500 g hovězí maso (přední, kližka)
1-2 červené zeleninové papriky
200 g ostré maďaské klobásky
300 g cibule
červená paprika sladká
červená paprika ostrá 1 malá lžička
česnek
pepř, majoránka
hladká mouka
sádlo nebo olej
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme veškeré koření, hovězí maso a necháme nejprve zatáhnout, potom podlijeme vařící vodou a dusíme doměkka.
Když je maso měkké, přidáme na proužky nakrájenou papriku, a na kolečka nakrájenou klobásku. Necháme ještě asi 10 minut dusit, aby byla paprika měkká, ale nerozvařená. Lehce zahustíme záklechtkou.
Podáváme s chlebem, pečivem, těstovinami nebo houskovým knedlíkem.
Nedělní oběd vařila: Jana Macůrková
Hmmm tak to bych mohla.A ještě bych si přidala?
Taky klidně dvakrát! My budeme do úterka vegetariáni, páč maso došlo, mrazák je v čistírně…
No já pořád čekám až uhodí mrazy,že to všechno šoupnu na balkon a rozmrazím oba a vono je jak před jarem,ptáci vyzpěvují jak koncem března.
Jarybarko, klídek, naše trochu hodně střelená sousedka předpovídala na podzim, že přijdou -50 mrazy. Tak co kdyby přeci…. (akorát nevím, jak je chtěla přežít, když si neudělala žádné dřevo…)
Správný venkovan ví, který soused má naštípaného dřeva dost. Já být tvoje sousedka, taky si hlavu nelámu. 🙂 🙂 🙂
U nás 21.1. 30 cm sněhu a 26.1. sněženky.
Já když vyklízím mrazáky, tak obsah naskládám do vany a přikryju dekou. Těch půl hodiny to tam vydrží bez úhony.
Já jsem předloni vanu vyhodila mám jen sprchu ? ono bude stačit když bude trochu mrznout v noci.
Ale to mi připomnělo jak jsem loni našla v mrazáku brýle co jsem hledala po lese kde jsem byla přesvědčena že jsem je ztratila.To bylo radosti.?
Mám kamaráda, který se hodně vyzná ve zvířatech. Onehdy přijel k nám vyvenčit dceru. Zrovna řvali ptáci jak o závod. Konstatoval, že tohle je vyloženě namlouvací zpěv a tudíž se zimou se už moc nepočítá…
Jinak já mám mrazák dvoušuplíkový, umýt ho je práce na chvilku. Nicméně jsme vyjedli zásoby, zůstal špenát a fazolky, ale furt je plnej – Benjamína si zakonzervovala na léto jediné letošní rampouchy. Dělá to už několikátou sezonu. Zvyk z doby, kdy byl mrazák větší. Tak čekáme, až se uvolní a umeje mrazák u starší jejich ségry, rampouši se přemístí (kdybych si byla jistá, že se letos ještě nějaké urodí, skončily by bez milosti ve dřezu) a pak se teprve začne cídit. Jenže zítřek trávíme na rodinném pohřbu, proto úterý (a zároveň dojedeme pro maso). Je to radost být magorem v rozlehlém rodinném klanu radostných magorů…
Ten rodinný klan ti ze srdce přeju?Je fajn mít velkou rodinu a u vás je jistě veselo i díky tobě.
Ty by ses, Jani, líbila zeťákovi. Nemáš tam kmín. On na kmín: neee. A já bez kmínu neumím málém nic uvařit. Moc mi chutná. Tož díky za recept, kde ten kmín nebude chybět. A ještě: nikdy jsem nevařila guláš z masa i klobásky, takže to bude taky fajn.
Já mám taky kmín všude ?
Já o guláše nikdy kmín nadávám, jen papriku, česnek, majoránku, sůl…
Kdysi stráááášně dávno, nejspíš v dětství, jsem se dočetla (páter Ferda???), že kmín na sebe váže těžké kovy, proto je dobrý ve všem. Pro mě je to základní potravina a snad jen v krupicový kaši ho nepoužívám 🙂 a
…kdysi stráááášně dávno běžel seriál Curro Jiménez, dabovaný slovensky a v něm se zbojníci hádali, či do guláša rasca patrí, alebo nie… Na základě poznatků o těžkých kovech jsem se přiklonila na stranu „rascoviakov“ (Henrietko, sorry). Jinak měl Curro vždycky pravdu 🙂 , takže navzdory receptu a zcela bez zadrhnutí, já bych tam špetku mrskla. Co kdyby to byla pravda, že jo? Každej postřelenej by souhlasil, že čím míň olova v těle, tím líp. A uznejte, střelená jsem dost.
Pokud bych ho i dávala, tak jedině jako drcený nebo mletý kmín, ale do tohodle guláše nepatří.
Zrovna včera jsem dělala guláš, ale z vepřového masa. Klobás dávám skoro vždycky, ale tentokrát jsem neměla správně pálivý, takže byl bez. Kmín do guláše nedávám, zato červenou papriku ano. Můj děda sice brble, že do guláše nepatří, ale vždycky to zdůvodním – já jsem se spletla už jsem stará. Myslím si, že za ty roky už si mohl zvyknout. 🙂
Mě teď čeká o víkendu guláš pro 20 lidí, manžel slaví s kamarádama kulatiny v místní hospůdce. Tak co chlapům k pivu , jedině guláš a pak trochu uzeného.
Tak to máte co dělat.Držím palce,ať se to povede,to máte tak velký kastrol?
Dělávala jsem hlavně polévky v 10l hrnci do práce,vím,co to dá práce.
Drcený kmín do guláše ano, papriku ne. Dělám tmavý, ale paprika mi tam neštymuje.
Jestli dáváte klobásku do ostrého guláše,tak tam je paprika taky.Paprika se běžně dává dokonce se restuje i trochu rajského protlaku,kvůli chuti i barvě.Drcený kmín taky dávám,ale každého jeho jest.
Já jsem zvyklá drckmín dávat jen do houbového a buřt guláše , tam mi nevadí ani paprika, ale do klasického jen maso, mletou papriku a pepř , samozřejmě hodně cibule a česneku. Kmín mě pasuje ještě tak k masu vepřovému, ale ne k hovězímu . Ale je to asi i tím, že já moc kmín nemusím.
Máte pravdu,že se kmín hodí spíše k vepřovému,ale jsem na to zvyklá i u hovězího,či jíného.Asi mi to něčím připomíná houby,nebo nevím.