10 ks středně velkých uvařených brambor
1 brokolice (500g)
3 dcl šlehačky
sůl, pepř
10 dkg strouhaného sýra eidam
10 dkg strouhaný sýr niva (dle chuti i více)
máslo
Brokolici uvařit v osolené vodě cca 7 minut a poté ji hned vložit do studené vody, aby zůstala zelená, zůstane tak zelená, i když se pak zapéká.
Zapékací misku nebo pekáč vymazat máslem. Uvařené osolené brambory nakrájet na plátky a cca ½ položit do misky/pekáče.
Na brambory pokládat uvařené růžičky brokolice. Vše posypat strouhanou nivou a cca ½ strouhaným sýrem eidam. Nahoru položit druhou polovinu brambor a zalít smetanou.
Vše dát do trouby a zapékat cca na 170°C po dobu cca 10 minut.
Před dopečením ještě posypat zbývajícím sýrem eidam a znovu cca 5 minut zapékat, aby se sýr roztopil a kůrčička brambor byla pěkně růžová.
Recept poslala: Věra Veverka
Roztrhal se pytel s brokolici a další fantastické jídlo . Kdo by proti tomu mohl něco mít ? Mňam ?. Mas to vychytane s více druhy sýra
Brokolice, brambory a sýr niva – výborné jídlo. Kdo vymyslel nivu, ten by měl dostat Nobelovu cenu. V jakémkoliv jídle niva vždy dodá chuť, ale nesmí se to přehnat. Kdo ji nemůže, je to velká škoda.
Niva, Niva, Niva!!! Kdykoli, v čemkoli, v jakémkoli množství…
Více druhů sýra je dobrý nápad, ale ta Niva, to je něco!! Já ji měla zrovna včera a hafan taky dostal, pozorně hlídal, abych to nezblajzla sama?
Brokolice a šlehačka bude takový puntík nad i.
Miluju zapečené brambory i sýry. Jen ta broko brekeke. Ale mohl by ji nahradit třeba pórek, ne?
Vidím, že tvá vášeň pro brokolici, je opravdová. Dokonce v tomhle případě by mělo jít oblíbené brekeke snadno nahradit zcela novým citoslovcem: BROKOKO! 🙂
Ale brambory zapečené se sýrem můžeme u nás jednak s jakoukoli zeleninou a druhak bez jakékoli zeleniny… Prostě číz end čips…
Jo, číz end čips je to pravý vořechový. Když mě to popadne, jsem schopná udělat si gratinované erteple jen pro sebe. Za tím účelem jsem si pořídila akurátní velikost zapékací misky. Jó, když jsou gratinky, nezbydou, neb sama mám málo ?
To důvěrně znám ??