300 g mleté maso
sůl, pepř,
1 lžička grilovacího koření
rajčatový protlak nebo trocha kečupu
1 lžíce oleje
1 lžíce ďábelského oleje (recept č. 316)
nebo feferonka
tvrdý strouhaný sýt
plátky trustového chleba
Maso podusíme s kořením asi 30 minut. Naneseme asi 1 cm na plátky toustového chleba, posypeme trochu strouhaným sýrem (druhu se meze nekladou, podle toho, kdo má jaký rád) a dáme zapéci do trouby asi na 15 minut.
Podáváme se zeleninovou oblohou, okurkou, čalamádou, zelím, opět jak kdo má rád.
Retro opět oživila: Jana Macůrková
Tak děvčata a v úterý nashledanou, to vás bude rozmazlovat Helenka.
Myslím, že nás stejně zpovzdálí sleduješ….
Ne, tentokrát ne, rozhodla jsem se, že se uložím do zimního spánku. Jdu hibernovat….
Ad mleté: Prvorozená právě objevila v Icelandu nějaké hovězí kousky. Anglické mražené, tak to zkusmo koupila. Zítra to půjdu prozkoumat, ale líčila to jako dobrou součást kuchyňské kápézetky. Tak uvidíme. Jinak Iceland je moje parketa při nákupu mražené kukuřice, hrášku a čedaru. A anglické anglické slaniny 🙂 Kdo máte v dosahu a neznáte, zkuste. U té slaniny jsem pochopila, proč ji už dvě stě let snídají…
Mým favoritem v Icelandu je mražená směs mrkve, celeru a petržele na nudličky nakrájená. Kilové balení za 35 Kč. Hojně používám do polévky, svíčkové a pod.
Já mraženou zeleninu kupuji v Polaru kousek od Kostelce nad Černými lesy. Hned u hlavní silnice na Kutnou Horu mají mrazírny Polar i prodejnu, kde se dá koupit zelenina za velice dobré ceny. Výběrovou potom v Makru. Ale ještě mám svoji tak až tak za dva měsíce..
Iceland vůbec neznám.Jdu pátrat jestli je alespoň v Č.B.?U nás je celkem pěkně ale pendrek se tu dá sehnat.
Hmm tak smůla.Pouze hlavní město.U nás na jihu tak akorát zmrzlé dršťky a hubičky budou čerstvě zmrzlé příští týden.Podle toho co hlásí za počasí.❄⛄
Tak to mě ty Budějice zklamaly. Autobusák na střeše a nemají Ajslend? No to mě podrž…
Jarybarko,nic si z toho nedělejte.Jsem pražák a žádny Iceland taky neznám.
Jeden je na Ládví:)
Jo ale narozdíl ode mne to snadno napravíš ?
Druhý na Lukách…
U toustového neopečeného chleba bych se bála, že se rozmáčí ?. Ďábelské tousty dělám když mi zbyde guláš, rozemelu maso, vydusím se šťávou do správné konzistence a dávám na klasické chlebové topinky. Navrch máme nejraději křen, cibulku, okurku nebo v létě čerstvou papriku či rajče.
Když to navrstvíš a dáš hned zapéct, tak nerozmáčí, mám vyzkoušený. On to nestihne.
Jo,jo. Už jsem to podle tebe zkoušela a bezva. Jen zachránit ten guláš byla dřina. 🙂
Jinak já s tousťákem moc nekamarádim. Kupovávala jsem ho, když měli přijet Anglízové, ale i oni u nás snídali topinky z chleba a jednou si jeden i odvezli, aby dali ochutnat sousedům… No občas do něj jdou holky, když je popadne internacionála kuchyňská. Já jen na tu lepší strouhanku.
Jinak směs „ďábelskou“ dělám velmi podobně, jak uvedeno v receptu. Ale doma nemám žádné směsové koření, tak maso poopékávám a rdousím s bílou paprikou a přimíchávám Harissu, nebo gruzínskou Adžiku. Pak už nedávám feferku, neb by nám v závěru vzplál i opačný konec 🙂 . Mažu na hotové topinky a troubím jen do rozehřátí sýru.
Český chleba vozím i si odvážejí, toť poklad ?. A co teprve guláš v chlebovém hrnci!! To snědli Nemčouři komplet. Prostě tak dlouho seděli, až to všecko snědli.
Ach jo takovejch dobrot a já na dietě. No ale dneska jsem si dopřála neuzený vepřový jazyk a křenovou omáčku. Struhadlo je kdesi v krabicích takže jen z naloženého a místo smetany mléko, ale pochutnala jsem si. Proti těm nem.blafům mana nebeská a i kočičáci si přišli na své s odřezky.
Katy, v noci jsem usínala s tím, že jakmile se dostanu ke kompu, budu se muset optat, co je s tebou, páč už dlouho bylo z tvé strany nepřirozené virtuální ticho. Ani nevíš, jak jsem ráda, že první, nač jsem narazila, je tvoje psaní. A navíc z domova. 🙂
Vítej mezi vař/ž/ivými. A myslim, že když vymyslíš nějaké dietní varianty pro potřebné, určitě se to tu chytí! My máme doma situaci podobnou, tak se tu ode mě brzy taky vyskytne něco mimo tradiční zvyklosti.
Ono mi pořád není dobře. Tak se tu tak plácám od ničeho k ničemu. Občas něco udělám a jsem totálně vyřízený člověk. Lehnu usnu něco přenesu nebo rozbalím krabici a lehnu usnu. Jak u blbejch
Odpočívej co to jde, tělo si řekne. Hlavně že už jsi doma. Všechno chce čas, i uzdravování.
Už je tady .Konečně?.Buď hodně odpočívají ať se brzo ozdravíš?
Bacha na srdíčko, ono to tam řídí a i kdo neměl předtím
potíže, tak tu situaci pooperační buď vydrží nebo ne. Chjo ?
Jo se srdcem problém mám také. To bylo taky dost překvapení.
Katy, vítej opět mezi námi, už se mi stýskalo po kočičím povídání. Teď zrovna není moc dobrá doba – řádí chřipky, tak dej na sebe pozor. 🙂 🙂 🙂
No tak se trochu pobavíme cizím neštěstím. Včera jsme ulehly s kamarádkou do postele kterou skládal kamarád když tu montoval nábytek. Jana se zavrtěla ozvala se rána a skončily jsme na podlaze. Chudáci sousedi! Celé dopoledne jsme montovaly postel. Kibic já a montér jana. Ten debil našrouboval do stejných už vykloktaných otvorů šrouby pro uchycení roštu ale kratší takže to nemělo šanci přežít naše zátěže. No tak snad to chvíli vydrží.
To se nepobavíme, to bys nám křivdila! Je vidět, že budeš muset kontrolovat – radši ať kamarádka zkontroluje všechno, co by mohlo spadnout!
Ty se šetři, kočičandy Tě potřebujou, a my taky.
Srdíčko – jen jestli jsi ho nenechala ve špitále nějakému šikovnému…??
Tam bylo šikovných tmavočechů a každý by mě chtěl. A že by se jich sem naskládalo!
Jo, jo, já věděla, proč jsem se stěhovala opačným směrem….
To bylo v duchcove. Tady jich zase tak moc neni.
To sji se ještě nestačila rozkoukat.