1 amur
máslo
sůl
provensálské koření
Porce amura nasolíme, poskládáme do pekáčku, posypeme směsí Provensálské bylinky (Kaufland), polijeme horkým rozpuštěným máslem a necháme přes noc uležet v chladu.
Poté lehce podlijeme (stačí půl dcl vody) a pečeme v troubě až je maso krásně červené.
Podáváme s br.kaší, bramborem nebo hranolky.
Zeleninový salát vítán.
Na tuto úpravu ryby není ani potřeba tolik másla (stačí 1 – 2 polévkové lžíce). Amur je hodně tučný, ale při pečení se hodně tuku vypeče.
Recept vyzkoušela a potvrzuje, že je vynikající: Jana Macůrková
Protože jste byly holky hodné a nechaly mne víkend odpočívat, přidávám vám dva recepty jako prémii.
Kampak se mi ztratil komentář?
Občas se stane, že píšeš a chvilku to přerušíš, a Bramboračka to neuloží. A nebo ve stejném okamžiku uloží komentář někoho, kdo píše zároveň s tebou a tebe ne. Tak jí to promiň a napiš to ještě jenou.
Aha.Toto je bezva.Slyšela jsem na rybách názor,že amura ne že prý smrdí.
Nachytala jsem na mém tajném místě na Orlíku tato stříbrná torpéda a říkám že to je blbost.S provensálským kořením zkusím,už teď se olizuji. Mňam.
Potvrzuji, že je to blbost. Ani od švagra, ani ze zdejších sádek amur nikdy nesmrděl a dycky chutnal. Ještě máme něco málo v mrazáku – zkusím . Rybky můžeme v množství větším než malém a ráda zkouším nové úpravy abychom nejedli pořád jedno a to samé
Jedinkrát se mi stalo, že byla ryba cítit bahnem a to tak, že byla nepoživatelná – koupila jsem kdysi na ochutnání marénu a jíst se skutečně nedala.
Amury kupuji na sádkách ve Vavřinči a od té doby manžel nechce kapra.
Amur patří k našim nejméně tučným rybám, ve 100g masa je cca 6g tuku. Díky tomu snese jen velmi krátkou tepelnou úpravu, jinak je maso trupelnaté. Často se dělá na bílém víně, s nímž si dobře rozumí.
Tak tučný nebo netučný? Nějak v tom plavu jak ten amur.
Jasnĕ že netučný, navíc nízkokalorický – 503 kJ na 100 g, 60 mg cholesterolu. Maso obsahuje lehce stravitelné bílkoviny v objemu kolem 20 %, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny A, D, B6 a B12. Obsahuje hodnĕ vápníku, jodu, fosforu a draslíku. Jinak amur nemá rád vysoké teploty a dlouhou dobu pečení. Je to ryba vhodná pro dietetickou stravu. Já ji ponejvíc připravuji na másle jen s bylinkami nebo se zeleninou nebo v papilotĕ úplnĕ bez tuku.
Jani, to je vyčerpávající informace o amurovi, ani encyklopedie by to nenapsala lépe. Díky.
Květuš, není zač děkovat. To je spíš na doplnění receptu, abyste věděli ?
Nojo on je vlastně vegetarián takže tučný by být neměl. Jen ho sehnat. Dala bych si hned! Dneska mam papriku, rajčata a kousek šunky, s vejcem jako lečo. Tvrdý rohlík k tomu. Ale možná nebudu líná a oškrábu si 2 brambory. Škrabku už jsem taky našla.
Amura na Mostecku to nevím, ale pokud chceš vynikající pstruhy, tak si dojeď do Dolního Jiřetína (na Litvínov a v polovině cesty v Záluží doleva). Na konci Jiřetína po levé straně je domeček,který je viditelně označený jako prodej pstruhů. A můžeš tam pozdravovat, já pokud jedu k holce do Mostu, vždy si pstuhy vezu. A pán ti je i zabije a vykuchá.
Ten amur vypadá nádherně, krásně propečený, ale kdyby tak byl, snad v Makru