1 kg hovězí loupané plece
20 dkg dobrého špeku
2 velké cibule
zeleninu kořenovou – naloženou na kyselo – 0,5 l sklenici
smetanu — 1 x kysanou a 1 x sladkou na vaření
sůl, pepř, koření na divočinu
olej nebo máslo – na osmahnutí cibule
V papiňáku si rozškvařím špek, přidám trochu oleje nebo másla a cibuli osmahnu do sklovita.Maso osolené, opepřené a potřené kořením na divoko opeču ze všech stran. Přidám sklenici zeleniny i s nálevem, ještě trochu vývaru na podlití a zavřu hrnec. Dusím asi 45 min. — zkusím maso, když je hotové tak maso vyndám a nechám “ zatáhnout “ aby se lépe krájelo.
Omáčku dochutím smetanou – obojí – a podle chuti přidám i koření. Zeleninu lze rozmixovat nebo nechat v kouscích, to podle vašeho gusta.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Recept nám poslala: Helenka Vojtová
Mňam. Taková dobrota. A u nás dnes jen fazolový guláš.
U nás dva recepty, oba pro Bramboračku, pokusný králík Pavlínka. Tak uvidím, jak to bude chutnat.
Jakýpak jen?? Klidně bych si dala!!
To hovězí taky dělám,chutná, jen zeleninu nedávám naloženou, nenapadlo mě to. Jenže taková dobrota si zaslouží domácí knedlík, že bych si udělala hrnečkový?
Teď mám v troubě ten Květin tvarohový s višňovým džemem. A tolik dobrot najednou by mě mohlo rozmazlit.?
Tento způsob úpravy hovězího ,zdá se velmi lákavým. U nás králík na houbách se smetanovou omáčkou.
Tak, přátelé, bylo mi s vámi hezky. Dovolte, abych se s vámi rozloučila. Bramboračka KONČÍ, neboť Jana v honbě za recepty dnes na dva způsoby připraví pokusného králíka Pavlínku (že už by neměli nic v králikárně???). A všem je jasné, že BEZ AJŤÁKA se nám to celé velmi brzy zhroutí…
🙁 🙁 🙁
Neboj, Pavlínka, pokud si sám neublíží při štípání dřeva, což právě provozují s manželem a synem (mým), tak se vrátí do Mostu jen mírně opotřebován nikoliv však poškozen. A v králíkárně běhá 15 mrňat, ale ta by mohla zatím být jako španělské ptáčky, nebo jinak nadívaná zvěř…
Huš!! Tys mě vystrašila! Po první větě jsem málem omdlela ,- víckrát mi to nedělej!
Poslušně hlásím, že jsem štípání dříví dneska již podvakrát přežil (dopolední a odpolední) a provensálské koření dobře uklidil, takže přerostlý králík nebude 😀 Takže BOYE neboj, Bramboračka přežije. 🙂 Jo a králík bude ve verzi PIKANT a na Bramboračku bude během příštího týdne dán…
Dobrá, tobě věřím, neb poznávám tě dle slohu… Funkce testovacího požívače ti určitě neublíží, páč Jana vaří dobře.
Hele, jen tak mezi námi, když s tou Hadicí kamarádíš: Dostávají u nich králíci standardně za uši, nebo je škrtí ve smyčce?
Hladkého těla nemajíc, dostávají standartně za uši.
A nechtíc se svíjeti ve smyčkách a ani to neumějíc…
Můj sloh pozná každý, neb se mi přehazují „slovinci“ ve větě, takže to pak zní divně 🙂
Králíčci dostávají za ouška a já jsem před chvílí běhal kolem chaloupky, abych si udělal místo na večeři (ta prý ale focena na Bramboračce nebude)
Jé, to bych si dala ??
U nás v poledne tortilly a večer bramborový placky, pořád mi není dobře 🙁
Bramborový placky!! Ty jsme už dlouho neměli. Taky na večer objednám. Děkuju za nápad.
U nás k obědu taštičky z bramborového těsta s meruňkami nebo povidly,
manžel omylem koupil tvrdý tvaroh,tak aby se zpracoval a k večeři párkový
salát,zítra řízky.
Jak čtu tu dnešní dobrotu, tak nestačím polykat sliny. Opravdu bych si dala hned i s koupeným knedlíkem. U nás špenát s bramborem a pečené kuřecí stehýnko.
Přiznám se že naložená zelenina mně taky nenapadla, ale proc ne? A taky se pochlubím, u nás dnes šoulet s uzenym?
Koukej vyfotit a poslat i receptem!!!
S tím focením to je u mně problém, ale zkusím se zeptat ratolestí, až se tady nějaká ukáže, jak na to a uvidím jestli to pochopím nebo ne. Já a technika si moc nerozumíme. Zvládnu základy na počítači a tím končím. A s tím šouletem to byla docela náhoda. Sice vařím už mnoho let, ale přiznám se že kroupy jsem nikdy nezkoušela. No ale teď se sešly dvě náhody. Jednak jsem pekla svatomartinskou husu v lednu, protože sice husa v mrazáku byla, ale Martin (syn) byl v USA a nechtěla jsem to dělat bez něj. No a druhý den po huse jsme si dali vánočního kubu (opět stylově v lednu) a jelikož byly kroupy a zbyly nějaké kousky husy, vzpomněli jsme si že existuje jídlo kde se tyto dvě ingredience dají spojit a tak se i stalo. Zachutnalo nám to velice a tak jsme si teď dali repete, ale husy nemaje, nahradili jsme ji uzeným. Musím říct že to nebylo špatné, ale s husou to bylo lepší. Příště zkusím s kačením masíčkem. A recept určitě pošlu. Člověk se zacyklí občas v nějakých jídlech, která vaří celkem často a na jiné díky tomu zapomíná, nebo jej ani nenapadne zkusit. A proto se mi líbí tady, je tu spousta výborných receptů a i té inspirace. Jen dnes co se tu toho sešlo, radost číst 🙂
Šoulet jsem ještě nikdy nejedla, ani nevařila. Ráda se
přiučím.
Tys neviděla film Pudr a benzín a Hej rup (tuším) s Voskovcem a Werichem? Tam šoulet je a dokonce nějaký výbúšný….???
Jezte kroupy…
…. budete se vznášet… A jelikož v šouletu jsou povznášející účinky umocněny hrachem, může se z vás stát… třeba… raketa? ??
Janě jsem nedávno posílala recept na „manželstvo“ – kroupy s fazolemi a špekem nebo škvarkama.
Já jen pečené kuře a pařenou zeleninu (stále nejím přílohy)s tatarkou.Hokaido mrkev celer cuketa.Možná to nevypadá moc lákavé ale chutnalo.?
U nás karbanátky s brokolicí a batátové hranolky (posílám Haderach). Ještě tam stydnou řepánky. Došel mák, tak jsem zkusila řepu smíchat se strouhaným perníkem a jsem zvědavá. 🙂
Tak u nás dnes španělská ptíca s rýží a předskokan zelňačka se zbytky uzeného. Zbude mi na příští týden dost. Jak já si na té polévce pochutnala!
U nás grilované ražniči že stehenních kuřecích řízků, naložené od včera do bylinek. K tomu pečené brambory, tzatziky, ledový salát, zakysanka.
Jak vidno, mašina slouží, viď? 🙂
Jooo, jen se zaprášilo ?
Zrovna včera jsem říkala, že jsme dlouho neměli ražniči, bude příští týden, k tomu já pečené brambory a můj muž jen vařené brambory a tatarka nebo zakysanka. Zítra bude smažený květák brambory a salát, ještě nevím jaký. My jsme bramboroví, můžeme je mít skoro každý den. Ale tady čtu, že u Haderach budou bramborové placky. Ty miluji, maštěné olejem/sádlem/ a sypané mletým mákem s cukrem. Mám takovou starou těžkou litinovou pánev, budu mít celé dopoledne co dělat. A k bramborovým plackům fazolovou polévku – ať je veselo. 🙂
My dlooouho spaly, pak dlooouho a opulentně snídaly, tak u nás až večeře. Určitě bude na bázi kuřecích jater, neb budu dělat paštiku školní a tak při jednom… Rozhodně k tomu bude salát z čínskýho zelí, neb ten už se uležává 🙂
Boyko,od čvrtka bude u Lidla bezlepkový a bezlaktózový,nebo s nízkou hladinou laktózy,prodej.Podle letáku docela by ty ceny šly,zkuste to,budu držet palce.
🙂
Abych nezůstala pozadu, tak u nás bryndzové halušky a na zítra chystám králíka na houbách se smetanovo-hořčičnou omáčkou. A protože jsou končiny (=masopust, fašank), tak dnes ke kafi smažené suky z překládaného těsta a zítra koblihy nebo milosti. 😀
Dostalas mě! Já úplně zapomněla, že mám zítra na starosti naší uliční zastávku maškaráků. Musim připravit na trávník stůl a něco upéct. Tak mi právě začala šichta… A Vejce neklepat, ale foukat, cibulový šlupky sbírat, pár bílých vajec začít shánět. No, moje vysedávání na Bramboračce bude mít trhliny… Hokykluci, Velikonoce se blíží!
U nás dnes byly kuřecí stehenní přírodní řízky na adžice a br. kaše. K večeři hlívová dršťkovka (už zase).
Co je to „adžika“, nikdy jsem to slovo neslyšela.
Směs velmi voňavých bylin, vozila jsem si je z gruzie.
Dá se koupit u Salvatora,nebo v jiném e-shopu.
Děvčata děkuji, zkusím zjistit v Brně zda se někde prodává.
Prodejna je v Brne na náměstí Svobody. Jmenuje se to Kořeni od Salvatora a mají i vebove stranky☺
Určitě koupíš adžiku v Kauf….u, Glob..u, Tes.u, Bil.e a možná i jinde. Nám toto koření chutná, peču na něm kuře, nebo když grilujeme, tak jej také používám. Zkus a dej vědět, zda u vás také uspěje.
Tak právě kvůli Adžice sem dneska ještě jdu (a dávám si pauzu).
Před chvílí jsem s ní udělala dost nemilou zkušenost. Vlastně nikdy nekupuju směsi koření. Mám tu něco indického, ale i to ne z krámu. Prostě mě baví míchat a čekat, jak to dopadne…
Adžika je pro mě pasta gruzínské národnosti, kterou kupuju v ruských obchodech. Je výborná, výbušná, nadupaná, skvělá. Došla. Nu což, sáhla jsem po tom pytlíku, který nese stejný název a vyrábí to Avok.do. A pěkně jsem si naběhla. Před chvílí jsem tím „dochucovala“ pomazánku z masa. Je to tupý, bez nápadu, průmyslové chuti a kdyby se dalo napsat vůně, mělo by to alespoň jeden klad. S adžikou, tak jak jsem ji poznala já, to nemá nic společnýho. Pomazánku jsem resuscitovala po A zbytkem abecedy, jen od X doma nic nemáme, tak jsem tam, Xakru, dorazila Zázvor… Z původních cca pětadvaceti deka se to rozbobtnalo na přespůlkilo, s masovkou už to má jen homeopatickou příbuznost, ale jíst se to dá. Zbytek toho zázraku ze sáčku jsem nasypala k myší díře místo kumatoxu. Jestli mě někdo udá, mám na krku ochranáře… Chuderky myše. Budou blinkat a pak potáhnou jinam, nebo chcípnou hlady, než se postaví na nohy. Nikdy více! Neboli BREKEKE!
Lucko, já jsem podobnou zkušenost měla jednou s kořením jménem čubrica. Prostě jednou jsem koupila a bylo to skvělé, podruhé to mělo jinou konsistenci a chuť také úplně jinou, no prostě udělalo to na mě dojem, že asi posekali jiné pole než měli.
Hmmmmm to věřím že toto koření s opravdovou adžikou má společný jen název. Já si vozila i samostatně chmeli suneli z gruzie a to se nedá s ničím zde pořízeným srovnávat.
Pro „Nellu“ a „Květu“ – děvčata děkuji, jak pojedu do Brna mrknu na Nám.Svobody a dám vědět, zkusím, už pro ten krásný název – adžika. 🙂
Urcite dej vedet. Obcas tam pro koreni zajdu ale obdivuji prodavacku ze tam vydrzi. Koncentrace vuni uzasna;-)