11. Katyp50 napsal:

    Ach jo. Já sem snad nebudu nakukovat. Po tom blafu k obědu takové chutě.
    Mlíkovou polévku teda nee, ale králíka a ostatní co je na přetřesu jojo. Jenže zlatej kriminál oproti této kuchyni. Tam když nedostanou ovoce tak je revoluce a lezou po mřížích. Tady vyhlásí jídlo a všichni propadají děsu.
    Málem jsem sežrala paní u stolu její talíř buchticek se šodó. Normálně jsem ho chtěla ukrást.

  12. IvaC napsal:

    U nás bude sulc,mám na mrazáku 4 nožičky a 1 koleno,tak se těšíme.JInak dnes jsem dělala,co jsem radila Boy se slepicí,ale s vepřovým.Pórek,kapustičky.trochu slaniny a nevím,co mně to popadlo,sušené meruňky,podusit,zarestovat s trochou mouky,přidat vývar (kuřecí kostka),po krátkém podušení přidat trochu zakysanky a scedit,z toho je omáčka,dát do pekáčku,přikrýt listovým těstem a 30-40min péci.Moc mi to chutná,manžel-stará konzerva,má karbanátky s bramborem.

    • blahovka.h napsal:

      Ten sulc bych si taky dala. Budu muset koupit suroviny a udělat ho. Problém je v tom, že jsme na něj jen dva, spíš jeden a půl, protože já ho moc nesmím, nedělá mi dobře. No, koleno a minimálně tři nožičky, to je sulcu moc, v mrazáku na něj zapomeneme a pak končí u slepiček. Ty by si pak sedinky roztrhly jak nesou.

  13. BOYE napsal:

    Tak na PŽ jsou koule s kapustama. Nechci jmenovat, ale mrkněte na koment. (modří vědí 🙂 )

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..