(623) Amur po provensálsku

1 amur
máslo
sůl
provensálské koření

Porce amura nasolíme, poskládáme do pekáčku, posypeme směsí Provensálské bylinky (Kaufland), polijeme horkým rozpuštěným máslem a necháme přes noc uležet v chladu.
Poté lehce podlijeme (stačí půl dcl vody) a pečeme v troubě až je maso krásně červené.
Podáváme s br.kaší, bramborem nebo hranolky.
Zeleninový salát vítán.

Na tuto úpravu ryby není ani potřeba tolik másla  (stačí 1 – 2 polévkové lžíce). Amur je hodně tučný, ale při pečení se hodně tuku vypeče.

Recept vyzkoušela a potvrzuje, že je vynikající: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (623) Amur po provensálsku

  1. Jana Macůrková napsal:

    Protože jste byly holky hodné a nechaly mne víkend odpočívat, přidávám vám dva recepty jako prémii.

  2. jarybarka napsal:

    Aha.Toto je bezva.Slyšela jsem na rybách názor,že amura ne že prý smrdí.
    Nachytala jsem na mém tajném místě na Orlíku tato stříbrná torpéda a říkám že to je blbost.S provensálským kořením zkusím,už teď se olizuji. Mňam.

  3. Devětapadesátka napsal:

    Amur patří k našim nejméně tučným rybám, ve 100g masa je cca 6g tuku. Díky tomu snese jen velmi krátkou tepelnou úpravu, jinak je maso trupelnaté. Často se dělá na bílém víně, s nímž si dobře rozumí.

  4. kveta.batkova napsal:

    Jani, to je vyčerpávající informace o amurovi, ani encyklopedie by to nenapsala lépe. Díky.

  5. Katyp50 napsal:

    Nojo on je vlastně vegetarián takže tučný by být neměl. Jen ho sehnat. Dala bych si hned! Dneska mam papriku, rajčata a kousek šunky, s vejcem jako lečo. Tvrdý rohlík k tomu. Ale možná nebudu líná a oškrábu si 2 brambory. Škrabku už jsem taky našla.

    • Jana Macůrková napsal:

      Amura na Mostecku to nevím, ale pokud chceš vynikající pstruhy, tak si dojeď do Dolního Jiřetína (na Litvínov a v polovině cesty v Záluží doleva). Na konci Jiřetína po levé straně je domeček,který je viditelně označený jako prodej pstruhů. A můžeš tam pozdravovat, já pokud jedu k holce do Mostu, vždy si pstuhy vezu. A pán ti je i zabije a vykuchá.

  6. Jiřina napsal:

    Ten amur vypadá nádherně, krásně propečený, ale kdyby tak byl, snad v Makru

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..