(605) Králík cibulář

3 králičí nohy
100 g slaniny
300 g cibule
1 bobkový list
špetka tymiánu
1 lžička mletý pepř
sůl,
olej,
kousek másla

Porce králíka nasolíme, popatláme umletou cibulí (tou nešetříme) a necháme 1 – 2 dny uležet v chladu.

Na oleji s kouskem másla zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Na ni přidáme  porce králíka a chvíli je pečeme. Potom přidáme špetku tymiánu a mletý pepř.

Podlijeme vývarem (já si pro tento recept dělám vařící vodu  s jednou  kostkou zeleninového bujonu) a dusíme doměkka za občasného přilévání horkého vývaru. Skoro měkké porce králíka zasypeme na hrubo nakrájenou cibulí ( a opět jí nešetříme) a na kousky nakrájenou slaninou. Ještě asi ½ hodiny pečeme.
Podáváme s bramborovou kaší  a ke každé porci můžeme přidat lžičku brusinek.

Pozn: hledala jsem na internetu podobné recepty, ale tenhle je nejjednodušší a nejvíc zachovává chuť králíka.

Recept po babičce oprášila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

31 komentářů: (605) Králík cibulář

  1. BOYE napsal:

    Když se na rodovém zboží ještě chovali králíci, dělali se na paprice, na divoko, na hořčici, pečení s bůčkem, řízky a na zelenině. Občas se vyštrachal nějaký další recept, ale cibuláře nepamatuju ani jednoho. Tak jestli se ta naše mazlinka rozhodne upřednostnit mateřství před kariérou (příští týden půjde k samci), mohla by slavnostně přivést na svět i Cibuláře. Pěkné jméno! A vypadá chutně.

  2. Devětapadesátka napsal:

    A není to od tolika cibule nasládlý? Jinak králíka bych brala všemi deseti. Manželova babička ho dělala načerno, s ořechama, švestkama… Mňam ?

    • Jana Macůrková napsal:

      Není, až mne to samotnou překvapilo. A králík načerno už tady je.

    • raduna.ha napsal:

      Taky mi tam připadá té cibule dost, ale asi to tak
      má být, když to Jana má odzkoušené. Já bych spíš měla
      strach z té namleté. Kdysi jsem ji přidala do rybí
      pomazánky a zhořkla mi. Králíka mám slíbeného, až
      březnu, tak nezbývá než čekat. Ale slíbené nejdýl
      vydrží. 🙂

      • Jana Macůrková napsal:

        Pokud cibuli meleš, není dobré, aby přišla do kontaktu s hliníkem (některé starší typy mlýnků) potom hořkne. Když tak ji nadrtit, nebo jako má já takový ten ruční kráječ cibule a prohnat několikrát. Smíchat s trochou soli a porce tím natřít. Nebo tyčákem…

      • BOYE napsal:

        Mně taky občas zhořkne. V robotu, na struhadle, v mickéru i pod tyčákem. Mám dojem, že trochu na to má vliv odrůda. Když to jde, tak přístroj, nástroj nebo stroj naolejuju, nebo strouhám s něčím, co nože trochu obalí. Třeba do pomazánek strouhám na střídačku cibuli a sýr.
        Zrovna mě to čeká, protože jsem objevila, že v našich zásobách cibule je jedna sekce, které se přestává líbit skladování. Tak jí nakrájim a upeču. A bude cibulačka. …Nebo cibulový kroužky?Brekeke! A taky sirup; nějak se tu rozchrchlává Benjamína.
        Lidi, taky u vás docházej mrkve? Tady je sněhuláků už víc, než lidí. A je taaak krásně!

        • Jiřina napsal:

          Tady v okolí Brna žádný sněhulák, jen skoro denně opravdu slabounko padá sníh, nebo k tomu prší. Teplota když moc, tak O°, závidím vám sníh, tady byl jen jeden den a to je moc málo, snad ještě bude.

        • Vera M. napsal:

          Když loupu cibuli , to je smradu jako v Cařihradu, bleee. Takže vezmu více cibuli a co zrovna nepotřebuji , zabalim jednotlivé do smršťovaci folie, klidně i půlku, co mi zbude . Vydrží v lednicce dlouho svěží . A chodím do ledničky pro cibulicky už oloupane . Takhle to mám i se stroužky česneku . Pokud té cibule nemáš moc, tak takhle se da uchovat ? v dobre kondici

          • Vera M. napsal:

            Napsala jsem sice bleee, ale to pro toho , kdo ji zrovna nepapa. Já si ji sypu v silenem množství na všelijaké Chleby a tlacenku Atd a i ty kostičky , které zbudou , sup do té folie a druhy den to přijde vhod

      • a.rena napsal:

        Prý dvacet roků. 😉 Jinak cibuli na králíka mám odzkoušenou taky, králík jí opravdu snese hodně. Nejvíc jí dávám, když dělám králičí guláš.

        • Jiřina napsal:

          Tak to neznám, asi máš králíčky domácí. Pro mne je králičí masíčko lepší, než jakékoliv jiné, doma králíky nepěstujeme, ale jak mám možnost, tak ho kupuji.

        • a.rena napsal:

          Ano, občas máme králíků tolik, že nevím, co s nimi. Když přijde jejich čas, aby položili život za naše plné žaludky, do mrazáku je porcuju, Zvlášť cemr, zadní nohy a přední nohy s břišní stěnou. Hrudní koše uvařím a zavařím – mám vývary k dalšímu vaření. Takže guláš dělám právě z přeních noh. Do hotového guláše pak z kostí maso oberu .

          • Devětapadesátka napsal:

            Jejda, až nebudeš vědět co s nimi, dej znamení a my, co nemáme šanci na domácího karlika, se sjedem!

          • a.rena napsal:

            Tak jo, budeme připouštět, tatínek Evžen už se těší, až si dupne. 😉

  3. Katyp50 napsal:

    Tak načerno bych ho nepozřela ani omylem. Jednou stačilo a šlo ze mě i mateřské mléko. Nene to fakt ne. Ale cibulář vypadá skvěle. Odp.jedu zpátky do špitálu. To zase bude mňamek

  4. kveta.batkova napsal:

    Králíka já můžu na všechny způsoby. Ale u nás je dnes a vlastně už několik dnů bezmasá dieta (bolí nás klouby), takže v pekáčku nakrájené brambory, na to povařená brokolice, přelité ochuceným bešamelem a zapečené se sýrem. Cibulář by byl asi o moc lepší, ale nedá se nic dělat než vydržet.

  5. Jiřina napsal:

    Králík cibulář vypadá nádherně, s cibulí jsem ho ještě nejedla. U nás doma se dělal taky jen smažený, na paprice, s bůčkem. A nestačilo by cibuli jen na hodně jemno nakrájet, posypat králíka, nechat marinovat – místo mleté cibule. Stejně se to celé rozpeče. Já jsem koupila králíka v pátek v Lidlu. Mám vykostěné zadní nohy na řízek, kosti a část trupu na polévku a zbytek na omáčku na paprice. Ale na cibuli mě to láká a s brkaší, super.
    Ale ta noha na obrázku – je vidět, že je domácí, musel být krásný králíček. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..