(618) Křehký koláč

1,5 hrnku polohrubé mouky
1,5 hrnku hladké mouky
250 g máslo
1/2 hrnku moučkového cukru

5 – 6 středně velkých jablek
kakao (ale nemusí být)

Z moučkového cukru, mouky a másla vypracujeme sušší drobenku.
Jablka nastrouháme i se slupkou na hrubém struhadle a smícháme s drobenkou (pokud jsou jablka hodně šťavnatá, je dobré je smíchat napřed s trochou mouky)
Do jedné poloviny směsi přidáme trochu kakaa, do druhé lžičku skořice.

Část s kakaem nasypeme na plech s pečícím papírem, urovnáme a na tuto vrstvu nasypeme druhou světlou část. Tu už neurovnáváme, ale necháme nerovnou, aby řezy nebyly tak fádní.

Pečeme v troubě asi 30 minut, až vrchní vrstva lehce zčervená.
Posypeme moučkovým cukrem, opatrně nakrájíme a podáváme se lžičkou, koláč je opravdu hodně křehký a pokud se podaří, tak bez lžičky ani sousto.

Pekla včera: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 komentářů: (618) Křehký koláč

  1. lakysa22 napsal:

    Teda, Ty mi děláš chutě! Že bych před tou banánovou zkusila i tuhle? Jablka jsem dala do štrúdlu, hrušky jsme zblajzli (já a pes), ještě tu mám meruňky….asi udělám zítra obě, nebojím se, že by mi tu nechali byť jen malý kousek.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Ale vždyť jsem psala že meruňky do nákypu ?

  3. IvaC napsal:

    Dámy,mám dotaz.Není to,prosím,k věci.Uvažuji o koupi sušičky na byliny, houby,ovoce,atd,máte některá zkušenosti se sušičkou?Vyplatí se to?
    Prodává Eva.cz za 790,-,spotřeba 250W,což by šlo. Děkuji moc a omlouvám se,
    že to není k věci.

    • jarybarka napsal:

      Teda já nehraju!Pár týdnů od vánoc a tady se peče o 106?.Jak mám potom s chodit ty pneumatiky?

    • jarybarka napsal:

      Ivo já jsem si loni pořídila na bylinky takové ty závěsné kulaté sítě a jsem spokojená.Záleží na tom jak moc toho sušiš.Mě to pro moji potřebu stačí. Snacha je má taky o něco větší a suší bylinky i houby.Na ovoce a zeleninu používá elektrickou.

    • lakysa22 napsal:

      Sušičku mám, ponejvíc jako Jana – jablka, hrušky – jen švestky už sušit nebudu, to bylo nekonečné. První várku křížal jsem dala do dózy, večer syn ochutnal, ale špatně zavřel, takže ráno byla vymetená. Myslím, že ani nemusíte hádat, kdo si pošmákl – prevít jeden!

    • blahovka.h napsal:

      Já, protože suším opravdu hodně, investovala jsem už před léty do EZIDRI, tenkrát vycházela jako nejlepší. Už jí mám 10let, dokoupila jsem síta, takže jich mám 11. Není nejlevnější, ale jdou dokupovat síta. První sušičku jsem měla asi za 1500,-, teploty dvě, nesouměrné sušení a nevydržela ani jednu sezónu. Pak už jsem zjišťovala která, za kolik a jak. Podívej se na DTest, tam je zkoušeli a hodnotili. Netvrdím, že drahé musí být nejlepší, občas se najde i za málo peněz hodně muziky. A potom kolik a co budeš sušit.

    • kvetula.v napsal:

      Ivo, přesně tuhle sušičku jsem si v Evě koupila loni (měla jsem starou a malou) Má nastavitelnou teplotu a je dost velká. Nechají se i přikoupit plata. Úspěšně mi usušila velké kvantum darované majoránky , bylinky i pár hub. Teď se nám podařilo sehnat levná jablíčka (á 12,- ) tak se chystám udělat dcerce nějaké křížaly. 😉

    • evca napsal:

      Mám sušičku prastarou ani nevím jak dlouho a už bych bez ní nebyla. Suším od ovoce přes bylinky až po houby. Dokonce jsem loni začala sušit pláty rozmixovaného ovoce nebo zeleniny. Pak je stočím do (amoletky). Mňamózní

    • Jana Macůrková napsal:

      Ivo, já bylinky suším jinak – jak jsme se přestěhovali na vesnici a předělávali obývá (spojovali původní ložničku s obývákem,) tak mi na stropě vznikla proluka po trámu. Tak jsme to doplnili širokým a silným prknem, nalakovali a do toho prkna našroubovali asi 10 háčků (takové ty ozdobné na klíče ap.) a na ty věším celé svazky bylinek. Nejčastěji oregano, mátu, meduňku, třezalku, tymián, heřmánek ap. asi 12 druhů). Krásně to provoní celý byt, než to uschne a celou zimu si mohu odstřihnout, kolik jest mi potřeba.

    • Ivana P. napsal:

      My máme taky sušičku Ezidri už strašně strašně dlouho. Výhodou je,že k základním 5 situm jsme přikoupili dalších 6 (3 sady po dvou), takže se toho suší hodně najednou.

  4. Jana Macůrková napsal:

    Sušičku mám dlouhou dobu, velkou se 6 platy. Suším křížaly (jablíčka, hrušky) a dosouším houby. Nemám dobré zkušenosti se sušením banánů a meruněk.
    Houby suším nejdříve na sítech, když jsou suché, v sušičce jen dosouším.

    • blahovka.h napsal:

      Banány jsou fakt na dvě věci, ale ovocné placky s nimi jsou dobré. Houby dávám rovnou do sušky. Za dvě hodiny jdou sesypat na polovinu plat (mám jich 11) a já ještě doplním. Ráno je vše suché. Nejhůř a nejdéle se suší šípky. Rakytník je taky oříšek, ale ten zpracovávám jinak.

  5. Vera M. napsal:

    Tohle je ale fakt už výzva! Já už to vidím na talířku s kopcem šlehajdy. To je moje: za málo práce hodně muziky ??. A všichni milují drobenku.

  6. IvaC napsal:

    Dámy moje,moc vám všem děkuji za odpovědi i za ty rady.Tady je 9-10sít,takže za ty peníze je to dobrá koupě.Mám moc ráda bylinky,na ty se fakt těším.Ještě jednou vám všem moc a moc děkuji.Je fajn mít na koho se obrátit o radu

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..