(614) Guláš po 101 – ostrý maďarský

500 g hovězí maso (přední, kližka)
1-2 červené zeleninové papriky
200 g ostré maďaské klobásky
300 g cibule
červená paprika sladká
červená paprika ostrá 1 malá lžička
česnek
pepř, majoránka
hladká mouka
sádlo nebo olej

Na tuku zpěníme cibuli, přidáme veškeré koření, hovězí maso a necháme nejprve zatáhnout, potom podlijeme vařící vodou a dusíme doměkka.
Když je maso měkké, přidáme na proužky nakrájenou papriku, a na kolečka nakrájenou klobásku. Necháme ještě asi 10 minut dusit, aby byla paprika měkká, ale nerozvařená. Lehce zahustíme záklechtkou.

Podáváme s chlebem, pečivem, těstovinami nebo houskovým knedlíkem.

Nedělní oběd vařila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (614) Guláš po 101 – ostrý maďarský

  1. jarybarka napsal:

    Hmmm tak to bych mohla.A ještě bych si přidala?

    • BOYE napsal:

      Taky klidně dvakrát! My budeme do úterka vegetariáni, páč maso došlo, mrazák je v čistírně…

      • jarybarka napsal:

        No já pořád čekám až uhodí mrazy,že to všechno šoupnu na balkon a rozmrazím oba a vono je jak před jarem,ptáci vyzpěvují jak koncem března.

        • Jana Macůrková napsal:

          Jarybarko, klídek, naše trochu hodně střelená sousedka předpovídala na podzim, že přijdou -50 mrazy. Tak co kdyby přeci…. (akorát nevím, jak je chtěla přežít, když si neudělala žádné dřevo…)

          • BOYE napsal:

            Správný venkovan ví, který soused má naštípaného dřeva dost. Já být tvoje sousedka, taky si hlavu nelámu. 🙂 🙂 🙂

        • blahovka.h napsal:

          U nás 21.1. 30 cm sněhu a 26.1. sněženky.
          Já když vyklízím mrazáky, tak obsah naskládám do vany a přikryju dekou. Těch půl hodiny to tam vydrží bez úhony.

          • jarybarka napsal:

            Já jsem předloni vanu vyhodila mám jen sprchu ? ono bude stačit když bude trochu mrznout v noci.
            Ale to mi připomnělo jak jsem loni našla v mrazáku brýle co jsem hledala po lese kde jsem byla přesvědčena že jsem je ztratila.To bylo radosti.?

        • BOYE napsal:

          Mám kamaráda, který se hodně vyzná ve zvířatech. Onehdy přijel k nám vyvenčit dceru. Zrovna řvali ptáci jak o závod. Konstatoval, že tohle je vyloženě namlouvací zpěv a tudíž se zimou se už moc nepočítá…
          Jinak já mám mrazák dvoušuplíkový, umýt ho je práce na chvilku. Nicméně jsme vyjedli zásoby, zůstal špenát a fazolky, ale furt je plnej – Benjamína si zakonzervovala na léto jediné letošní rampouchy. Dělá to už několikátou sezonu. Zvyk z doby, kdy byl mrazák větší. Tak čekáme, až se uvolní a umeje mrazák u starší jejich ségry, rampouši se přemístí (kdybych si byla jistá, že se letos ještě nějaké urodí, skončily by bez milosti ve dřezu) a pak se teprve začne cídit. Jenže zítřek trávíme na rodinném pohřbu, proto úterý (a zároveň dojedeme pro maso). Je to radost být magorem v rozlehlém rodinném klanu radostných magorů…

          • jarybarka napsal:

            Ten rodinný klan ti ze srdce přeju?Je fajn mít velkou rodinu a u vás je jistě veselo i díky tobě.

  2. Vera M. napsal:

    Ty by ses, Jani, líbila zeťákovi. Nemáš tam kmín. On na kmín: neee. A já bez kmínu neumím málém nic uvařit. Moc mi chutná. Tož díky za recept, kde ten kmín nebude chybět. A ještě: nikdy jsem nevařila guláš z masa i klobásky, takže to bude taky fajn.

  3. Jiřina napsal:

    Zrovna včera jsem dělala guláš, ale z vepřového masa. Klobás dávám skoro vždycky, ale tentokrát jsem neměla správně pálivý, takže byl bez. Kmín do guláše nedávám, zato červenou papriku ano. Můj děda sice brble, že do guláše nepatří, ale vždycky to zdůvodním – já jsem se spletla už jsem stará. Myslím si, že za ty roky už si mohl zvyknout. 🙂

  4. 60anda napsal:

    Mě teď čeká o víkendu guláš pro 20 lidí, manžel slaví s kamarádama kulatiny v místní hospůdce. Tak co chlapům k pivu , jedině guláš a pak trochu uzeného.

  5. Devětapadesátka napsal:

    Drcený kmín do guláše ano, papriku ne. Dělám tmavý, ale paprika mi tam neštymuje.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..