(607) Fazolové lusky nakyselo

500 g fazolové lusky
1 smetana 12% (1/2 l)
pepř
sůl, cukr, ocet
máslo
hladká mouka

příloha: vařený brambor,
může být vařené vejce  nebo hovězí maso  
Fazolové lusky (sterilované nebo zmrazené) vsypeme do vařící vody a vaříme do měkka.
Pokud máme lusky sterilované, vodu ochutíme solí a octem.
Mezitím, co se lusky vaří, připravíme si bešamel z hladké mouky, másla a smetany. Když jsou lusky měkké, ocedíme je, přendáme do běšamelu, který podle potřeby můžeme doředit trochou vývaru z lusků. Promícháme  a dochutíme solí, cukrem a octem. Podle chuti opepříme.

Jako říloha je nejlepší vařený brambor, ev. vařené vejce nebo kousek vařeného hovězího masa. My nejraději jen bez masa, proto řadím do bezmasých jídel.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (607) Fazolové lusky nakyselo

  1. Jana Macůrková napsal:

    Omlouvám se za pozdní publikování receptu, ale vzhledem k pololetní klasifikaci jsem si vzpomněla až teď. Zíra a úterý je na Haderach.

  2. blahovka.h napsal:

    Super nápad. Už dlouho nebyly, vařím stejně, jen přidávám trochu kopru a ztracené vejce. Fazolek mám spoustu v mrazáku a tak do konce týdne budou.

  3. BOYE napsal:

    U nás byly včera 🙂 zelené a žluté… S těstovinami – v tom případě dávám jen smetanu, ne bešamel. A špetku muškátového oříšku. K bramborám s bešamelem a ztraceným vejcem.
    Dobrůtka.

  4. lida.f napsal:

    Fazolové lusky nakyselo dělám stejně. Nejraději je máme s vařeným hovězím masem a plackami.

  5. Devětapadesátka napsal:

    Brambory na fotce vypadají krásně, ty bych si dala jen polité máslem a posypané pažitkou. Fazole na přírodní způsob ano, na smetaně brekeke.

  6. Vera M. napsal:

    V létě jsem jako urvaná z řetězu a fazolkama se doslova přejídám

  7. a.rena napsal:

    Fazolky jakkoliv jinak ano, ale nakyselo se smetanou ani omylem. Nejlepší jsou jen spařené a prohozené s osmaženou (anglickou) slaninou. To v množství větším než malém.

  8. Devětapadesátka napsal:

    Jano a co ještě je v té omáčce na obrázku? Šunka?

  9. kveta.batkova napsal:

    V rámci bezmasé diety byly u nás fazolky na smetaně na konci týdne. Jedla jsem je jenom já, neb manžel toto nee, tak měl houbové rizoto.

  10. kolma60pusi napsal:

    Třebaže se při představě fazolek nakyselo také oklepávám hrůzou, rozhodla jsem se dát jim ještě jednu šanci. Protože jsem je nedala do huby více než 40 let (nojo, jsem mladá holčina, ale už hodně dlouho), nemám tuchu, jak mají správně chutnat. Hlavně nechci podpořit odpor vůči nim. Proto si dovolím pro znalce hloupou otázku: Kolik cukru a octa si to půlkilo fazolek asi tak žádá? Je jasné, že záleží na osobní chuti každého, ale nechce se mi cmrndat to po špetičkách nebo něco přešvihnout. Propočet na jednu porci snad zvládnu. Děkuji za pozornost

  11. Jiřina napsal:

    Fazolky na kyselo dělám dost často, ale trošku jinak. Zpěním cibulku na oleji, přidám mražené pokrájené fazolky/v létě syrové/chvilku podusím, přidám vývar zeleninový a vařím až jsou fazolky měkké. Osolím,opepřím,přidám ocet a trochu cukru. Zahustím kuličkou hladké mouky a másla. Smetanu nedávám, ale zkusím, bude to zase jiná chuť. K tomu brambory a vařené maso, nebo bez masa.

  12. Jarka Březinová napsal:

    Měli jsme je minulý týden. Dělám je bez bešamelu, jen rozmíchám mouku ve smetaně, jinak postup stejný. Příloha vařené vajíčko a brambory.

  13. lida.f napsal:

    Ano, smíchám všechno dohromady, dělám to podle oka, aby těsto nebylo tuhé. Rozpálím olej na pánií, dám trochu těsta a lžicí rozdělám po pánvi, aby vznikla silnější placka a opeču. Máme tyto placky k fazolkám raději než brambory. Jak tak koukám na recept, zapomněla jsem tam napsat vejce. Takže hrubá (může být i polohrubá) mouka, vajíčko, mléko, rozpuštěné sádlo a trochu soli.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..