1,5 hrnku polohrubé mouky
1,5 hrnku hladké mouky
250 g máslo
1/2 hrnku moučkového cukru
5 – 6 středně velkých jablek
kakao (ale nemusí být)
Z moučkového cukru, mouky a másla vypracujeme sušší drobenku.
Jablka nastrouháme i se slupkou na hrubém struhadle a smícháme s drobenkou (pokud jsou jablka hodně šťavnatá, je dobré je smíchat napřed s trochou mouky)
Do jedné poloviny směsi přidáme trochu kakaa, do druhé lžičku skořice.
Část s kakaem nasypeme na plech s pečícím papírem, urovnáme a na tuto vrstvu nasypeme druhou světlou část. Tu už neurovnáváme, ale necháme nerovnou, aby řezy nebyly tak fádní.
Pečeme v troubě asi 30 minut, až vrchní vrstva lehce zčervená.
Posypeme moučkovým cukrem, opatrně nakrájíme a podáváme se lžičkou, koláč je opravdu hodně křehký a pokud se podaří, tak bez lžičky ani sousto.
Pekla včera: Jana Macůrková
Teda, Ty mi děláš chutě! Že bych před tou banánovou zkusila i tuhle? Jablka jsem dala do štrúdlu, hrušky jsme zblajzli (já a pes), ještě tu mám meruňky….asi udělám zítra obě, nebojím se, že by mi tu nechali byť jen malý kousek.
Meruně si nech do nákypu, máme sladký týden ?
Mininákyp jsem si dělala hned, jak jste ho tu pověsili, ale meruňky ještě mám.
No tak jo, dám na vás a bude s jablky, ale protože miluju hrušky, přikoupím, a bude půl napůl.
Do tohodle se ale meruňky nedají dát, bylo by to rozpatlané, po rozmrazení změknou, o kompotu ani nemluvím. Tohle je typicky jablkový koláč. Na celý plech jsem měla 4 menší jablíčka. A teď mi zrovna moje drahá polovice volala, že mu moc chutná už proto, že není tak sladký. Tak jsem zvědavá, co mi zbude….
Toto je moc zajímavá buchta, je to vlastně upečená drobenka jen ochucená jablíčky a se skořicí i kakaem. Normálně by člověk povrch uplácal, ale tím že je povrch jen nasypaný, bude opravdu křehoučká. Vždyť se buchta nemusí jen krájet na kousky. Moc se mi to líbí. Janičko, kam na ty nápady chodíš? 🙂 🙂 🙂
Ale vždyť jsem psala že meruňky do nákypu ?
Promiň, to bylo na lakysu, já jsem nějak dneska mimoň, dala jsem to jinam. Lépe řečeno, Bramborajda mne dneska neposlouchá a dala si to kam chtěla.
Dámy,mám dotaz.Není to,prosím,k věci.Uvažuji o koupi sušičky na byliny, houby,ovoce,atd,máte některá zkušenosti se sušičkou?Vyplatí se to?
Prodává Eva.cz za 790,-,spotřeba 250W,což by šlo. Děkuji moc a omlouvám se,
že to není k věci.
Teda já nehraju!Pár týdnů od vánoc a tady se peče o 106?.Jak mám potom s chodit ty pneumatiky?
Ivo já jsem si loni pořídila na bylinky takové ty závěsné kulaté sítě a jsem spokojená.Záleží na tom jak moc toho sušiš.Mě to pro moji potřebu stačí. Snacha je má taky o něco větší a suší bylinky i houby.Na ovoce a zeleninu používá elektrickou.
Sušičku mám, ponejvíc jako Jana – jablka, hrušky – jen švestky už sušit nebudu, to bylo nekonečné. První várku křížal jsem dala do dózy, večer syn ochutnal, ale špatně zavřel, takže ráno byla vymetená. Myslím, že ani nemusíte hádat, kdo si pošmákl – prevít jeden!
Já, protože suším opravdu hodně, investovala jsem už před léty do EZIDRI, tenkrát vycházela jako nejlepší. Už jí mám 10let, dokoupila jsem síta, takže jich mám 11. Není nejlevnější, ale jdou dokupovat síta. První sušičku jsem měla asi za 1500,-, teploty dvě, nesouměrné sušení a nevydržela ani jednu sezónu. Pak už jsem zjišťovala která, za kolik a jak. Podívej se na DTest, tam je zkoušeli a hodnotili. Netvrdím, že drahé musí být nejlepší, občas se najde i za málo peněz hodně muziky. A potom kolik a co budeš sušit.
Ivo, přesně tuhle sušičku jsem si v Evě koupila loni (měla jsem starou a malou) Má nastavitelnou teplotu a je dost velká. Nechají se i přikoupit plata. Úspěšně mi usušila velké kvantum darované majoránky , bylinky i pár hub. Teď se nám podařilo sehnat levná jablíčka (á 12,- ) tak se chystám udělat dcerce nějaké křížaly. 😉
Mám sušičku prastarou ani nevím jak dlouho a už bych bez ní nebyla. Suším od ovoce přes bylinky až po houby. Dokonce jsem loni začala sušit pláty rozmixovaného ovoce nebo zeleniny. Pak je stočím do (amoletky). Mňamózní
Sním o sušičce. A právě kvůli plackám 🙂 A taky plánuju vyrobit instantní brkaši, protože když vařim na cestách, tak kupovanou, ale jsou v ní zbytečná aditiva… Mám zažádáno k narozkám, tak to snad klapne.
Ty ovocný placky lze sušit na kamnech na plechu na pečícím papíře. Pokud máš ovšem kamna. Tak si říkám, že bych to mohla udělat a vyfotit.
Ivo, já bylinky suším jinak – jak jsme se přestěhovali na vesnici a předělávali obývá (spojovali původní ložničku s obývákem,) tak mi na stropě vznikla proluka po trámu. Tak jsme to doplnili širokým a silným prknem, nalakovali a do toho prkna našroubovali asi 10 háčků (takové ty ozdobné na klíče ap.) a na ty věším celé svazky bylinek. Nejčastěji oregano, mátu, meduňku, třezalku, tymián, heřmánek ap. asi 12 druhů). Krásně to provoní celý byt, než to uschne a celou zimu si mohu odstřihnout, kolik jest mi potřeba.
My máme taky sušičku Ezidri už strašně strašně dlouho. Výhodou je,že k základním 5 situm jsme přikoupili dalších 6 (3 sady po dvou), takže se toho suší hodně najednou.
Sušičku mám dlouhou dobu, velkou se 6 platy. Suším křížaly (jablíčka, hrušky) a dosouším houby. Nemám dobré zkušenosti se sušením banánů a meruněk.
Houby suším nejdříve na sítech, když jsou suché, v sušičce jen dosouším.
Banány jsou fakt na dvě věci, ale ovocné placky s nimi jsou dobré. Houby dávám rovnou do sušky. Za dvě hodiny jdou sesypat na polovinu plat (mám jich 11) a já ještě doplním. Ráno je vše suché. Nejhůř a nejdéle se suší šípky. Rakytník je taky oříšek, ale ten zpracovávám jinak.
Tohle je ale fakt už výzva! Já už to vidím na talířku s kopcem šlehajdy. To je moje: za málo práce hodně muziky ??. A všichni milují drobenku.
Udělala jsem drobenku přesně podle receptu, ale pak jsem nastrouhala kilo jablíček nahrubo, přidala jsem brusinky namočene v rumu, skořici, kůru a šťávu z půl citronu, nesladidla jsem vůbec. Pak jsem polovinu drobenky nasypala a na hluboký plech vyloženy pečícím papírem, posypala druhou polovinou drobenky a dala péct. Už je hotovo a je to moc dobré☺I proto že to není přeslazene a pěkně to voní po skořici.
Pišu z tabletu tak se omlouvám za případne chybky☺
Nello, klídek, já občas projdu komentáře a „z nudy“ překlepy opravuji.
Jani, že by nemoc z povolání? Já už to vidím u dcery. Občas mě okřikne, když utrousím neslušné slovo.
Kamarádky syn je zase u zásahovky a někdy na ní zvýší hlas.
Ach jo. Drobenku jsem posypala drobenkou a kilo jablíček s brusinkami a skořicí jsem asi snědla 🙂 Já jsem fakt trdlo. Jablíčka samozřejmě přišla na první vrstvu drobenky a na jablíčka druhá vrstva drobenky. Už mi to dnes nějak nemyslí 🙂
Ta tvá verze připomíná tzv. Hraběnčin koláč. Taky výborný. Já zkusím tento jiný od Jany, bude změna. Láká mě, jak to bude fungovat smíchané a co tam udělá to kakao.
Dámy moje,moc vám všem děkuji za odpovědi i za ty rady.Tady je 9-10sít,takže za ty peníze je to dobrá koupě.Mám moc ráda bylinky,na ty se fakt těším.Ještě jednou vám všem moc a moc děkuji.Je fajn mít na koho se obrátit o radu